Abielunõustaja dr. John Gottman on uurinud abielupaare juba üle 40 aasta ning selgitanud välja, millised märgid näitavad, et peagi on lahutus ukse ees. Tema on märganud kuut peamist suhtlusviga. Kui need kuuluvad ka teie suhte igapäeva, on 91% tõenäosus, et teie suhe püsima ei jää.

1. Alustad vestlust vihaselt, sarkastiliselt või irooniliselt. Nii sa kaugele ei jõua, süüdistused ja vihapursked kutsuvad kaaslases esie kaitsereaktsiooni ja ta vastab samaga. Lõpuks te ainult karjute teineteise peale ning lähete lahku veelgi suuremate probleemidega kui vestluse alguses.

2. Teie suhtes on igapäevasel kohal probleemide eitamine, kriitika, viha ja olete mõlemad pidevalt kaitsepositsioonil. Gottmani sõnul on need neli suhtlusmaneeri selged märgid, et lõpp on lähedal.

3. Negatiivsus. Te rabate teineteist jalust ootamatute ja tihti ebaõiglaste süüdistustega, millele teine ei suuda ega oska kohe reageerida ning jätategi asja sinnapaika ega võta vaevaks seda pikemalt ja rahulikult arutada.

4. Kehakeel. Kui üks või mõlemad partneritest tunneb end pidevalt olevat teise kriitikatulva all, sulgub ta endasse ja tema kehakeel muutub tõrjuvaks.

5. Konfliktid jäävad lahendamata. Konfliktide lahendamise oskus on ülioluline ning kui see puudub kas ühel või teisel osapoolel (või mõlemal), jäävad probleemid õhku rippuma ning sajavad siis ühel hetkel kõik korraga kaela.

6. Halvad mälestused. Kui mõtlete oma suhtele tagasi ja suudate meenutada ainult negatiivset, mõjutab see ka teie tulevikku. Kui te ei mäleta enam koos veedetud häid aegu ja olete unustanud, miks te üldse abielluda otsustasite, pole teil enam midagi, millele ehitada oma tulevikku.

Allikas: YourTango