Birke (39) ja Klaus (43)*

Koos 14 aastat (abielus 10), 1 laps

Meie arvates on siin kolm nippi:

1. Enne magama minekut tuleb ära leppida, ehk siis ükski päev ei tohi lõppeda riius olles.

2. Kui tõuseb tüli, siis palu vabandust — vahet pole, kes süüdi on.

Birke: Meil ongi nii, et kui tekib riid, siis mina olen alati see, kes suhteliselt kiiresti vabandust palub. Mulle lihtsalt ei meeldi pikk draama. Ja aastate jooksul on see andnud selle tulemuse, et Klaus näiteks solvub palju harvem, sest ta juba teab, kuhu see välja viib. Lisaks ta ei tarbi enam alkoholi — kuigi ta tarbis ka varem väga harva (ca korra kvartalis), siis tülid olid millegi pärast alati siis, kui ta oli alkoholi joonud.

3. Oma kaaslase valimine enne teisi. Iga päev. Ühesõnaga, abielludes annad vande, et oled vaid selle inimesega. Tegelikkuses võib ikka tulla ette teisi, kes sinus sädeme sütitavad. Ja siin ongi võtmekoht — isiklik valik. Kas valid iga päev uuesti enda kaaslase või valid kellegi teise. Sest see tekitatud säde tekib ikkagi sinus endas ja on sinu valik, kas suunad sealt tuleva energia kellessegi uude, või oma enda kallisse kaaslasesse.

Kuna pere harmooniat loovad ka lapsed, siis mängib rolli üleüldine armastuse ruumi loomine — andestamine on hästi oluline ja peab õpetama ka lapsele… /edasi loe ajakirjast/

Jaanika (35) ja Riina (32)*

Koos 5 aastat, 1 laps

Ega siin muud retsepti olegi, kui et hetkekski ei tohi minna laisaks. Kogu aeg tuleb meeles pidada, et käimas on paarismäng. Õigel hetkel tuleb osata ka järele anda. Pisikeste asjade pärast ei tohi kiskuda. Et kui on jama, siis lähed ja kallistadki ning ütled, et kõik on okei. Ahjaa, ja rääkida, rääkida, rääkida. Siis jäävad pooled mured olemata.

Merli (48) ja Mikk (50)*

koos 28,5 aastat (abielus 27), 2 last

Arvame, ühest kindlat retsepti ei olegi ja igaüks lähtub enda kogemustest ja põhimõtetest. Hetkel oleme meie tegelikult oma suhtes jõudnud faasi, kus meil on kriis. Eks oleme siia jõudnud seepärast, et mingid asjad, mida oleme suhtest oodanud, jäävad ühel hetkel täitmata.
/—/
Merli: Mõistusega saan aru, et armastus on ülimalt voolav ja kulgev, see lihtsalt on, aga ego tuleb vahele ja tegelikult tuleb ju armastust kogu aeg toita, temaga tuleb tegeleda.
/—/
Kriis tekib ka selle pärast, et me areneme kogu aeg — vahet pole ju, kui vana oled. Ja kui inimesed arenevad erineva kiirusega, siis tekib kriis. Meie suhtes on vaimsus läinud nihkesse, jutt ei haaku. Väga oluline on, et su kaaslane sind igas olukorras kuulab ja olemas on.
Ja samas ma ei tea — võib-olla on ka see hoopis arengu koht, et ei pea alati olema ühes kohas ja see on hoopis koht, kus õppida tingimusteta armastust!

Allikas: Telegram