Raske lahkuminek on üks suurimaid tujurikkujaid. Kahjuks on ainus viis sellest ülesaamiseks see läbi elada. Enne kui pöördud maiustuste õgimise ja Adele melanhoolsete meloodiate poole, loe läbi meie nõuanded, mis tulevad appi juba hommikul, kui (nutmisest paistes) silmad avad. Ära muretse, kõige hullem on kohe möödas!

Loe Cosmo oktoobrinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Jennifer Lopez

• Mehed räägivad, mida nad naiste puhul ei mõista

• Miks meile meeldivad õudusfilmid?

• 20 võtet rõõmsaks sügiseks

• Võõrsil tugevaks – eestlannad Londonis

• Kas su nahal on stress?

• Avasta Põhja-Kreeka

Ärkamine

Esimestel sekunditel oled veel uneuimas ja õndsas teadmatuses. Siis aga tabab sind õudne reaalsus. Lahkuminek teeb tõesti haiget. Sinu aju saadab su kehale samu sõnumeid, mis siis,
kui reageerid valule. Tuleta endale meelde, et tegemist on faasiga, mis tuleb läbida, et saaksid end paremini tunda. Ole valmis erinevateks emotsioonideks, et saaksid neid paremini kontrollida. Esimene reaktsioon võib olla eitamine, millele järgneb viha, kurbus ning lõpuks aktsepteerimine. Võta teadmiseks, et sinu tujud võivad kergesti vahelduda. Ühel hetkel tunned end tugevana, järgmisel aga hoopis vastupidiselt.

Haarad lohutustoidu järele? Seda põhjustab näljatunnet tugevdav hormoon greliin. Kui oled stressis, siis selle tase tõuseb, mis võib põhjustada ülesöömist. Aga mitte ainult. Londoni Imperial kolledži uuringu kohaselt meelitab greliini kõrge tase sind sirutama kätt just rämpstoidu järele. Võitle kiusatusega ning vali tervislikumad lohutusampsud, näiteks kliimuffin või kaneeliga vürtsitatud puder.

Kell 11.00

Kui oled sunnitud veetma päeva siseruumis, proovi leida vähemalt mõned hetked (u pool tundi), mil saad lipsata välja värske õhu kätte. Õues viibimine (isegi kui su ümber on ainult murulapike) tõstab tuju. Päevavalguses on
rohkem valgusühikuid, kui isegi kõige paremini valgustatud ruumis. Õues olles aktiveerub ajutegevus. Kui viibid vähe välisvalguse mõjualas, hakkab ajus paiknev käbikeha tootma melatoniini nimelist hormooni ning tõuseb ka prolaktiini tase, need aga põhjustavad depressiooni. Seda pole sul küll vaja.
Õue minnes võta kaasa pakike mandleid. Neid näksides omandad B12-vitamiini ning tsinki, mis toimivad tujuparandajatena. Mandlid tõstavad ka organismi rauataset, mis on väga oluline väsimusega võitlemisel.

Kell 13.00

Mine jooksma, rattaga sõitma või jõusaali. Füüsiline aktiivsus tõstab organismis õnnehormooni — serotoniini — ja heaolutunnet loova aine — dopamiini — taset. Kui võimalik, võta endaga kaasa mõni hea sõber — nii taastad ka oksütotsiini ehk “armastuse hormooni” õige nivoo.
Pärast trenni söö midagi, mis tugevdab su immuunsüsteemi — stressihormoonid on seda hetkel visalt ründamas. Vali näiteks kausike Vietnami liha-nuudlisuppi, kus leidub ka tšillit, sidrunit ja ingverit. Nii kaitsed oma keha tõbede eest, mida lahkuminekust tingitud immuunsüsteemi nõrgenemine kaasa võib tuua.

Kell 16.00

Tööpäev on peaaegu läbi. Kui tunned end väsinuna, võib tekkida tugev soov nutma hakata. Muusika tuleb appi. Ühe Oaxaca ülikooli uuringu kohaselt aitab klassikalise muusika kuulamine leevendada kurbusest tingitud valu. Kui selline muusika pole päris sinu jaoks, vali kuulamiseks oma lemmiklood. Armastatud muusika kuulamine — sellise, mis tekitab häid külmavärinaid — tõstab dopamiini taset.

Kell 19.00

Sinu õhtusöögilaual on toidud, mis sisaldavad trüptofaani — aminohapet, mis aitab tõsta tuju ning paremini magada. Kalkun, lammas ja lõhe on suurepärased trüptofaani allikad, samuti tomat, juust, lehtsalat, peet, nisu ning seesamiseemned. Kui tahad šokolaadi, vali tumedam, kuna see tõstab serotoniini taset.
Lõpuks “lase päev kraanist alla”. Teadlased väidavad, et krooniliselt üksildased inimesed tunnevad end pärast sooja vanni või dušši kordades paremini.

Uneaeg

Enne magamaminekut (normaalsel kellajal), valmista endale tassike kummeliteed. Kummel sisaldab unetusega võitlevat kemikaali, mis aitab leevendada ärevust, lõdvestada lihaseid ning soodustab sügavamat und. Naistepunateel on jällegi närvisüsteemi toetav ja depressiooni raviv toime.
Oled rahutu ja mõtled temale? Tõmba varbad krõnksu ja loe seitsmeni. Seejärel lõdvesta. Tee sama kõigi lihastega, jalgadest näoni välja. Pinguta ja lõdvesta.
Enne magamajäämist tasub teha ka hingamisharjutusi. Koonda kogu tähelepanu hingamisele ja kehatajule. Hinga tavapärasest pisut sügavamalt, ühtlaselt sisse ja välja, kuni keha
sobiva tempo leiab. See rituaal aitab peal mõtetest tühjeneda ja paremini uinuda.
Kui tunned, et su sees on liiga palju tundeid, helista mõnele sõbrale. Ole enda vastu hea.
Suhte lõpp toob kaasa leinaperioodi — lootused ja unistused on meid maha jätnud. Ära unusta, et leinamine on faas, mis aja jooksul möödub ja sa kohandud ilma selle inimeseta elama. Ära süüdista ennast ja aktsepteeri juhtunut. Head asjad ootavad sind nurga taga.