Spiraalne dünaamika

Et selgitada, millised protsessid toimuvad inimsuhetes, kasutatakse sageli spiraalse dünaamika teooriat. See teooria kinnitab, et nagu taim läbib teatud arengustaadiumid — seeme, võrse, lehed, õied ja viljad — nii ka inimesed. Konkreetne inimene või terve perekond, inimeste kollektiiv või terve riik — kõik läbivad arenguetapid, mis järgnevad üksteisele kindlas järjekorras.
Lihtsuse mõttes on need etapid tähistatud värvidega. Vaadakem siis, kuidas näevad välja spiraalse dünaamika seadused partnerite vahelistes suhetes.

Beež faas

Peamine — jääda ellu

Siit saab kõik alguse. See on see hetk, mil suhted on juba võimalikud, kuid ei ole veel mingeid tegevusi, et neid kindlustada. Näiteks on sind tutvustatud kena mehega. See ei tähenda loomulikult veel sugugi, et te abiellute. Seda faasi saab võrrelda seemnete külvamisega. Veel ei tea, kas neist saab asja või ei. Ent ilma selle sammuta pole võimalik järgmist astuda.
Peamine selles faasis on püsima jääda ning aidata seemnel idaneda. Siin on igaüks ainult enda eest väljas. Seetõttu tulebki tegutseda nii, otsekui kõik edaspidine sõltuks üksnes sinust. Ja millised peaksid olema pretensioonid temale? Hetkel on kõik sinu enda vastutusel. Kuid otsuse suhte kestmise või katkemise üle langetad sa pisut hiljem.

Violetne faas

Läbirääkimiste laua taga

Nüüdseks oled sa temaga nii mõnedki korrad kohtunud ning te olete otsustanud suhteid jätkata. See on nõustumiste aeg. Te olete mõlemad täiskasvanud ning sõltumatud inimesed. Üks ütleb välja oma soovi või reegli, teine nõustub. Erinevates küsimustes võivad osad vahetuda. Majapidamisküsimustes nõustud sina, vaba aja veetmises aga tema. Iga kord läbivad need nõustumised isikliku kogemuse filtri — kuidas seda tehakse sinu perekonnas, sinu suhtlusringis.
Sellel tasandil selgitatakse välja, mis on halb ja mis on hea, mis sobib, mis aga mitte, kas tuleme ühisest kultuuriruumist või ei.
On saabunud aeg teha pinnaseproov, kuigi seeme on juba külvatud. Kui pinnas on hea, võib lubada tal kasvama minna, kui ei, tuleb ilmselt mullast välja kaevata ja otsida sobivam.
Selle faasi kõige tähtsam väärtus on osalemise kujundamine. Räägid ise ning kuulad suurima tähelepanuga teda. Sa selgitad mõisteid ning tutvud tema sõpradega. Esitled teda ka oma tutvusringkonnale ning te lähete nelja seina vahelt välja. Mida rohkem erinevaid ettevõtmisi te koos teete, seda kiiremini saab selgeks, kas see on ikka sinu inimene.

Punane faas

Seame paika piirid

Sellel etapil on selgeks saanud, et seemneid välja ei kaeva, vaid vastupidi, asume neid kastma ja väetama. See on väga huvitav aeg, täidetud emotsioonidega niivõrd, et mõned paarid elavad selles faasis lausa aastakümneid. Nad on õnnelikud, selgitades küsimusi, kes on majas peremees, kellele jääb viimane sõna, kes on süüdi ja mis oleks, kui …
Iga päev käib võitlus, iga päev, otsekui oleks see viimane — kohe või ei iialgi! Lisaks veel täielik süütunde puudumine. „Mis mina siia puutun, vaata iseennast!“ Selles faasis on palju pisaraid, seksi, hüsteeriat ja alkoholi — või siis mõtteid sellest kõigest. On ka paare, kellele piisab ühest või kahest tormilisest arveteklaarimisest , ning — hopp — ja nad ongi järgmisel tasandil.
Punases faasis on suurimaks väärtuseks austuse märgid, mida inimene saab teiselt inimeselt. Üks lubab endale tegusid — teine hindab neid. Vahel aga juhtub nii, et paaril on austusega kõik korras, aga ühe pere ei ole valmis väljendama austust paarile või siis ühele partneritest. Sel juhul on kõige parem säilitada suhted ja elada eraldi, ning võimalikult kaugel.
Aianduses nimetatakse seda harvendamiseks. Inimene vajab kodus oma kohta, seda enam vajab seda paar.

