Peaaegu igal naisel, olgu ta ärinaine, seltskonnatibi või boheemlane, on tarve majapidamistöid teha veres. Mõned mehed ilmutavad sellel alal samuti teatavaid edusamme, kuid need mehed on erandid, ning tavaliselt on nad paadunud poissmehed. Kõik teised, pereeluks kõlblikud mehed, on olmes üpris andetud.

Säärane on kord juba nende loomus. Vaielda selle üle on mõttetu, sellega tuleb lihtsalt arvestada ning püüda helluse ja kavalusega meelitada oma kallid küljeluud ülemaailmse tähtsusega tegudelt sooja kodukolde juurde.

Allpool on toodud kümme reeglit, mis aitavad mehi majapidamistöödesse kaasata.

1. Jagage kohustused

Nii tehakse tavaliselt suurtes peredes: üks laps määratakse vastutama nõudepesu eest, teine poeskäimise eest, kolmas katab laua jne. Sina pead osa kodustest töödest jagama oma mehega.

Ära lähtu õiglusest, vaid põhimõttest „Igaühelt tema võimete kohaselt, igaühele tema vajaduste järgi“ ning ole valmis selleks, et põhitöö langeb ikkagi sinu õlgadele. Kui mehe muskliline käsi viib iga päev (ja ilma sunduseta!) välja prügikoti, on seegi alustuseks üsna hea. Järk-järgult võib koormust suurendada.

2. Mine kompromissile

Las mees valib ise tööd (täpsemalt öeldes töö), mis talle meeltmööda on. Kui on midagi, mida ta tõeliselt vihkab, näiteks oma särke triikida või tolmu pühkida, siis nõuda temalt neid töid tähendab saada endale terveks eluks, mida plaanisite koos õnnelikult mööda saata, tõeline vaenlane.

Palju kasulikum on tema jaoks ebameeldivad tööd enda kanda võtta, vastutasuks võib aga paluda, et ta viiks hommikuti koera jalutama.

3. Ülesanded olgu täpselt määratletud

Meeste mõtted liiguvad väga konkreetsetes kategooriates. Seetõttu jääb üleskutse hakata lõpuks koduste töödega tegelema neile täiesti arusaamatuks. Tea, et su partner on alati huvitatud selgest tulemusest (soovitavalt nähtavast ning kombitavast), mida on võimalik saavutada mitmel moel: valmistades õhtusööki, niites muru, kinnitades riiulit seinale või parandades tilkuvat kraani…

4. Koosta juhend

Juhendite lugemine on meeste armastatuim tegevus peale spordisaadete vaatamise. Nii et kui sul tuleb abikaasale kord usaldada tema meelest abstraktne ülesanne, kergenda ta elu ning koosta tööde nimekiri. Ja seda ilmtingimata tähtsuse järjekorras.

Näiteks saab tavalise koristamise jagada kaheks ülesandeks: pühkida tolmu ja tõmmata põrand tolmuimejaga üle.

Mida laiahaardelisem ülesanne, seda rohkem punkte peab juhendis kirjas olema. Ning ära mingil tingimusel unusta meest ilma nimekirjata toidupoodi saata, tulemused võivad olla ettearvamatud.

5. Ära koorma üksikasjadega

Asudes koos mehega tegevusplaani arutama, unusta ära naisele nii armsad pisiasjad. Too välja peamine. Sellest peamisest sõelu aga välja kõige peamine. Seejärel kõige-kõige peamine. Jätka samas vaimus, kuni ettevalmistatud kõnest jääb järele kümmekond kahesilbilist sõna (kasuta üksnes nimi- ja tegusõnu) ning see ei sarnane enam sõjaväelise käsklusega. See polegi nii halb ning on täiesti teostatav.

Vastasel juhul hakkab täpsustuste, epiteetide ja paralleelide koorma all olev mehe mõtlemine mässu tõstma.

