Suunavad küsimused

“Kuule, oled sa märganud, et meil ei saa kunagi peldikupaber otsa? Oled sa kunagi mõelnud sellele, kust see tuleb?” Tõsi on, et me naudime segadust, mis mehe näos sel hetkel vastu peegeldab, kui ta püüab aru saada, mis selle küsimuse mõte oli ja kuhu see jutt välja jõuab. Aga tegelikult on see eriti nõme ja alandav viis oma sõnumi edastamiseks.

Kutt ei osta peldikupaberit ja sa tahad, et ta hakkaks rohkem panustama majapidamistarvete eelarvesse või ise poes käies paberirulli kaasa võtma. Nii ongi ja nii ütlegi. Totakate küsimuste esitamisega kohtled sa meest nagu mudilast ning vaatad talle täiega ülevalt alla.

Lõksu seadmine

“Kui sa tõesti arvad, et su sõprade saunaõhtu on tähtsam kui minu vanemate pulma-aastapäeva tähistamine, siis kes olen mina, et öelda, kuidas sa peaks oma prioriteete seadma…”

Sina tahad, et ta tuleb sinuga su vanemate juurde. Tema ei taha. Tema on oodanud oma saunaõhtut koos sõpradega. Selleks, et teda endaga kaasa meelitada, ei ole vaja lõkse ega trikke, lihtsalt ütle talle ausalt ja siiralt, et sa oleksid väga õnnelik, kui ta tuleks sinuga ja oleks sulle toeks, see teeks sind väga õnnelikuks. Tõenäoliselt valib ta nii ilusa palve peale sinu, sest sinu õnn on talle kõige tähtsam.

Ähvardav vaikus

Su partner tegi midagi valesti ja selle asemel, et öelda talle otse, mille peale sa pahane oled, istud sa vaikides ja mossitades diivanil ning vastad ta küsimusele väga napisõnaliselt, kui üldse. Kui ta lõpuks küsib, mis viga on, käratad sa: “MITTE MIDAGI!” ja mossitad edasi. Ta ju teab isegi, kui loll ta on, sa ju ometi ei pea talle seletama, miks sa närvis oled?! Ja kui ta aru ei saa, siis paras talle, tohlakas!

Nagu ilmselt varemgi kogenud oled, ei vii selline torisemine mitte kuhugi. Kui sa talle ei ütle, mille pärast sa kuri oled, on üsna suur tõenäosus, et ta teeb seda taas. Mitte keegi ei suuda mõtteid lugeda ja eriti alatu on seda oodata inimeselt lihtsalt sellepärast, et ta on sulle lähedal. Kui miski sind pahandab, on sinu kohus sellest teada anda ja teise inimese kohus see asi korda ajada. Istuda ja oodata, kuni ta taipab ja siis vabandab või asja heaks teeb, on väiklane ja lapsik.

Sõpradele kurtmine

Olete sõpradega väljas, dringid nina all, õhtu veereb lõbusasti… ja siis hakkad sa vaikselt ja tasahaaval ning aegamööda järjest rohkem viskama väikseid mürgiseid märkuseid selle kohta, mida kõike su peika on valesti teinud. Sa naerad ise selle ajal, aga kõikidel teistel, eriti peikal, on meeletult ebamugav, sest nad näevad, et sa oled hoolimata naerust täiesti endast väljas. Aga partner kuuleb oma veast esimest korda…

Ära sega teisi inimesi teie probleemidesse! Esiteks rikub see kõikide jaoks õhtu ära, mis on sinu poolt ikka üsna isekas tegu. Teiseks on täiesti ebaõiglane sundida oma partnerit avalikult tunnistama ja vabandama sõpradest vandekohtu ees. Kui sa oled liiga vihane, et temaga normaalselt suhelda, siis tühista plaanid sõpradega, rahune maha ja räägi peikaga asjad selgeks!

Õelad ja vastikud naljad

Kahtlemata oled sa erakordselt vaimukas ja humoorikas inimene. Oma huumorisoont kasutad sa ka oma probleemide ja murede kommunikeerimiseks. Võib-olla teed sa mõned naljad selle kohta, kellega sa teda petaksid, kui tunned end hüljatusse jäetuna või keerad teravaks irooniaks selle, et teda pole mitmel õhtul järjest kodus olnud.

Naljatades välistad sa võimaluse normaalseks ja konstruktiivseks suhtlemiseks. Sa plärtsud välja oma esialgse emotsiooni, aga sa ei lase partneril normaalselt vastata ega loo võimalust avatud diskussioniks. Kui sa oled endast väljas, siis tunnista, et sa oled endast väljas ning ütle, mis sind häirib, et see mure saaks lahendatud.

“Ma tunnen”

“Ma tunnen, et sa ilmselgelt flirdid selle kolleegiga ja ma tunnen, et kõik teavad, et sa petad mind ja ma tunnen, et sa oled üks kuradi egoist.”

Meile õpetatakse igas kanalis, et minasõnumi abil on võimalik oma sõnumit kõige efektiivsemalt edastada ja oma tundeid siiralt väljendada. Aga seda ei tohi kasutada selleks, et maskeerida igasuguseid halbu asju, mida sa tegelikult öelda tahad, eeldades, et partneril ei ole õigust sulle öelda, kuidas sa end tunda võid.

Loeng

Oled kirjutanud valmis ja peas sadu kordi harjutanud pikka ja põhjalikku ettekannet, millega peika jalust maha rabada. Sa paned ta istuma ning seisad ise tema ette ja hakkad tulistama ning järgmised pool tundi räägid lakkamatult nii, et tal pole mingitki sõnaõigust.

See pole ikka kuskilt otsast aus. Ku tema ei saa oma arvamust väljendada ja sõna sekka öelda, ei ole su sõnadest mitte mingit kasu, ta isegi ei viitsi sind lõpuni kuulata. Esiteks: olge samal tasandil — istuge koos diivanil või üle laua ja vaadake teineteisele silma. Teiseks: mõlemad peavad saama rääkida ja mõlema sõnad peavad olema teise jaoks olulised.

Ainult sõnumid

Ta püüab sulle helistada, sest ta teab, et sa oled endast väljas, aga sina ei vasta, vaid saadad talle sõnumeid, öeldes, et sa ei taha suhelda. Ja siis saadad sa talle 50 süüdistavat ja vihast sõnumit sel samal teemal, millest sa rääkida ei taha.

Kui sa oled pubekas, siis on selline käitumine arusaadav, nii nad teevadki, sest nad lihtsalt ei oska paremini. Aga täiskasvanute suhted põhinevad ausal ja vastastikusel suhtlemisel, näost näkku vestlustel ja avameelsetel jutuajamistel. Kui sinu suhtluskanaliks on ainult sõnumid, võtad sa partnerilt ära võimaluse end vabalt väljendada ja ka sinu enda sõnu võib ta valesti mõista, sest kehakeel, hääletoon ja silmavaade, mis räägivad rohkem kui sõnad, jäävad puudu. Mistõttu venib see tobe tüli ainult pikemaks.

Allikas: Madame Noire