Ajastul, mil etikett ja sündsus olid ülima tähtsusega, võis igast korralikust majapidamises leida nimekirja lilledest ja nendega seostatavatest tunnetest.

Charlotte de la Tour pani 1819. aastal Pariisis kirja esimese lillesõnaraamatu pealkirja all "Le Language des Fleursand", millest sai armastatud käsiraamat kõigile lilledega tegelejatele. 1879. aastal pani preli Corruthers Invernessist kokku terve raamatu, millest sai lillesümboolika entsüklopeedia nii Inglismaal kui Ameerika Ühendriikides.

"Kaasaegsete entusiastide jaoks ei ole Victoria-aegse popkultuuri aspekti, mis ei mõjuks võluvamana ja ürgselt viktoriaanlikumana kui lillede keel," kommenteeris Beverly Seaton, "The Language of Flowers, A History" autor.

Andes erinevatele lilledele, taimedele ja rohtudele nimesid, saab koostada lillebuketi, mis väljendab sügavaid tundeid, nii nagu luuletus. Ja kuigi bukett võib väljendada erinevaid mõtteid, võib seda teha ka üksik lill või oks või teatud lille lõhnaga ese, näiteks taskurätt või kiri.

Selleks et lill väljendaks positiivseid tundeid, peab ta vaatama üles. Kui sama lill asetada kimbus alaspidi, väljendab see vastupidiseid tundeid. Lisage buketile pael ja siduge see vasakule, siis viitab sõnum andjale, samas kui parempoolne sidus viitab saajale. Lilli kasutati ka küsimustele vastamiseks. Kui need anti edasi parema käega, oli vastus jaatav, vasaku käega aga eitav.

1890tel pakkus lillede keel meelelahutust seltskondlikel kokkusaamistel, aga võimaldas ka väljendada sügavamaid tundeid. Meeldiv viis suveõhtuid veeta oli lillevestlus. Peoperenaine asetas lauale ilustuseks erinevaid taimi ja lilli ning külalised valisid nende hulgast õied, mis väljendasid nende mõtteid ja tundeid.

Allpool on mõned lemmikud koos neile omistatavate tähendustega:
Õunapuuõis - eelistus
Meliss - sümpaatia
Basiilika - vihkamine
Kalla - naiselik ilu
Damaskuse roos - häbelik armastus
Fuksia - alandlik armastus
Gardeenia - ekstaas
Hüatsint - kurbus
Sirel - esimesed armutunded
Münt - voorus
Mungalill - patriotism
Aedkannike - sa täidad mu mõtted
Tulikas - sa oled atraktiivne
Rosmariin - mälestus
Ruut - meelepaha
Salvei - lugupidamine
Lumemari - taevased mõtted
Tulp - ma kuulutan sulle sõja
Kannike - truudus
Tsinnia - mõtted kaugetest sõpradest