LUGU 1

42-aastane naisterahvas on juba 10 aastat vallaline ning otsib endale püsipartnerit. Tal on olnud mitmeid juhusuhteid, kuid ükski ei ole olnud piisavalt „õige“. Ta ei leia kedagi, kes vastaks tema kriteeriumitele püsipartnerist ehk oleks „ideaalne“. Ta otsib meesterahvast, kes oleks samal ajal nii boheemlaslik „lillelaps“ kui ka majanduslikult hästi kindlustatud.

Väljakutse: „Õige“ partneri leidmisel võrdleme võimalikke kandidaate enda peas olevate valikukriteeriumitega. Antud loos on naisterahva peas vastuolulised valikukriteeriumid ehk ta otsib ühest küljes inimest, kelle kõrge väärtus oleks vabadus ja käitumises oleks „muretu sell“ ning teisest küljest oskaks raha teenida ja käitumises oleks „distsiplineeritud korraarmastaja“. Sellise inimese leidmine on juba teoorias väljakutse ning praktikas ilmselt väga vähe tõenäoline.

1. SOOVITUS: Teadvusta endale võtmekriteeriumeid, millest lähtuvalt parnerit otsid.

Seejärel on vaja leida võimalikud vastuolud ning mõtestada, millistest kriteeriumitest ma kindlasti ei ole valmis loobuma ning mida olen võimeline vaidlustama.

LUGU 2

30ndates meesterahvas kurdab, et tema partner võrdleb teda pidevalt enda sõbrannade meestega. Ta kuuleb kodus jutte, kuidas Mari mees toob iga nädal enda naisele lilli või Siiri kihlatu mõtleb välja iga kuu mõne üllatuse. Mees on nendest juttudest väsinud ning tunneb, et ükskõik, mida ta teeb või tegemata jätab, ei suuda ta kunagi võistelda kõigi naise sõbrannade meestega. Ta kuulab neid jutte kannatades ning tavaliselt lõppevad need tüli ja lausega: „Mine siis ela selle Mari/Siiri mehega!“

Väljakutse: Paarisuhtes läbime erinevaid etappe, millest üks on ootuste etapp. Just siis hakkame partnerile esitama kas oma peas või ka avalikult mingeid ootusi. Antud loos on naisel muster esitada enda partnerile ootusi läbi võrdluste. Suure tõenõosusega ei soovi ta midagi halba, ta on lihtsalt läbimas etappi, kus enam ei pööra nii palju tähelepanu sellele, mis on olemas, vaid sellele, mis on puudu.

2. SOOVITUS: Esimese sammuna on oluline kindlaks teha, millises etapis on meesterahvas selles suhtes, sest partnerid läbivad paarisuhte etappe erineva kiirusega. Kui ta on ka ootuste etapis, on asi lihtsam. Siis tuleb lihtsalt maha istuda ning enda ootustest rääkida.

Kui aga mees on kuskil teises etapis, peab esmalt teadvustama paarisuhte erinevaid etappe ning seejärel saab naine rääkida enda ootustest.

LUGU 3

Meesterahvas, kellel on kodus armastav naine, 2 last ning peres kõik hästi, käib siiski sageli sõpradega väljas ning teeb seda selleks, et flirtida teiste naistega. Ta ei tunne ennast selliselt käitudes üldse hästi, sest armastab väga enda naist ja lapsi. Küll aga ei suuda ta ei öelda reedestele klubiöödele sõpradega, mis lõppevad sageli alles hommikul mõne kauni naisterahva käevangus.

Väljakutse: Kõikidel inimestel on emotsionaalsed ja sotsiaalsed baasvajadused (lisaks füsioloogilistele). Kui need on rahuldamata, siis otsime alateadlikult inimesi ja olukordi kellega või kus saame neid kogeda.

Antud loos võib olla tegu mehega, kelle tähelepanu- ja tunnustuse vajadus on kodus rahuldamata, mis juhtub sageli peredes, kus on väiksed lapsed ja kõik naise tähelepanu läheb neile. Seetõttu otsib ta kohti ja inimesi, kes teda tunnustaksid või pööraksid talle tähelepanu. Kõrvalhüpped on sageli tingitud just sellest, et meie vajadused on täitmata, mitte sellest, et me ei armastaks oma partnerit või tahaksime teda petta.

3. SOOVITUS: Oluline on iseenda emotsionaalseid ja sotsiaalseid vajadusi teadvustada ning leida võimalusi nende rahuldamiseks kahjustama teisi inimesi, eriti enda lähedasi. Oluline on oma ootustest partneriga rääkida ning mõelda koos võimalusi üksteise vajaduste täitmiseks. Partnerina on oluline osata ka lugeda teise poole rahuldamata vajadusi ning neid võimalusel täita.

Oluline on iseenda emotsionaalseid ja sotsiaalseid vajadusi teadvustada, nendest oma partneriga rääkida ning leida koos võimalusi nende rahuldamiseks kahjustama teisi inimesi, eriti enda lähedasi. Partnerina on oluline osata ka lugeda teise poole ootusi ning neid võimalusel täita.

LUGU 4

35-aastane naine kurdab, et tema paarisuhe on muutunud rutiinseks. Kõik on iseenesest korras ning millegi üle ei ole otseselt kurta, kuid suhtest on kadunud põnevus. Naine ei tea, kas antud suhe on ikka õige või probleem on temas, et mingi aja möödudes kõik suhted rutiinseks muutuvad ning ta ühest suhtest teise hüppab.

Väljakutse: Selle loo puhul võib olla tegu kahe erineva väljakutsega. Ilmselt on naise kõrge väärtus põnevus. Ta on rahulolev nendes olukordades, mis pakuvad talle adrenaliini, kui see kaob, kaob ka rahulolu. Teiseks jõuame taas paarisuhte etappide juurde. Üks etappidest on „roosade prillide“ etapp, kus kõik ongi põnev, me ei näe partneri miinuseid ning kogeme armumise tunnet. Ühel hetkel aju „paraneb“ ning me asendame „roosad prillid“ „tavaklaasidega“. Sellel hetkel väheneb ka põnevus.

4. SOOVITUS: Oluline on meil inimestena teadvustada enda väärtusi ning kui saame aru, et meid juhib näiteks põnevuse väärtus, siis otsida teadlikult neid situatsioone, kus see väärtus saaks realiseeritud. Kindlasti on vajalik mõtestada paarisuhte erinevaid etappe, et teadlikumalt ning rahulikult liikuda „roosade prillide“ etapist „harjumusse“. Oluline on leida enda jaoks positiivseid aspekte ka „harjumuse“ etapis.

Kui Sul on oma lugu, millele tahaksid saada selgitust ning soovitust, siis oled oodatud 13. aprillil osa saama paarisuhtekoolitusest „Teekond õnneliku paarisuhteni“. Oodatud on nii vallalised, kes tahavad leida endale Õiget, kui ka juba paarisuhtes olevad inimesed, et viia enda suhe uuele tasandile. Täpsemalt saad lugeda ja registreeruda Aeternum Koolituste Facebook lehel.