Sa kohtud mehega, kes sulle meeldib. Teie vahel säriseb — sa tead, et meeldid talle. Pärast mõningast koosolemist muutuvad asjad juba tõsisemaks. No lihtsalt suurepärane! Kuid nüüd, kui oled leidnud selle, kes su südame tõeliselt põksuma paneb — kellegi, kes rokib sinu unistuste peikade edetabeli tipus -, taipad, et tõeline väljakutse on aru saada, mida tema vajab selleks, et sulle täielikult pühenduda. Sa ei taha ju investeerida tonnide viisi aega ja energiat suhtesse ainult selleks, et ühel heal päeval mees sinu poole pöörduks, lausudes: “Tead mis? Meie suhe ei tööta enam.”

“Kohtumise algfaasis omab väga suurt mõju teie kahe vaheline keemia, kuid suhte püsima jäämiseks ei saa ainult sellele loota,” ütleb raamatu “Marriage Magic! Find It, Keep It, and Make It Last” kaasutor Karen Sherman. “Ka teised tegurid peavad olema omal kohal, et tuul jätkuvalt teie suhte purjedes püsiks.”

Teiste sõnadega, omadused, mis sinu kutile algul huvi pakuvad, ei ole päris samad, mis talle kõige rohkem korda lähevad, kui asi puudutab püsisuhet või isegi… abielu. Aga mis siis on tähtis? Õigupoolest on seda üsna raske välja selgitada, sest ükski mees ei ütle sulaselgelt välja, mida ta sinult ootab, et olla õnnelik. Just seepärast võtsime kätte ja uurisime asja. Ja mis me teada saime? On olemas üks punt omadusi, mis panevad teda tahtma sinu küljest kinni hoida.


Sa näitad talle oma meeldivat külge


Teed sa andunult kõike selleks, et näidata oma peika vastu üles õrnust ja muuta tema elu kergemaks? Okei, me teame, et see oli nii 1950ndatel, kuid tuleb välja, et ka tänapäeva mehed janunevad õrna armastava hoolitsuse järele. Denveri suhteterapeut ning raamatu “The Seven Dumbest Relationship Mistakes Smart People Make” autor Carolyn Bushong väidab, et nüüdisaja naised jagavad oma aega töö, sotsiaalse elu, hobide ja suhte vahel, mis paneb neid juba mugavas paarisuhtes olles loobuma žestidest, mis ei tundu küll eriti suure asjana, kuid tähendavad palju — näiteks mehe lemmiklaulu allalaadimine või pärast pikka väsitavat tööpäeva tema ukse taha ilmumine koos kuuspaki ja DVD-ga.

Kuigi sa ei näe ennast arvatavasti andunud hoolitseja rollis, on siiski vajalik, et näitaksid teisele oma toetust. See on meeste jaoks väga tähtis teie omavahelise sideme loomisel, eriti praegu, mil paljud mehepojad tunnevad end mõnes muus sfääris, näiteks karjäärialaselt, haavatavana. Teiseks, see lähendab teid: “Kui mehed on suhtes, otsivad nad emotsionaalset toetust peaaegu et ainuisikuliselt oma partnerilt,” selgitab Sherman, “samas kui naiste jaoks on olemas ka sõbrad ja perekond, kelle poole nad ebamugavust tundmata pöörduvad.”


Lähed alati mänguga kaasa


Mehed jahivad kedagi lõbusat — väga selge ja lihtne. “Meeste meel ei ole naiste omast erinevalt eriti organiseeritud,” ütleb Sherman. “Nad ei veeda oma aega, analüüsides nüansse — nende jaoks on asjad mustvalged.” See tähendab, et sinuga koos olla on kas maruvahva või siis üldse mitte tore. Meie nõuanne: proovi kuuluda esimesse kategooriasse, näiteks võtke mõlemad töölt vaba päev või tee talle ettepanek minna kokanduskursusele ja õppida midagi eriti vürtsikat valmistama.

