Millised on need märgid, mis näitavad, et su praegune suhe on tõepoolest see õige, hea ja positiivne? Saad sa sellest head emotsiooni, kasvad ja arened sa selles paremaks või hoopis halvemaks ja õnnetumaks inimeseks? Kuidas aru saada, millal võtta süda rindu ja öelda “head aega?“

Siin on sulle spikker, mis aitab sul otsusele jõuda, kas oled õiges kohas ja kas tasub jätkata.

1. Terves suhtes saad sa olla sina ise, ebaterves suhtes oled sunnitud muutuma
Kui sa saad olla sina ise ning kasvada ja areneda nii, nagu sina soovid, on asi õige. Aga kui sinult eeldatakse ja oodatakse muutumist hoopis kellekski teiseks ning sunnitakse sulle peale asju, mis on sulle täiesti vastuvõetamatud, on tegu ebaterve suhtega, mille jätkamine ei ole kohe kindlasti mõistlik ega vajalik.

2. Terves suhtes on sul võimalik oma unistusi püüda, ebatervislikus suhtes tuleb sul käituda partneri ettekirjutuse järgi
Oma unistused ja tulevikuplaanid on vajalikud selleks, et elus edasi jõuda. Kui partner takistab sul sihile jõudmist ning kirjutab sulle ette, mida peaksid tegema, on tegu ebaterve suhtega. Keegi ei tohi sinult su unistusi ära võtta.

3. Terves suhtes oled sa iseenda parim versioon, ebaterves suhtes muutud kellekski, keda sa ei tahaks tundagi
Sel hetkel, kui sa ei tunne enam iseennast ära, on aeg kiiresti lahkuda. Miks sa peaksid olema kellegi nägemus või arusaam ideaalsest naisest, selle asemel, et olla see, kes sa tahad olla ja kelleks sa oled sündinud?

4. Terves suhtes oled sa võrdne partner, ebaterves suhtes aga tunned end allasurutu ja kammitsetuna
Lisaks heale klapile magamistoas on teil vaja head klappi ka argielus. Teil peab olema võrdne võimalus ja õigus otsustada, nõustuda ja keelduda ning võrdne kohustus teineteise soove ja piire austada. Kumbki ei tohiks tunda, et tema soovid ei loe.

5. Terves suhtes saad sa vastu sama palju kui endast annad
Normaalne suhe ei tähenda ühe partneri võimu ning teise küsimusteta allumist. Muidugi on tore ja vajalik vahest oma partneri soove täita, kuid sama palju, kui sina pingutad tema heaks, peab tema pingutama sinu heaks. Kindlasti ei tohi olla ainult üks osapool andja ja teine võtja.

6. Terves suhtes hinnatakse pühendumist, ebaterves aga klammerdumist
Pühendumine on suhte olulisim alustala. Paraku aetakse seda liigse klammerdumise ja omandihimuga segi, sekka ka ebaterve armukadedus ning kokku saabki väga halb kompott. Igal inimesel on õigus privaatsusele ja oma vabale ajale ja see, kes sinu elust need ära võtab, peaks su kõrvalt kiiresti kaduma.

7. Terves suhtes ei pea sa pidevalt teisele oma tundeid kinnitama, ebaterves suhtes ei möödu minutitki ilma, et ta nõuaks tunnistust su armastusest
Heas suhtes teavad mõlemad osapooled ütlematagi, et nad on selles suhtes vabatahtlikult ja mõlemad annavad endast parima, et koos oleks hea. Kui üks partneritest peab pidevalt tõestama oma jätkuvalt kuumi tundeid nii sõnades, tegudes kui kingitustes, on tegu emotsionaalse väjapressimisega.

8. Terve suhe tiivustab, ebaterve suhe lämmatab
Ükski normaalne suhe ei tohi sind panna tundma, et oled kellegi omand või et elad justkui vangikongis.

9. Terves suhtes tülitsetakse mõistlikult, ebaterves aga põgenetakse iga konflikti eest
Pole võimalik koos elada nii, et olete igas asjas täiesti samal meelel. Väikesed arusaamatused või eriarvamused tulevad suhtele pigem kasuks, sest need aitavad üles ehitada tugevamat ja püsivamat suhet, mis nii lihtsalt ei murdu. Kuid see, mille üle te tülitsete ja kuidas te seda teete räägib teie suhte kvaliteedi kohta väga palju.

10. Terves suhtes võitlete ühise asja nimel, ebaterves suhtes aga teineteise vastu
Mis rolli sa endale tüli käigus võtad? Kas vabandad iga asja eest või surud iga hinna eest oma tahtmist peale? Kas vaidled iga hinna eest, kuni võidad, ka siis, kui tead, et sul pole tegelikult õigus? Ka tülitsema peab õppima ning hea suhe on selline, kus oskate jääda ka sõbralikult eriarvamusele.

11. Terves suhtes jõutakse ka tõeliste tunneteni, ebaterve suhe põhineb ihal
Kui te magamistoast kaugemale ei jõuagi ning kogu teievaheline kommunikatsioon põhineb orgasmil, võib see küll lühiajaliselt rahuldust pakkuda, kuid pikemas perspektiivis ei ole sel tulevikku. Iha kaob ajapikku ning kui selleks ajaks ei ole sügavamat sidet tekkinud, avastate end olukorras, kus te tegelikult ei tunnegi teineteist.

Allikas: Inspiring Tips