Kodutohtri veebruarikuu teemad
* Talvise pimeduse leevendajad

* Kuidas talvituvad veenilaiendid

* Kui armastus saab otsa

* Nahasügavune ilu

* Trenni! Raskeim on tee diivanilt välisukseni

* Parkinsoni tõbi: kui maailm väriseb

* Miks me toitu ahmime?

* Küünlakuu külmetuse kiirabi

* Väsinud tüdrukud: tublidus maksab kätte

* Ilu tapjad ja päästjad

Hingevalu ei pruugi olla silmale nähtav, kuid seda võib olla raske taluda. Siiski aitab aeg ka kõige piinarikkamate tunnetega toime tulla.

1. Valu

Lahkuminek võib tekitada kehalist valu. Kõige hullem on siis, kui suhte lõpetamine on tulnud üllatusena. Lahkuminekuvalu aktiveerib samad aju osad nagu füüsiline valu.
Murdunud südame sündroomi sümptomid sarnanevad südameatakiga. See võib põhjustada hingamisraskusi, valu rinnus ja südame rütmihäireid. Osa südamest oleks nagu ajutiselt halvatud, kuid õnneks paraneb see iseenesest. Uuringud on näidanud, et kõige tugevamad on sümptomid üle 50-aastastel naistel.

2. Trauma

Lahkuminek on traumaatiline kogemus. Trauma mõju saab vähendada, kui lahutada see rääkides ja kirjutades osadeks. Mahajäetud pool takerdub küsimustesse “Miks nii juhtus?”, “Mida ma valesti tegin?”, “Miks ta mind enam ei armasta?”. Analüüsides võib vajuda lõputusse sohu. Tundeid — häbi, kurbust ja viha — võib hakata lahti harutama, pöörates tähelepanu endale ja oma vajadustele: “Mis teeb mind õnnelikuks? Mida ma vajan?”.

3. Tunnete eraldamine

Ära tõrju oma tundeid, vaid lase neil tulla. Kui lubad endal olla kurb ja vihane, siis läheb enesetunne paremaks. Kõige parem oleks, kui suudaksid ennast keset tundemöllu jälgida. Järgmine samm oleks üritada oma tundeid eristada: kas oled kurb või vihane? Kelle peale oled vihane? Tähtis on, et ei laseks ennast oma tunnetel kaasa viia: las need tulevad ja lähevad, kuid sina jääd rahulikuks. Sina ei ole sama, mis sinu tunded ja mõtted. Hinga sügavalt ja rahusta ennast.

Kas viha aitab suhtest lahti lasta? Kust leida toetust ja abi? Mis on lahkuminekust toibumise võti? Loe edasi Kodutohtri veebruarikuu numbrist.