Lapsepõlvest alates olite emaga lahutamatud. Igal pool koos: teatris, kinos, näitustel. Sa olid kuulekas tütar. Mõistsid, et kuna ema kasvatab sind üksinda, siis on tal raske, see aga tähendab, et teda tuleb aidata ning mitte kurvastada oma tühiste kapriisidega.

Oled suuremaks kasvanud, lõpetanud ülikooli, leidnud tööd ning nüüd oled iseseisev. Ema on aga siiani jäänud lähedaseks sõbrannaks.

Tunnete keerises

Ema eest on ju raske midagi varjata. Ta saab aru, et sinuga on midagi lahti, ning asub küsitlema. Vastu tahtmist annad talle teada, et armastad meest, kellel on juba olnud perekond. See uudis osutub emale üpris ebameeldivaks, teda haaravad emotsioonid. Ning just sel, täiesti valel hetkel, astub uksest sisse sinu kallim!

Ema süüdistab teda põhimõttelageduses ja reeturlikkuses endise perekonna suhtes. Tulevane väimees kuulab ta etteheited ära ning vastab, et armastab sind ning tahab koos sinuga luua uue perekonna. Sina toetad oma kallimat. Ning ema, veendunud, et olete nüüd ühe mütsi all, lööb enese järel ukse paukudes kinni.

Olukord on ebameeldiv, ometi täiesti lahendatav. Te mõlemad olete teinud mõningaid vigu. Nüüd võiks püüda selgusele jõuda, kuidas teil oleks targem toimida, et saavutada taas teineteisemõistmine.

Ema hirmud

Esimene viga. Ema arvab, et sa oled ikka veel väikene tüdruk, kelle järel tuleb pidevalt valvata.

Vigade parandus. Seleta talle, et oled juba täiskasvanu ning sul on õigus isiklikule elule. Sellisele elule, mis võib jääda saladuseks seni, kuni sa ühel hetkel leiad, et oled valmis oma kallimat emale tutvustama.

Teine viga. Ema kardab sinu pärast, sest kannatas ise kunagi lahutuse tõttu. Ta kasvatas sind üksinda ning just seetõttu näib talle, et suhted lahutatud mehega ei saa olla positiivsed. Teda on haaranud alusetu hirm.

Ema on veendunud, et ei saa usaldada inimest, kes juba kord on oma lähedased reetnud. Ta lihtsalt ei mõista, et lahutada saab ka vastastikusel nõusolekul, jahtunud tunnete ning abikaasade võõrdumuse tõttu.

Vigade parandus. Tee emale selgeks, et kui mees on lahutatud, ei anna see siiski veel alust temast halvasti mõelda. Lahkumineku põhjused võivad olla kõige erinevamad — ühiste huvide puudumine, igavus, üksluisus, naise truudusetus.

Jutusta emale, et sinu kallim suhtleb sageli oma lapsega, veedab temaga koos palju aega ning aitab teda ka materiaalselt.

Kolmas viga. Ema sekkus üpris taktitundetult sinu ja sinu kallima suhetesse.

Vigade parandus. Et ema ja ta väimees võiksid tulevikus teineteisega hästi läbi saada, ütle emale, et ta peab õppima oma negatiivseid tundeid kontrolli all hoidma. Ta peab ilmutama kannatlikkust isegi siis, kui teie suhted talle sugugi ei meeldi.

Tema vaenulikkus sinu väljavalitu vastu tekitab ju arusaamatusi ka teie endi vahel. Ja seda heastada on juba keeruline.

Sinu möödalaskmised

Esimene viga. Kui olete juba otsustanud pere luua, ei tasu ema eest oma suhteid saladuses hoida.

Vigade parandus. Loomulikult on ema sinu salatsemise peale solvunud. Sest lähemat kui sina tal ju ei ole. Seleta talle, et kartsid väga, et ta ei kiida su valikut heaks, on tal ju mahajäetud naise kibe kogemus olemas.

Teine viga. Sa ei piiritlenud õigeaegselt oma suhteid emaga.

Vigade parandus. Tee emale selgeks tõsiasi, et kui ta sunnib sulle peale oma maailmavaateid, siis sa ei saa oma isiklikke kogemusi omandada. Sina aga ei taha üle võtta tema käitumise stereotüüpe meestega suhtlemises. Sa tahad ise õppida mõistma mehe ja naise vahelise suhtluse peensusi.

Kolmas viga. Sa ei rääkinud emale, miks mees sulle nii kalliks on saanud.

Vigade parandus. Et ema saaks sinu väljavalitu tunnete siiruses veenduda, jutusta talle oma kallima parimatest omadustest. Veena ema, et isegi kui teie armastus mööda läheb, ei karda sa negatiivset kogemust, sest ka seda läheb inimesel elus tarvis.