Põhjus, miks elu nautimine on nii tähtis, peitub füsioloogias. Mehed tüdivad palju kiiremini kui naised. “Nende aju toodab vähem dopamiini — kemikaali, mis päästab valla rahulolu,” selgitab Sherman. “Ja nii ei tunne nad pärast suurepärast kogemust mitte niivõrd rahuldustunnet, kui janunevad edasise stimulatsiooni järele.” Selleks, et olla õnnelikud, peavad kutid üha uusi asju proovima. Naised, kes on spontaansed ja võtavad elult viimast, on meeste silmis just need ainuõiged eksemplarid.

Just see ongi see miski, mida mehed suhte arenedes üha enam ihaldavad. Suhte alguses tundub ka iga täiesti tavaline koosviibimine uudse ja erutavana. Aja möödudes peab aga suhtes mingi liikumine toimuma. Paljud naised kahjuks unustavad selle, eriti nüüd, mil naiste roll on teinud hüppelise muutuse.

Naised mõtlevad ja pühenduvad üha enam oma karjäärile ja edule — meil on meestest rohkem keskkoolidiplomeid ja ülikoolikraade ning üha enam kasvab ka naiste arv, kellest on saanud pere põhilised rahateenijad. See on tõeliselt vahva, et me niimoodi edasi spurdime, kuid üks selle trendi tulemus on oskuse kaotus ennast lõdvaks lasta, märgib Sherman. See aga paneb mehed otsima enda kõrvale kaaslast, kes pole mitte ainult tööl edukas, vaid oskab ka täielikult lõõgastuda ning teeb asju lihtsalt põnevuse pärast.


Sa näed vaeva oma välimuse kallal


Oled seda juba mustmiljon korda kuulnud — mehed armastavad silmadega. Seega ei ole vaja doktorikraadi, taipamaks, et välimus tõepoolest loeb ning seda mitte ainult suhte alguses. Ka siis, kui olete juba mõnda aega paar olnud ja tunnete end teineteise seltskonnas supermõnusalt, ei taha ta sind näha juba kolmandat õhtut järjest lohvakates dressides.

Põhjus, miks meestel on nii visuaalne mõtlemine, peitub selles, et mehe aju seksiprotsessor (ala, mis vastutab himurate mõtete eest) on naise omast üle kahe korra suurem, selgitab raamatu “The Male Brain” autor Louann Brizendine. Midagi pole parata — mehed lihtsalt näevad maailma läbi seksivärviliste prillide.

Lihtne näide: kui mees möödub tänaval naisest, märkab ta kõike füüsilist — juukseid, silmi, figuuri, nahka, naeratust, riietust. “Seejärel toimub tema peas kiire hindamine, mida need välised märgid naise kui potentsiaalse seksipartneri kohta räägivad,” seletab Bushong. “On ta kütkestav? Kas mina olen tema jaoks atraktiivne? Kuidas oleks temaga seksida?”

Me tahame sellega öelda, et meestesse on kodeeritud süsteem, mis analüüsib naiste välimust. Kogu. See. Aeg. Nad otsivad instinktiivselt visuaalseid vihjeid selle kohta, et nähtud pilt tõotab head suhet. Ning lihtsalt sellega, et mees on nüüd püsisuhtes, visualiseerimine ei lõppe. Tüdruk, kes valib madalate kingade asemel kontsad ning vaevub kulutama 10 minutit, et oma juukseid soengusse sättida, tähendab mehe jaoks kuuma seksi pikaks ajaks.


Sa hoiad teda endast huvitatuna


Kujutle pilti meestest üheskoos aega veetmas. Kui nad ei ole just haaratud mõnest spordiülekandest, räägivad nad lustakaid stoorisid ja püüavad üksteist nendega üle trumbata. “Lõbusate juttude vestmine on meeste omavahelise sideme loomisel ülioluline,” ütleb dr Brizendine. “See laseb neil välja näidata, et nad naudivad üksteise seltskonda lihtsal ja mehelikul moel.”

