Loe ja vaata Cosmo juulinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Hilary Duff

• 12 asja, mis teda voodis eriti ei huvita

• Louis Zezeran soovitab sul proovida kommuuniielu

• Saavuta vapustavad kõhulihased

• Pakume suvelugemist

• Sukeldu festarimöllu!

Kuigi inimestega kontakti loomine võib sulle pigem õudne kui tore kogemus tunduda, tuleb oskus end edukalt tutvustada ja uusi tutvusi luua kasuks nii töö- kui ka eraelus. Uurisime nõustaja-psühhoterapeut Aili Tammingult Keha ja Meele Teraapiakeskusest lähemalt, kuidas saaksid muretuks suhtlemiseksperdiks. “Inimesed otsivad kontakti luues teise inimesega ühenduse tunnet. Oleme tundesõltlased ja otsime häid ning joovastavaid emotsioone, mis tõstaksid meie “mina”,” sõnab ta.

HIRMU ALISTAMINE

Kujutle olukorda, mil märkad inimest, kellega sooviksid kogu hingest lähemalt tuttavaks saada. Olgu selleks kas kena kutt, ülilaheda vibe’iga tšikk või keegi, kellega tuttav olemine võiks sulle karjääriredelil ülespoole ronimisel kasuks tulla. Neile n-ö julgelt peale lendamine võib sulle tunduda sama hirmus kui loomaaia lõvipuuris kükitamine (mitte, et sa seda kunagi teinud oleksid, aga saad aru küll, mida mõtleme). Olgem ausad, umbes sama õudne võib see tunduda ka vastaspoolele (selles olukorras oleksid siis sina lõvi, aga okei, aitab temast). Miks see nii on? Miks me ei suuda lihtsalt minna ja öelda: “Hei, sa tundud äge, kuidas läheb?”

“Uute inimestega kohtumine muudab inimesed valvsaks ja haavatavaks. Uus on tundmatu ja toob meid välja turvatsoonist,” selgitab Aili Tamming. “On inimesi, kes sellelaadseid kogemusi otsivad, teised aga väldivad. Vältides kedagi või midagi, ignoreerime eelkõige neid tundeid, mida need olukorrad meis tekitavad. Me kardame inimestena olla tõrjutud või hukkamõistetud.”

Mida siis teha? “Kui sa proovid, võid 50%-lise tõenäosusega luua toimiva kontakti — su tegevus kas õnnestub või mitte. Kui sa aga ei proovi, siis ei saa sa ka kunagi teada, kas see asi kulgeks positiivselt. Langeta otsus, et katsetad, ja seejärel lihvi enda kontaktide loomise oskusi. Suhtlemine on õpitav,” julgustab Tamming.

ESMAMULJE VÕLU

Ütlust, et esmamulje on kõige tähtsam, oled sa kindlasti kuulnud rohkem kui korra. “Malcolm Gladwell on oma raamatus “Silmapilk” seda teemat põhjalikult käsitlenud. Väidetavalt loob inimene esmamulje vähem kui minuti jooksul oma kehakeele, hoiaku, riietuse ja häälega. Vestluse sisuga saab tekkinud muljet kas kinnitada või pisut muuta. Sirge rühi, avatud kehakeele, naeratuse ja julge pilkkontaktiga mõjud usaldusväärselt,” soovitab nõustaja.

Pärast seda, kui oled ületanud esimese takistusraja ning sammud huvipakkuva inimese poole seadnud, mõtled arvatavasti paaniliselt: “Mida ma küll ütlen?” (samal ajal närviliselt naeratades ja üritades välja näidata, et see on sinu jaoks sama lihtne nagu sõrmenips, juhul kui sa sõrmenipsu ikka teha oskad). Selle kõige ilmselgema ehk “Tere, minu nimi on…” peale tulid sa arvatavasti juba ise, aga mis edasi?

“Jututeemadest on hea kasutada avatud küsimusi, mis ei eelda ainult vastuseid “jah” ja “ei”. Inimesed armastavad rääkida positiivsetest asjadest — see avab nad ning paneb nende silmad särama. Küsi näiteks tema unistuste, hobide, lemmikute ja (võimalusel) edukate ettevõtmiste kohta. Väldi esmakohtumisel eelmiste suhete teemasid ning hoidu hinnangute andmisest,” annab Tamming nõu.

“Mehed on teraapiasse tulles väljendanud, et neid häirib, kui naine neid esmakohtumisel justkui üle kuulab, eesmärgiga teada saada, missugune on mehe varanduslik seis. Küsimused, nagu “mis autod sulle meeldivad”, “mis autoga sa ise sõidad”, “kas sa elad Tallinnas ning kas sul on oma korter või maja”, teevad mehed valvsaks ning paljud neist hakkavad valetama, et naisi proovile panna,” märgib nõustaja huvitava fakti. Nii et isegi siis, kui tahad midagi sellist teada saada, palun jäta see siiski küsimata (selleks on ju Facebook!).