6. Tehke kodused tööd koos

Ühine töö lähendab inimesi. See ei tähenda aga kindlasti seda, et kõike tuleb alati koos teha. Olgu või vahel ning vaid mõningaid töid. Näiteks kloppida vaipu, pesta koera või valmistada romantilist õhtusööki.

Küll näete, et perekondlikud sidemed tugevnevad ning ühine töö valmistab teile isegi rõõmu. Seda muidugi siis, kui lõpetate teineteise käsutamise ning küünarnukkidega tõuklemise.

7. Kiida ja meelita

Tee endale kõigepealt selgeks, mida sa tegelikult tahad. Kas õiglust või reaalset tulemust. Arvestamine, kes rohkem tööd teeb, viib endast välja iga mehe, sest vastus tuleb alati sinu kasuks. Mehed ei armasta aga kaotada…

Ka on keelatud selline teema nagu „Kas mulle on seda kõige rohkem vaja?”. Kahjuks tuleb tõdeda, et see ongi täpselt nii. Ja pole sugugi soovitav, et mees hakkaks selle retoorilise küsimuse üle tõsiselt juurdlema.

Parim stiimul on ikkagi kiitus. Ära ole kitsi heade sõnadega. Kiida oma Heraklest ka kõige tühisemate kangelastegude eest. Meelita häbi tundmata — töötuhinasse sattunult on ta usaldav, otsekui laps.

8. Uuenda olmetehnikat

Öeldakse, et tee mehe südamesse on üle külvatud masinatega. Ja nii see on. Vääriline tehniline varustus on ainus, mis võib kaasaegset meest lepitada elu proosaga. Ta hakkab palju meelsamini osa võtma kodustest töödest, kui saab neid kõiki mehhaniseeritult teha.

Ja veel, mida veenvamalt suudad mängida tehnilise võhiku osa, seda suurema abivalmidusega kiirustab ta appi. Ta lausa kisub tehnika viimase ime sinu saamatutest naisekätest enda kätte.

9. Hoidu nõuannetest

On täiesti võimalik mõista teadja inimese (see oled sina) kerget ärritust, kes jälgib, kuidas algaja (see on mees) püüab pesta kastrulit pimsskivi ja kalli kookosseebiga. Ning ikkagi, loe kümneni ning … vaiki. Kõik ju teavad, et miski ei ärrita rohkem kui hea nõuanne, mis antakse valel ajal ja vales kohas.

Muide, kas tahad head nõu kuulda? Hoolitse oma maise vara eest — hoia temast eemal kõik, mis võib kannatada saada, puruneda, värvi kaotada ning teflonkattest ilma jääda. Ja kui sa ei suuda kõike ta silme alt ära korjata, ega siis tema süüdi pole!

10. Anna talle puhkust

Olme ja pereelu vahele ei saa võrdusmärki panna, olme on vaid väikene osa pereelust. Võib isegi öelda, et tühine osa. Niisiis, ära muutu koduste tööde orjaks ega muuda orjaks oma meest.

Mõistagi nõuab see mehisust, kuid lisaks kohustuste jagamisele tuleb paraku siiski kõne alla võtta ka õigused. Õigus vaadata tähtsat jalgpallilahingut (suurpuhastuse asemel), õigus sõita sõpradega õlut rüüpama (pühapäevase lõuna asemel sinu ema juures). Lõpuks isegi õigus lihtsalt logelda puhkepäevadel, vedelda kauem voodis ning korjata teleriekraanile sentimeetripaksune tolmukiht — sellele on ju nii vahva kirjutada armastavaid läkitusi. Sinule!

Koduste tööde populaarsuse edetabel
meeste silmade läbi

  • Toiduvalmistamine
  • Töö olmetehnika ja elektroonikaga
  • Koeraga jalutamine
  • Prügi väljaviimine
  • Toidupoes käimine
  • Triikimine
  • Koristamine