Kuidas 29. aasta vanust ema poolt täielikult ära hellitatud “meest” saada kodustes toimingutes endale kasvõi natukenegi appi? Kuidas selgeks teha, et kui elatakse koos, siis on elementaarne enda järelt koristada ja muudes kodutöödes aidata? Kas tõesti arvab mõni mees, et ongi loomulik, kui naine käib poes, teeb süüa, peseb nõud, koristab tuba, peseb-triigib pesu ja mees ise võib rahulikult kõigest viilida?

Soovin tulevikus lapsi, kuid kardan, et kui temaga pere loon, siis pean lapsega üksi hakkama saama, lisaks pean kasvatama ka seda “mees-last”. Muidugi võib alati appi tõtata mehe ema, aga see ei ole ju normaalne…

Kas tõesti pean ootama 5 aastat ja lootma, kunagi kasvab ikkagi “meheks”, kes naist aitab ja tema eest hoolitseb? On see üldse tõenäoline?

Loodan, et saan kasvõi mõnegi vastuse…

Tiit: Ainuke asi, mida naine sellisel juhul teha saab, on see, et ta väljendab mehele selgesõnaliselt oma tundeid, sest ega ükski mees iseseisvalt neid asju taipama ei hakka. Eriti juhul, kui tal ei ole kodust vanemate poolt sellist õpetust ega peegeldust käitumise näol antud. Ta arvab, et elus nii asjad käivadki. Kui naine ennast ise ei väärtusta ja laseb end sedamoodi ära kasutada, kasutab ka mees seda olukorda ära. See on naise õppetund. Võti selle asja juures ongi see, et naine peab oma tundeid väljendama ja läbi selle andma mehele märku, kui oluline on see, et mees temaga koos mõtleks, teda aitaks.

Raivo: Minu küsimus oleks hoopis selline, et miks sa sellise mehega üldse koos elad? Mõtle, mida on see mees tulnud sulle õpetama? Kui sa mõistad, et me ei saa teisi muuta, saame vaid ennast muuta, siis mida see olukord ja see mees tulid sulle õpetama? Kas sa oled talle üldse lahti rääkinud oma tunded ja soovid, et ta sind mõistaks? Sees mees pole võibolla kunagi arvanud, et ta üldse peab sind aitama, sest tema elukogemus on olnud midagi muud. Tema vanemad on võibolla teda õpetanud teistmoodi, nii, et ta ei oskagi teistmoodi käituda. Ta arvabki, et ta annab endast praegu samamoodi parima, nagu sina: pingutab tööl, toob raha peresse. Ta ei saagi aru, et ta midagi valesti teeb. Suhtes on väga oluline, et me räägiks kõik asjad omavahel rahulikult lahti ja mõistaks üksteist. Kui sa räägid lapse saamisest viie aasta pärast, siis ma soovitan sul esmalt rääkida mehele lahti oma nägemus ja küsida, mida tema soovib. Kuula, mida mees vastab. Sealt saad sa vastuse, kas selle mehega saab üldse edasi minna. Milleks ennast lõhkuda ja tuua siia maailma laps, kus suhe on nagunii hukule määratud? See on koht, kus tuleb iseenda käest palju asju küsida.

Tiidu ja Raivo mõtteid saad pikemalt kuulata suurseminaril "Mehe sügavam tõde"