Mees jäi korraga vaikseks. Liiga vaikseks. Kogu meie järgneva vestluse ma püüdsin ette kujutada, et see imelik vaikusemoment oli ainult minu ettekujutus. Ometi sellele kohtingule järgneva nädala jooksul kadus see mees, kellega meie suhe oli just algamas, minu elust.

Kuigi ma ei saa ilmselt kunagi täpselt teada, mis selle mehe täpsed põhjused meie suhte lõpetamiseks olid, hakkasin ma mõtlema, et kas tõesti on siis nii, et mehi hirmutavad edukad ja tugevad naised. Ausalt öeldes ma ei tunnegi ennast enamus aega eriti edukana, aga samas tuli ju välja, et ma ei kujutanud lihtsalt ette oma austaja imelikku reaktsiooni selle peale, kui ta kuulis mu ambitsioonidest. Kas tõesti peletab mehi see, kui naisel on oma eesmärgid ja oma arvamus, kui ta on tunnustatud ja edukas?

Küsime targematelt.

Suhteekspert Hunt Ethridge ütleb, et see ongi tõesti nii. “Ma pidasin just loengut rikastele ja edukatele kõrgklassi naistele. Seal nad olid, ilusad, hästi riides suurepärased naised — ja kõik nad olid üksikud ja rääkisid, kui raske on leida endale meest,” selgitab Ethridge. “Üks naine neist rääkis isegi sellise loo, et kui kõpuks üks mees, kes talle meeldis, ta välja kutsus, siis oli tal lõpuks öelda ainult seda, et ta ei saaks iialgi selle naisega suhet alustada, sest ta kardaks pidevalt, et jääb temast kohe ilma.”

Psühhoterapeut Ellen Boykin lisab, et ta näeb sellist suhtumist oma praktikas pidevalt, sest see on tänapäeva ühiskonnas tavaline. “Tõde on see, et mehed ei pelga nii väga just naise saavutusi ja enesekindlust, vaid just seda, et nad tunneksid ennast sellises suhtes halvasti." Boykin ütleb, et mehed tahavad end tunda oma partnerile vajalikuna, aga edukas naine saab ise hakkama. Nii ei saa mees enam aru, mis tema roll selles suhtes peaks olema.

Muidugi, paljud naised vaidlevad sellisele arvamusele vastu. Me ju ei tahagi, et mees meid üleval peaks. Me ootame mehelt emotsionaalset tuge, me tahame, et mees julgustaks ja armastaks meid. Kuid paraku on paljud mehed kasvatatud teises vaimus ja neil on raske see roll omaks võtta.

Õnneks Ethridge siiski ütleb, et kõik pole veel tugevate ja edukate naiste jaoks kadunud. Tema sõnul peavad sellised naised lihtalt olema avatumad, et mehed julgeksid neile läheneda ja tunda end enesekindlalt. Ethridge ei arva, et edukad naised peaksid vähem edukaid mängima, aga ütleb, et on olemas viise, kuidas ennast n-ö kättesaadavamaks teha. Näiteks soovitab suhteekspert esimesel kohtingul käe surumise asemel põsemusi teha. Maha istudes mitte ristata oma käsi, vaid hoida neid süles või laual suunaga mehe poole. Vaadata silma ja naeratada, pöörata korra pea ära ja siis uuesti silma vaadata. Selline käitumine ei tee sind vähem edukaks, aga aitab õrna egoga mehel sinuga suheldes end palju enesekindlamalt tunda.