“Mind ei häirinud, et mees on keskharidusega. Häirima hakkas see, kui minu edaspüüdlikkust ei toetatud ja hakati maha tegema,” kirjutab ta. “Ei tea, kas kadeduse pärast või hirmust, et äkki, kui ma nüüd veel ennast natuke harin, siis hakkan temast rohkem teenima. Mees ei tundnud mingit huvi eneseharimise vastu, tema huvi oli ainult viriseda, kui pahad kõik tööandjad on. Seitsme aasta jooksul, mil koos olime, omandasin mina teisegi kõrghariduse ja võtsin mitmeid lisakursuseid. Tema ei jõudnud selle aja jooksul ühelegi kursusele, jõudis vaid tõdemuseni, et Eestis pole võimalik normaalset palka teenida ja töötas edasi välismaal. Lõpuks läks suhe katki.

“Kümned tuhanded põhi- ja keskharidusega mehed töötavad Soomes ja muudes riikides ehitajatena, ilma igasuguse erihariduseta. Kindlasti mu eksmees saavutas ehitusalal suurema vilumuse, seda ei eitagi. Kahjuks aga ta ei suutnud mõista, et Eestis elamiseks ja sellise palga teenimiseks, nagu ta iseendale oli eelduseks püstitanud, on vaja muid oskusi ka. Probleem ongi selles, et keskharidusega mehed lähevad suure hurraaga Soome, saavad kõrget palka, elu on justkui ilus, aga see hetk, kui tahaks tagasi Eestisse tulla, ollakse lõhkise küna ees, sest muid oskusi ei ole. Ja siis jäädaksegi sinna tööle pendeldama ja pered lähevad katki. Või kolitakse terve perega Soome ja ollaksegi Eesti jaoks kadunud. Mõistlikum oleks ju natuke rohkem õppida ja Eestis ennast üles töötada. See on kindlasti raskem ja aeganõudvam, kuid kas raha kaalub selle üles, et peret üldse pole või on see katkine?”

Lugeja, avalda arvamust, kas sind häiriks, kui su mees käiks üle lahe palka teenimas või toetaksid teda kõigi otsuste puhul?