Kui mees ütleb, et soovib suhtes pausi, siis mida see tegelikult tähendab? Mida soovitate naisele, kes soovib suhet jätkata?

Tiit: Mehed mõtlevad tihti pausi all oma ruumi vajadust aga naised saavad sageli aru, et nüüd ongi suhte lõpp. Tegelikult on mehel lihtsalt mõneks ajaks enda ruumi vaja saada. Tal on vaja tema ümber kuhjunud virr-varrist hetkeks välja astuda. Ma olen märganud, et naised oskavad selles mõttes tugevamad olla, sest mingil põhjusel on neile seda stressitaluvust geneetiliselt rohkem kaasa antud. Aga jah, meeste jaoks on tihti hästi oluline, et ta saaks korraks eemalduda ja mõneks ajaks sellest kõigest välja astuda. See ei ole üldse mingi suhte lõpp ega draama algus. Pigem see on selline loomulik vaheldus meestele.

Kuidas naine siis käituma peaks?

Tiit: Aktsepteerima ja andma talle seda ruumi. Siin on muidugi jälle oluline see, millest Raivo rääkis- kommunikeerimine. Mees peab suutma ennast selgelt väljendada, miks see talle oluline on. Tihti aga hakkab sellistes olukordades toimima dünaamika, mille aluseks on inimeste hirmud. Selle ajel hakkavad naised mõtlema, et nii, selge, tal on armuke. Ta vajab kindlasti aega, et selle armukesega minna aega veetma. Hakkavad esile kerkima igasugused genereerimised ning sellepärast ei juleta tihti meestele seda vaba ruumi anda. Kui naine suudaks sellest hirmust üle olla ja end hirmudest vabaks lasta, siis tulebki lihtsalt mehele kaks-kolm päeva aega anda ning tagasi tulles on mees uuesti laetud ja väge täis.

Kas naisel on samamoodi õigus oma aega küsida?

Tiit: Absoluutselt, see on alati vastastikune. See ei ole ühepoolne. Kui naine tunneb, et ta vajab hetkeks äre minemise ruumi, näiteks minna sõbrannadega välja või olla omaette, siis see on väga oluline. Mehed peavad saama olla oma sõpradega ja naised oma sõbrannadega.

Raivo: Ma olen Tiiduga selles mõttes nõus, et meil on tegelikult väga vaja seda vaba aega, seda vaba ruumi. Kui me elame sellistes tingimustes, kus on lapsed ja müra, siis meestel ei ole kohta, kus maha rahuneda, sest neil on pingeid ja kohustusi samamoodi palju. Kui siis lisada siia veel ka lahkhelid suhtes, kus pooled ei oska armastuse keelt rääkida, siis ongi see koht, kus mees põgeneb. Hea oleks, kui mehe ja naisel on kaks-kolm korda nädalas omad ajad. Ajad, kus mees näiteks läheb teeb kaks tundi midagi, mis talle tõeliselt meeldib. Mingi oma hobi: käib mere ääres jalutamas või kalal jne. Naine peaks seda aktsepteerima ning mees peab ka naisele andma tema aja ja võimalused. See on aeg, mil mees hoolitseb laste eest. Tänapäeva suhted purunevadki sellepärast, et ei suudeta omavahel rääkida, oma tundeid lahti rääkida. Selle asemel, et oma tunne ausalt välja rääkida, tehakse otsus, et okei, pole midagi teha, läheme laiali.

Tiit: Tihti nii ongi. Mehed kardavad rohkem välja öelda asju nii, nagu need päriselt on.

Raivo: Täpselt nii ongi. Nad ei julge oma tundeid välja öelda. Nad kardavad olla avatud. Pausi mõiste taga võib tegelikult väga palju asju olla, sest mehed on erinevad. Võib-olla mehi, kes ütlevad, et nad tahavad kuu aega eemal olla. Kui ta oleks julge mees, siis ta ütleks, et see suhe on läbi nüüd. Aitäh Sulle! Aga sellest pausist jääb pigem mulje, et selle vennal on hing kinni ja ta ei saa enam selles suhtes hakkama.

