Meile, naistele, on juba teada, et kui meid tabavad ebameeldivused — liiklusummikud, karmid kõnelused ülemusega, peretülid — suureneb meie veres oluliselt stressihormoonide hulk. Ometi on loodus nii seadnud, et naistel on nende hormoonide hulk palju väiksem kui meestel. Ning sõltuvalt sellest on meie organismil ka hulga lihtsam sisse lülitada kaitsemehhanismid neutraliseerimaks stressihormoonide toimet.
Õnneks on kehtestatud sotsiaalsed normid meie poolt: naine võib nutma puhkeda, virutada põrandale mõnedki taldrikud või osta tohutu suure šokolaadijäätise.
Meestega on kõik palju keerulisem. Mida siis võib endale lubada stressis mees? Jõusaali? Jah, see on hea variant. Aga sinna tuleb ju ka veel jõuda. Millised on siis käepärased vahendid? Üksnes sigaretid ja alkohol. Kas aga nendega saab tegelikult hüsteeriat lämmatada?
Kujuta endale ette meest, kes sai ülemuselt mööda päid ja jalgu ning kukub kõigepealt hädaldama, seejärel tõttab aga ilusalongi, sest sealsed protseduuri rahustavad nii hästi…

Kui on olemas probleem, on olemas ka lahendus

Psühholoogid on välja selgitanud neli peamist motiivi, mis tekitavad meestes stressi:

1. Töö. Tööga seotud stresside all kannatab 48% meestest.
2. Ealiste muutustega seotud probleemid on keerulised 44%-le.
3. Nurkaaetuse tunne on tuttav 27%-le.
4. Vastastikuste suhetega seotud probleemid tabavad 25% mehi.

Teades neid põhjusi, saab koostada abistamise plaani iga konkreetse juhtumi kohta.

1. Töö

Meestel on töö juures alati põhjusi muretsemiseks. Projekt, mille kallal su kallim kolm kuud töötas, kukkus kolinal läbi. Igatsetud ametikõrgenduse sai kolleeg teisest osakonnast. Ja üldse, ülemus pole teda juba ammu kiitnud, ja mis veel hullem — loetleb tema puudusi. Ning juba tormitsevad sinu partneri veres stressihormoonid.
Sinu käitumine. Kui su kaasal on probleemid töö juures, siis sinult nõutakse vaid seda, et teed näo, nagu poleks midagi juhtunud. Kui mees vaikib, ära hakka urgitsema. Nendel hetkedel süveneb umbusk ning igat sinu katset teada saada detaile, võetakse vastu kui soovi korraldada aruandekoosolek. Kui partner on aga sinuga jaganud oma muresid, ära mingilgi moel näita talle oma kaastunnet, see on tema jaoks alandav.
Parem püüa ta tuju tõsta, ütle, et sina usud temasse. Möödalaskmised ja ebaõnnestumised on aga vaid trampliin, mis võimaldab tal tulevikus veel kõrgemale hüpata.

2. Kuhu jäid minu nooruseaastad?

Stressid, mis on seotud ealiste muutustega tekivad enamasti meestel pärast 40 (mõningatel juhtumitel aga tunduvalt varem). Ta märkas esimest korda, et juuksed hakkavad hõredamaks jääma. Või pani äkki tähele, et tütarlapsed vaatavad tänaval huviga tema 16-aastast poega, mitte aga teda. Teadmine, et ta pole enam noor, on tohutuks löögiks tema enesehinnangule. Iga nali vanuse kohta või süütu fraasike, nagu „kas mäletad, kuidas nooruses oli…“ on mehele kolossaalne stressifaktor.
Sinu käitumine. Mehed on loogilised olevused. Nende jaoks on hulga tähtsam ratsionaalne, mitte aga emotsionaalne tugi. Kui naisele piisab ütlemisest (võib korrata oma 20 korda): „Sa oled kaunis ja näed välja kui 25!“, siis mees ei vaja sõnu, vaid tegutsemist. Osta kaks abonementi basseini või spordisaali. Leia kiiresti hobi, mis pakub huvi teile mõlemale. Peamine, et see oleks aktiivsust nõudev. Miski ei vabasta stressist paremini kui füüsiline koormus. Kiida oma meest sagedamini. Rõhuta, et hindad tema küpsust ja soliidust kordades rohkem kui noorte inimeste tühja tuule tallamist.

3. Ma ei saa ja ma ei taha

Veel üheks oluliseks stressi põhjustajaks on probleemne intiimelu. Reeglina tunnevad mehed kõige raskemat stressi erektsioonihäirete tõttu. Just need saavad sagedasteks suhete lagunemise põhjustajateks. Sellisel juhtumil päästab stress valla depressiooni arenemise mehhanismid, mis omakorda süvendavad probleeme intiimvallas.
Sinu käitumine. Kui oled äkki avastanud, et su partneril on probleeme potentsiga, käitu targalt. Selles olukorras pead olema taktitundeline ja ettevaatlik. Pane ta voodisse, tee lõõgastav massaaž ja lase tal korralikult välja magada. Vahel võivad tema probleemid olla seotud lihtsalt füüsilise ja psüühilise ülepingega. Järgmisel hommikul käitu loomulikult. Ära tee seksiteemadest tabu, samas ära ilmuta selles vallas liigset initsiatiivi. Anna mehele mõista, et olgugi seks on üsna oluline teema, pole see kaugeltki ainus põhjus, miks sa tema koos elad. Kui mees rahuneb, võite asju arutada ning likvideerida stressi tagajärgi.

4. Nagu äraaetud hobune

Selline periood tuleb ette iga inimese elus. Ta teeb palju tööd, tolku on sellest aga vähe. Koputab kõikide suletud uste taga ja ei leia kusagilt toetust ega mõistmist. Mitte ükski tema projekt ei ole edukas. Ja see on juba iseenesest tohutu stress. Veelgi hullem on aga see, kui ebakindlusele lisandub ka süütunne. Mees tunneb, et ta on hädavares, ei suuda vastutada oma pere eest, kindlustada oma lapsi, aidata vanemaid ega sõpru. Ja siis tabab teda täielik jõuetus. Ta ei suuda edasi liikuda ning teda jäävad kauaks piinama mõtted sellest, et kõik tema katsed muuta olukorda on olnud tulutud. Kaob huvi kõikide elusfääride vastu.
Sinu käitumine. Selles olukorras tuleb sul oma kallimale selgeks teha, et mitte kõik pingutused ei anna ühe hetkega tulemusi. Kui mees ütleb, et tunneb end hingeliselt tühjana, võta kiiresti tarvitusele vajalikud meetmed. Aita tal mõtted kõrvale viia, väljuda olukorrast, kuhu ta end ehk ise juhtinud on. Muuda olustikku. Kui võimalik, sõitke vähekeseks ajaks reisile. Kasvõi nädalavahetusel koos sõpradega. Tuleta meelde, mis mehele meeldinud on. Kingi talle piletid jalgpallivõistlustele, korralda õhtuti lõdvestavaid seansse… Sellises olukorras sobib kõik. Peamine, et saaks takistada stressi ülekasvamist alaliseks depressiooniks.

Allikas: SamaJa