Just seetõttu suhtuvad kutid paremini naistesse, kellega on lõbus vestelda. Teeme aga veel ühe asja selgeks: pikk sõnalaviin oma sõbrannade suhetest või reportaaž enda masendavast tööpäevast ei ole see teema, mis sinu peikat lõbustaks. Jah, ta hoolib ka nendest asjadest, kuid ta on sinust palju rohkem sisse võetud, kui kuuleb su suust asjalikku arvamust millegi kohta, naljakat “liiga-hull-et olla-tõsi”-juttu või arvamust mõne paeluva blogipostituse kohta, mida hommikul lugesid.

On tõestatud, et sedalaadi arutelud tekitavad suhtes rahuloluefekti. Hiljutine Arizona ülikooli uuring näitas, et inimesed, kes räägivad tõelistest asjadest, on õnnelikumad kui need, kes lobisevad pidevalt tühjast-tähjast.


Sa jätad üht-teist ka kujutlusvõime hooleks


Mehed ei ole lollid. Nad teavad, et sa käid pissil, vahatad ennast, paned punni peale kreemi… Nad lihtsalt ei taha selle peale mõelda, veel vähem seda näha. “Paljud mehed on üles kasvatatud teadmises, et intiimsete detailide paljastamine on nõrkuse märk,” selgitab Bushong. “Liiga palju informatsiooni ei mõju mitte ainult eemalepeletavalt, vaid muudab ka tema arvamust sinust kui tugevast ja seksikast naisest.”

On loomulik, et tahaksid olla oma kutiga veelgi lähedasem ning avad end seetõttu täielikult. Siiski tea, et kui asjad teie vahel tõsiseks muutuvad, on pisut salapära säilitada väga oluline. Põnevus sinu tundmaõppimisest mängis olulist rolli selle juures, mis teda algul sinu poole tõmbas. Kuna aga kerge teadmatus tekitab seksuaalse surina, tuleb sul püüda seda aja jooksul säilitada. “Mehi paeluvad saladused, väike distants kütab ta fantaasiat,” märgib Bushong. “Need fantaasiad hoiavad teda elevil ning sunnivad teda tahtma sinuga intiimsust jagada.” Seega jäta mõned asjad saladuskatte alla — näiteks, enne kui tõmbad selga vormiva pesu, pane uks kinni.


Sa ei näri pisiasjade kallal


Meeste jaoks on tähtis, et nad on suhtes naisega, kes on võimeline pisiasjadele käega lööma,” ütleb psühholoog Rob Dobrenski, kes blogib leheküljel Shrinktalk.net. Me ei palu sul ennast maha suruda, kui oled vihane, vaid lihtsalt ära karga talle ninna, kui asi ei ole seda väärt.

Pühendumine ei ole meeste jaoks sama lihtne nagu naiste puhul. “Mehed kaitsevad raevukalt oma iseseisvust,” kinnitab Dobrenski. Nii et igasugune vihje, et üritad teda piirata või muuta, on tema jaoks juba suur helendav ohumärk. Tunne, et teda püütakse ketti panna, on nagu surmasuudlus teie suhtele.

Väärtus, mida mehed omistavad iseseisvusele, on bioloogiline. Ammustel aegadel jäid ellu just need mehed, kes olid meisterkütid — nemad olid ka oma geenide edasiandjad. Et sellele ürgsele tugevale instinktile tuult tiibadesse puhuda, võta teadmiseks, et tänapäeval on mehed kauem vallalised. Meeste keskmine vanus abiellumisel on 28, 1970. aastal oli see 23 (naiste keskmine abiellumisvanus on tänapäeval 26). Pikk üksiolek muudab kutid ka pärast enda kellegagi sidumist rohkem enesele toetuvaks. “Tema jaoks on raske käiku vahetada ja olla üks osa paarist,” märgib Dobrenski.

Edu võti peitub talle näitamises, et kuigi olete nüüd tiim, on tal siiski alles ka iseseisvus. “Mees tahab tunda, et armastad teda, võtad teda sellisena nagu ta on ega taha teda muuta,” ütleb Dobrenski. Teadmine, et sa ei korralda skandaali, kui ta jätab prill-laua üles või jääb vahel oma sõpradega kella kaheni öösel pokkerit mängima, paneb teda sinusse veelgi rohkem armuma.