Raivo, räägi mehe hingemaailmast. Selle tahkudest ja sügavustest. Milline on mees? Mida ta mõtleb? Miks ta nii käitub, nagu ta käitub? Kes on mees?

Raivo: Mehe hingemaailm on väga salapärane. Kindlasti oleme väga erinevad naistest. Oleme tulnud siia kogema väga erinevaid kogemusi.

Tiit: Meestele on alateadlikult antud perejuhtimise roll ja mees võtab selle automaatselt südame või hingetööks, sest tema alateadlik kohustus on peret ülal pidada. See pole meeste jaoks lihtne töö, see on korralik vastutus, sest pereliikmeid on rohkem taga nendel, kellel on ka lapsed. Hommikul astud välja ja õhtul jõuad surmväsinuna tagasi, sest alateadvus sunnib sind kogu aeg tegutsema. Me meestena ei oska seda võtta voolavalt. Naised võtavad seda ülivoolavalt, neil ei ole seda stressi peal, et sa pead maksma need asjad ära ja hoidma asju korras. Meestele jääb see sisse ja siis nad tihti forsseerivadki üle. Kui nad ükskord õhtuks koju jõuavad, on pilt taskus. Siis ootab aga kodus tore ja voolav naine, kes tahaks suhelda, aga mehel lihtsalt ei ole energiat. Nad vajavad vahel lihtsalt aega, et sellest päevamustrist välja tulla.

Kas selle pärast on meestel ka garaažid?

Tiit: Absoluutselt. Ta teab, et kui ta sinna ära põgeneb, saab ta oma ruumi ja rahu. Ta ei jõua kohe naisega suhtlema hakata. Naised on teistsugused.

Raivo: Ma arvan, et iga mees võib olla oma kuningriigis kuningas, ükskõik, mis. Et juhtida, kontrollida, luua, vastutada jne. Võtta vastutus kogu selle kungriigi eest. Kui ma näen, et kuskil kõrval on kuningriik veel suurem ja ilusam, siis selle mehe soov on olla samasugune. Siis me hakkame meestena neid kohustusi vastutustena veel rohkem ja rohkem võtma… unustades ära, et siin kuningriigis elavad ka need inimesed, kes väga soovivad selle kuningaga koos olla ja kuningaga aega veeta, kuningaga armastust jagada. Kuningal on aga vaja veel suuremaks see kuningriik ehitada. Lõpuks aga kukub kuningas selle ehitamise käigus ise kokku ja seejärel laguneb ka kuningriik.

See on mehe olemus — pidevalt luua, järgneda kogu aeg oma sisemisele soovile kuhugi liikuda. Mehe olemus on alati liikumine, kuhugi jõudmine, võib olla ka jõudmine mingit moodi siin elus vabaduse suunas. Ma ei mõtle siin, et vabadus tähendaks vaba kohustustest ja vastutustest. Pigem on vabadus just see sisemine vabadus, finantsiline vabadus — materiaalne. Milleks me täna niipalju tööd teeme? Et lõpuks finantsiliselt vabad olla, et siis on kõik korras. Aga kogemus näitab, et mehed, kes täna teraapias on käinud ning on finantsiliselt vabaks jõudnud, on sisemiselt väga ummikus ja väga katki. Kui mees tegelikult otsib vabadust, siis peaks ta vabaduse jaoks vaatama enda sisse.

Kuidas naised saavad siin mehele toeks olla ja meest mõista?

Raivo: Tunnustada ja toetada. Kui naine näeb, et nende kümne asjaga mehes, mille pärast ta mehega kokku sai, ei saa mees enam seitsmega hakkama, siis piisab, kui ta ainult kahte-kolme asja mehe puhul tunnustab ja mees teeb mingi hetk jälle neid kümmet asja väga hästi. Täna elame sellises maailmas, et naised keskenduvad seitsmele asjale, mida mees ei oska teha ja see mees muutub aina väiksemaks ja väiksemaks. Mingi moment saab ta aru, et kuningriik, kus ta elab, on liliputtidele mõeldud. Tal ei ole väge ega jõudu.

