Kui kaunid, lahked ning siirad me oleme armunutena! Me mõistame teineteist poolelt sõnalt ning elame koos kallimaga otsekui mingis isoleeritud maailmas. Kuid mil moel me talle teada anname, mida nendel hetkedel tunneme? Me teeme kingitusi, veedame koos aega, kiidame, aitame, puudutame… Kõike seda võib nimetada ka universaalseks armastuse keeleks.

Viis võtet armastuse väljendamiseks

1. Kiitus ja heakskiit

„Ma usun sinusse, sul tuleb kõik välja. Sa saad suurepäraselt selles olukorras hakkama. Olen sinu üle uhke.” Neis sõnades peitub toetus, mõistmine ja hoolitsus. Pole hullu, kui me veidi sündmusi ennetame — ilma toe ja kindla tagalata on ju väga raske edasi liikuda. Ning kui eemaletõukav näeb sellel foonil välja vastupidine suhtumine: „Mis sa ronid sinna? Kellele seda vaja on? Kulutad vaid aega ja jõudu…” Niisiis, kui oled tähele pannud, et su sõbrale on kiituse keel sama meeldiv kui emakeel, siis ära väsi teda kiitmast.

2. Ühine aeg

Kuidas eristada restoranis abielupaari lihtsalt armunutest? Staažikate abikaasade pilgud ekslevad hajameelselt ringi, ajades taga akna kardina lõiget või kerides tööasju läbi pea, samal ajal, kui „tuvikesed” kudrutavad teineteiselt silmi pööramata. Nende häälestatus teineteisele väljendub sõnades, pilkudes, liigutustes — nad on üks tervik. Kui teile meeldib koos reisida, teineteisega päevamuljeid jagada, teil on kujunenud perekondliku õhtusöögi traditsioon — tähendab, teil on lihtne omavahel aja keeles suhelda. Ja pole midagi imestada, kui aastatega lülitavad abikaasad oma hobide hulka ka ühised toiduvalmistamised ning külaliste vastuvõtu.

3. Kingitused

Inimesed, kes selles keeles rääkida oskavad, kingivad alati seda, millest nende teinepool unistab. Neile ei meeldi kingitusi teha lihtsalt kingituse pärast, nende soov on oma kaaslast rõõmustada.

4. Abi

Selleks, et see keel selgeks saada, tuleb muuta harjumuspärast ettekujutust sellest, mida teeb perekonnas mees, mida naine. See tähendab, et ei piirata koduseid askeldusi soolise kuuluvuse järgi. Võib-olla peres, kus sina kasvasid, tegeles ema majapidamistöödega, isa aga teenis raha. Kuid ajad on muutunud ning sa oled samuti kui abikaasagi huvitatud karjäärist. Selleks, et kallim tolmuimejaga kodu puhtaks teeks, pole ju tarvis talle vihaselt kallale karata. Võib ju minna ka teist teed pidi ning näha suhete kallal veidi vaeva.

5. Puudutused

Pediaatrid on ammu tähele pannud, et lapsed, keda vanemad sageli sülle võtavad, kallistavad, suudlevad ja silitavad, arenevad kiiremini kui need lapsed, keda jäetakse pikaks ajaks üksinda. Ajapikku muutume vähem vastuvõtlikuks puudutuste keelele, sest see läheb üle intiimelu sfääri. Ning oma isiklikku, hoolikalt kaitstud tsooni lubame me vaid väga lähedasi inimesi.
Puudutuste keel on kõikidest nimetatutest kõige eredam ning võimsam. Kehaline kontakt inimeste vahel omab suurt laengut. Mõned kehaosad on puudutuste suhtes tundlikumad kui teised. Ja kui sa tahad puudutusega edasi anda oma armastust, ole eriti tähelepanelik oma partneri eelistuste suhtes. Küsimused: „Kus, millal ja mil moel?” on erakordselt tähtsad meile kõigile.

Uuri välja, mida ta tahab

Kummaline, et niipea kui möödub armumise eufooria ning suhted lähevad üle stabiilsesse staadiumisse, langeksime otsekui amneesiasse. Nüüd räägime oma armastusest juba läbi raskuste ning vaid ühes või kahes keeles. Sagedamini neis, mille oleme ise lapsepõlves omandanud. Aga mis saab siis meie partneritest? Nemad ootava hella puudutust, selle asemel saavad aga kuhjaga kingitusi… Ja ikka sagedamini hakkavad nad arvama, et neid ei armastata enam.

Mõista (või meenutada) partneri armastuse keelt, samas kindlustades oma isiklikke eelistusi, võib kolmel moel:

1. Küsi partnerilt, millal ta tunneb, et sa teda armastad, temast hoolid. Mis sunnib teda nii tundma?

2. Analüüsi, mida ta kõige sagedamini sinult palub — võimalik, et see on otsene viide sellele, mida ta saada tahaks.

3. Püüa selgusele jõuda, mis teeb sulle teie suhetes valu. Jälgi ennast hoolega kasvõi nädal aega ning tee oma järeldused. Õppinud oma tundeid analüüsima, hakkad ka teisi paremini mõistma.