Tõenäoliselt teed just praegu oma elus suuri otsuseid, nagu millisel alal töötada ja missuguste sõpradega lähemalt suhtlema jääda. Vabandust, kui me sind selle tegevuse juures kuidagi survestame, kuid värske uuring näitab, et enda vastu ausamad inimesed on paremad suhtlejad, neil on tugevamad sidemed ja nad on üleüldiselt õnnelikumad.
“Teades oma loomupäraseid kalduvusi, on sul kergem nende kallal vaeva näha, mis omakorda teeb sind endaga rahulolevamaks,” ütleb karjäärinõustaja ning raamatu “Will the Real You Please Stand Up?” autor David Borchard.

Vasta mõnele lihtsale küsimusele ja saa teada, mis sind õnnelikuks teeb. Selle olulise info rakendamine nõuab sinult küll väikest muutumist, kuid sel on sinu õnnetundele suur mõju.

Kas sinu nädalalõpuplaanid on paika pandud juba kolmapäeva pärastlõunaks?

Kas otsustad, kuhu minna, alles viis minutit enne väljaminekut? Rutiin teeb sind õnnetuks? Just sellepärast sul ongi väga mõnus, kui juhtud kokku näiteks oma kooliaegse sõbrannaga ning lõpuks leiate end kirbuturult riideid valimas. Väldi asju, mis piiravad sinu vabameelseid tegevusi. “Ära luba emale, et kohtud temaga tunni aja pärast, kui oled endale juba lõunasöögiplaanid teinud,” ütleb nõustaja Rhonda Britten.
Tüdrukutele, kelle nädalalõpud on juba kesknädalast paika pandud, pakub planeerimine rahuldust.
Kõik, mis pole eriti organiseeritud (näiteks sõber teisest linnast, kes külla tulles keeldub sulle oma plaane paljastamast) mõjub kontrollimatuna ja häirib sind. Lisa oma päevakavasse rutiinseid tegevusi (näiteks trenn igal kolmapäeva ja laupäeva hommikul). “Selliste asjade paikapanemine mõjub sulle rahustavalt,” ütleb Los Angelese psühholoog ja raamatu “Dr Seth’s Love Prescription” autor Seth Meyers. See aitab ka nende asjade puhul mõistlikult käituda, mida sa ei saa mingil põhjusel ette planeerida.

Loe Cosmo septembrinumbrist:
I
ntervjuu Kim Kardashianiga

M
illine naine kütkestab Justin Timberlake’i

M
ood, mida armastab su keha

U
ued meigi- ja soengutrendid

A
rmasta end: 5 naist paljastavad oma keha

K
uidas mitte abielluda vale mehega?

K
as sõprus eksiga on võimalik?

S
taaride uus koorekiht

F
itness-eri: trenni, tantsima, spaasse!

Kui tihti sa lapsena kolisid?

Uuringutest on selgunud, et enamjaolt ühes paigas elanud inimeste elu sisaldab rohkem lähedasi suhteid. “Lähisuhted teevad sind õnnelikuks,” ütleb Britten. Tunned end halvasti, kuid ei tea, miks? Ilmselt pole sa tiheda töögraafiku tõttu kaua oma parimat sõbrannat näinud… Proovige siiski lõunale minna ja end teineteise eluga jälle kurssi viia.
Kui sa lapsepõlves tihti kolisid, on sul teistsugune suhete loomise oskus — oled küll proff uute inimestega ühise keele leidmisel, kuid lähedussuhete tekitamine võtab sul kauem aega. “Sind teeb närviliseks, kui sinu suhtlusringi ilmub mõni uus inimene ning suhete tagantkiirustamine ei too soovitud tulemust,” selgitab Meyers. Eelista pigem väheseid ja lühiajalisi kohtumisi kui terveid õhtuid kestvaid sõbrannatamisi.

Milline oli sinu viimane tühistatud tegevus?

Mõne ürituse ärajätmine, kuhu sa tegelikult oleksid saanud minna, võib sinu käitumise kohta nii mõndagi paljastada. Borchardi sõnul meeldib meile vahel lihtsalt idee mingite asjade tegemisest ning me ei tunnista endale, et tegelikult on need tegevused meie jaoks kurnavad. Jälgi,
milliseid asju sa väldid, ning saad teada, mis muudab sind ärevaks või on sinu jaoks lihtsalt igav. “Kui oled oma stressiallikad välja selgitanud, saad ka oma plaane vastavalt kohandada,” ütleb Meyers. Nii et kui püüad vältida šoppamistuure sõpradega või lõunaseid kohtumisi kolleegidega, siis pole grupiviisilised kokkusaamised arvatavasti sinu rida. Viie sõbra asemel saa kokku ühe
või kahega. Siis jätkub teil kõigil piisavalt suhtlemisaega ja see on nauditavam. Tunned alati kiusatust ühele konkreetsele inimesele ära öelda? “Tõeline” sina arvab siis ilmselt, et sul oleks temata parem.

Millist sõpra imetled kõige rohkem (mõnikord isegi kadestad)?

Meyersi sõnul näeb suur hulk naisi vaeva oma eesmärkide väljatöötamisega. “Üks hea moodus oma tõelist kirge avastada on jälgida, mida sa oma sõbra elust tahaksid endale “näpata”,” ütleb ta. Kas kadestad sõpra, kellel on heade karjäärivõimalustega mõjukas töökoht? Järelikult igatsed sa potentsiaalse arenguvõimalusega tööd. Kui aga sinu poolt kadestatud tüdrukul on tagasihoidlik amet ja palju vaba aega, ihaldad töökohta, mis tagab ka harmoonilise eraelu.
Alusta töötamist nende omaduste kallal, mis sinu sõbrale tema positsiooni tõid — näiteks, kui sul mõlgub meeles karjäär, ära kunagi keeldu sulle pakutavast projektist. Või kui sulle imponeerib sõbra võimalus nii tööd teha kui ka aktiivset sotsiaalset elu elada, katsu järgida tema harjumusi — näiteks tegele kohustustega kohe hommikust peale, et õhtul poleks vaja kutsetest keelduda.

Milline kompliment sind viimati üllatas?

Muretsesid, et keerad sõbra pulmad kõnet pidades vussi, kuid teised külalised ütlesid, et olid väga sõnaosav? Ära seda unusta — see on võimalus taasavastada omadus, mille oled tahtmatult endasse peitnud. Me teeme endi suhtes ennatlikke otsuseid ja seetõttu on teistel meist sageli selgem pilt.
Küsi sõbra arvamust. “Kui mitmed inimesed näevad sinus mingit kindlat positiivset omadust, on see sinu iseloomus olemas,” ütleb Britten. “Selle omaduse hellitamine teeb meele ülevaks.” Nii et kui sul juba pulmas hästi läks, lähevad kindlasti edukalt ka sõnavõtud koosolekutel ja naljakate lugude rääkimised seltskonnas.