Tiit: Tänapäeval on materiaalne pool nii primaarne, eriti, kui tutvusringkond sulle seda pidevalt peegeldab. Siis mees tahabki pakkuda oma perele paremat kogu aeg. Naised seejuures tihti alla ei anna ja viskavad veel hagu alla: „Oled mees või ei ole.“ Üks kõige paremaid teraapiaid mehele on see, kui naine ütleb, et see, mis meil on, on okei — me ei vaja rohkemat. Et see on okei, et me ei reisi sel aastal nii palju, et meil ei ole kõige paremad riided jms. Kui naine oskab läbi sellise käitumise mehel need hirmud maha võtta ja mees tunneb, et kui tore naine tal on, siis seda rohkem hakkab mees vabatahtlikult naist väärtustama. Ta tunneb, et tal ei ole survet peal naise poolt. See on suhte juures üks hästi oluline asi.

Raivo: Mehele tekitab kõige suuremat süü-ja häbitunnet, kui naine ütleb: „Oled mees või ei ole” või „Ole meheks!” See annab mehele selge signaali, et ta ei ole ju mees. See on kõige valusam koht mehele. Selles hetkes ta võib olla neelab selle küll alla, aga sisemiselt muutub väga väikeseks. Kui naine on tark ja teadlik, siis ta pigem tunnustab, et sa oled vägev kuningas.

Tiit: Hüpnotiseerima hakatakse mehi tavaliselt niimoodi, et kuule vaata, et nendel naabritel on ikka nii äge kõik seal, vaata, millisel reisil nad käivad — nii õnnelik naine, et ta sai sellisel reisil käia, vaata kui tubli mees tal on, et ta ostis talle nii ägeda auto… jne. See on tegelikult varjatud manipulatsioon mehele. Mees mõtleb, et ta armastab oma naist nii väga, et tahaks talle ka seda kõike lubada ja panustab veel rohkem töösse. Sinna nad ära kaovadki tihti.

Miks mees nutab? Olen kuulnud, et mehed ei nuta, aga minu mees küll nutab ja sageli.

Raivo: Kõige suurem häbi meie ühiskonnas on hirm oma tundeid välja tuua. Kui sa mehe käest küsid, et mis hirme sa tunned ning mees vastab, et ta ei tunne mingeid hirme, siis tegelikult see pole õige. Mehel lihtsalt on häbi neid tundeid välja näidata.

Tiit: Üks suuremaid respekte mehe ees on, kui mees julgeb avada end oma naise ees. Paljud ei tea, et läbi sellise avanemise, avavad nad naise südame palju rohkem ja palju sügavamale. Pigem on meile lapsest saati õpetatud, et sa jätad niimoodi endast nõrga mulje mehena aga tegelikult on tõde vastupidine. Sõbra ees juletakse lihtsamini oma pisaraid välja näidata.

Raivo: Üks väga hea raamat on olemas: „Mina olen mees”. Soovitan kõikidel meestel seda lugeda! Üks Vietnami sõjaerukindral räägib oma kogemusest, kus ta on väga võimsaid lahinguid pidanud ja väga karme otsuseid pidanud langetama. Läbi selle on ta oma psüühilise tasandi ära rikkunud. Ta jõuab lõpuks teraapiasse. Kui terapeutide abil hakkab oma tunnetega kokku saama, mis tegelikult on teda lõhkunud, siis ütleb ta otse välja, et tunnetega kokku saamine ning valu ja nutt, mis hakkab välja tulema, on tema jaoks kordades raskemad olnud, kui kõige verisemad lahingud Vietnamis. See näitab, et julged mehed julgevad lõpuks avaneda ja nutta. Nad julgevad näidata, kes nad tegelikult on. Nad ei karda enam välispidiselt kellegi arvamust, et neid keegi ei aktsepteeri. Sest see olen mina! Kui ma kellelegi ei meeldi, siis see on okei. See on julgus iseendaks saada, julgus olla see, kes ma tegelikult olen.

Mehed räägivad suud puhtaks suurseminaril ”Mehe sügavam tõde”