Sinine faas

Argipäev 

Kui austuse probleemid on nii või teisiti lahendatud ning territooriumid täpselt märgistatud, algab argipäev. Täna on esmaspäev — see on raske, ülehomme on kolmapäev — varsti tuleb reede. Uueks aastaks mandariinid ja pähklid … Kõige tähtsam on olla ja elada nagu kõik teised — normaalset elu. Kui miski ei õnnestu, siis sunnib süütunne edasi liikuma — ega me pole teistest halvemad, tuleb pingutada. Ülikool, töö, lapsed, pension. Kui käitume õigesti, elame tervena vanaduseni välja. Veidi igav, kas pole. Ent stabiilne ja arusaadav.
Sinise faasi suurim väärtus on enesedistsipliin ning püüd ideaali poole. Just see aitab perekonnal luua ellujäämise süsteemi, mille järgi saab lapsi suureks kasvatada ja ka maja ehitada. Kord loob ruumi loomingule. Seega, mida kiiremini saab kord majja, seda kiiremini võib üle minna palju meeldivamatele tegevustele. Paar õpib toime tulema kohaga, kus ta elab, ajaga, eelarvega ja suhetega. Ning see on just see faas, kus mõned võivad elada aastakümneid. See tähendab, et nad õpivad aastakümneid korda looma, vastutust enda peale võtma ning enesedistsipliini.

Oranž faas

Medalite aeg

See saabub siis, kui üks perekonnas esitab esimesena küsimuse: „Ja kas see ongi kõik, mis mul olla võib?“ Või siis kinnitab: „Ma olen ju paremat väärt“.
Nüüd on õied lahti läinud. See on tase, kus inimene õpib eneseaustust ning armastust iseenda vastu. Vahel tekib paaril selles faasis snobism: „ Me suhtleme ainult nendega, kes on nagu meie või meist paremad“.
See on aeg, mil tekivad esimesed hallid juuksed ning lisandub kaal (kui kodus ei hinnata individuaalsust). Sellel etapil mõistab paar suurepäraselt, milles seisneb nende anne ning jõud. Nüüd asutakse neid hindama ja arendama. See on väljakutsete aeg: partnerid käivad koos mitmesugustel kursustel või tantsivad tangot … Inimesed muutuvad ekspertideks, nad teavad, mis neid teistest paaridest eristab. Just selles seisneb oranži faasi suurim väärtus.
Sellel etapil on kõige olulisem hinnata ennast ja oma partnerit, väljendada siirast imetlust tema sõnade ja tegude üle — nii kodus kui ka seltskonnas. On tulnud õige aeg „saada medaleid“.
Nüüd on selge, kuidas mõista väljendit: „kõigepealt armasta iseennast“.

Roheline faas

Tõeline armastus

Nüüdseks oleme mõistnud, milles seisneb meie väärtus ning oleme õppinud enda jaoks parimat valima. Hakkame tõepoolest suhtuma kannatlikkuse ja mõistmisega teistesse inimestesse ja loodusesse. Õpime tänulikkust, heatahtlikkust ning heategevust. Õpime tõeliselt armastama. See ongi siis nüüd see viljade faas. Hindame inimeses inimest. Otsime tasakaalu ja harmooniat.
Sellega aga ei lõpe arenemine. Sellel etapil algab ARMASTUS.

Kas maikelluke võib olla gerberaga õnnelik?

Tavaliselt on inimene üheaegselt kolmes faasis, ent üks on tippfaas. Ning see väljendub kõige eredamalt. On hea, kui abikaasad viibivad ühes ja samas faasis. Kuid juhtub ka nii, et üks on juba „suureks saanud“, teine aga lahendab alles eelmise tasandi ülesandeid.
Näiteks sooritab naine iga päev kangelastegu — nii suhtub ta oma töölkäimisse (punane). Ta sõltub ka väga sellest, mida arvavad vanemad (violetne). Ja lõpuks — kord on kord, seega ta täidab rutiinseid kohustusi (sinine).

Mees ei tunneta mingit sidet tema perega, ta teadvustab täpselt piire (punane). Tema jaoks on tähtis, et kõik läheks plaanipäraselt (sinine). Vahel tekib tal aga soov tõestada oma erilisust ja unikaalsust. Ta asub lugema, läheb kursustele, suhtleb inimestega, keda ta varem ei tundnud, kuid kelle maailm teda kutsub. Ning saabubki hetk, kui side (punane faas) katkeb.

Mees astub aktiivselt oranži faasi, ta teadvustab endale, et väärib paremat. Ta hakkab enda eest hoolitsema, naine aga jääb sinna, kus ta oli — oma hubasuse, lõunasöökide, traditsioonide ja vanemate arvamuse juurde. Ning inimesed muutuvad teineteisele võõraiks. Kõik, mis neid nüüd veel seob on olme.Siin pole keegi süüdi. Ei saa süüdistada maikellukest, et ta õitseb kevadel, gerberat aga selle eest, et tema õitseb sügisel. Kuigi kasvavad ühes aias, kuid mitte koos. Nii lihtsalt juhtub.