Kui vahel jääb mulje, et eesti naised on ainsad, kes muudkui abielluvad välismaa meestega, siis tegelikult leidub küllalt ka eesti mehi, kes abielluvad kaugema rahvuse esindajaga ja oskavad erinevustele vaatamata edukalt suhteid luua.

Ajakirjas Mari tunnistavad mitmed eesti meestega abiellunud välismaa naised, et paremaid mehi on raske soovida ning nende rahvuskaaslased lausa kadestavad neid eesti mehe pärast. Isegi suur osa rootslannadest teab, et “eesti mees oskab kõike”, ehkki eestlastel, lätlastel ja leedulastel ei ole Lääne-Euroopas kõige parem kuulsus, levivad kuuldused eesti mehe töökusest sealgi.

Kasahhitar Aigul ja brasiillanna Luciana on mõlemad abielus heledate eesti meestega ning oma valikuga väga rahul. Näiteks märkas Aigul eesti mehe häid omadusi kohe esimesel kohtumisel ning hiljem Eestisse elama asudes sai aru, et mitte ainult tema mees, vaid väga paljud eesti mehed ongi nii ideaalsed. “Kui nad abielluvad, siis valmistuvad selleks küll väga pikalt ette, aga nad hoiavad väga peret, tegelevad lastega ja teevad kodutöid.” Kasahstanis hakkavad mehed lastega tegelema alles siis, kui need on suuremad või neist on juba abi, eesti mehed võtavad lapse kasvatamisest aga kohe osa.

Ka on eesti mehed nii Aiguli kui ka Luciana hinnangul palju lojaalsemad ja perekesksemad kui mehed nende kodumaal. Nii Brasiilias kui ka Kasahstanis on tavaline, et isegi abielus mehed flirdivad tänaval ja huvituvad teistest naistestki. Veel enam kiidavad artiklis rääkivad naised oma meeste töökust ja oskust iga asjaga hakkama saada. Luciana sõnul kadestavad teda eesti mehe pärast kõik tema sõbrad. Ükskõik, kas on vaja remontida, ehitada, värvida või tapeeti panna, Luciana sõnul oskab tema eestlasest mees igat asja nii hästi, nagu oleks ta neis asjus professionaal.

Psühholoog Rein Heinsalu: eesti mehe tõmbab käima emotsionaalsem naine

IMAGO-paariterapeut Rein Heinsalu selgitab ajakirjale Mari, miks eesti naised leiavad eesti meestest sagedamini välismaalasest partneri.

Rein Heinsalu: Ma ei ole kohanud uurimusi, mis kinnitaksid, et eesti naised välismaal kergemini ja kiiremini abielluksid, aga info, mis liigub tuttavate või meedia kaudu, näib seda tegevat. Miks see nii on? Esiteks, emotsionaalses suhtluses on meie naised aktiivsemad ja avatumad ning oskavad ka enda eest hoolitseda, neil on maitset. Loomulikult see võlub! Ka on paljudele

meestele ligitõmbav eesti naiste iseseisvus, sitkus, hea vorm ja stiilitunne (eriti nooremas põlvkonnas) — see võlub nii itaallasi, latiinosid kui ka skandinaavlasi. Küllalt palju on välismaal abiellujate hulgas olnud neidki naisi, kes tahtsid või tahavadki välja pääseda siinsest kitsusest, olgu selleks siis ainelised olud või mentaliteet … Ma ei arva, et eesti mehed on suhte loomises konservatiivsemad: selles artiklis esinevad mehed tõestavad ju vastupidist. Küll aga sümpatiseerivad neile kohaliku mees-käitumise aleksitüümsete traditsioonide tõttu sageli just särtsakamad, emotsionaalsemad naised: see tõmbab neid käima, lisab vürtsi ja õpetab neilegi suhtlemises vabadust. Olgu siis kesk-aasia või brasiilia temperamendi puhul. Ja muidugi oskavad hegemoonsete eeskuvanditega kultuuridest pärit naised hinnata eesti meeste osavaid käsi, rahulikkust ja perele (mitte flirdile) pühendumist — just see neid võlub!

Loe artiklit edasi ajakirjast Mari.