Kodutohtri novembrikuu teemad
* Ai, kõrvas on valu!

* Miks on raske öelda ei?

* Müüdid ja tõed hemorroididest

* Kilpnääre omade tule all

* Parim ravim on uni

* Vitamiine purgist või taldrikult?

* Kodune allergiaoht vähemaks

* Eesnääre pelgab põletikku

* Pasta pakub mõnusaid maitseid

* Hajuta lapseootuse mured

Paljudes meist elab lapsepõlvest pärit pai tüdruk või poiss, kes tahab väga kõigile meeldida ning asetab teiste ootused ja vajadused enda omadest ettepoole. Kuid miks on nii raske olla mõistlikult isekas ja võtta arvesse ka enda vajadusi? Võib-olla sellepärast, et pole õppinud ennast tundma ega oska end hinnata ning ei tunne ära oma vajadusi.

Esimene samm enda tundma õppimisel on vaadata iseendasse ja öelda endale, et just selline ma olen: nendes asjades hea, nendes halb ja siit läheb piir, mida ma taluda suudan. Kui inimesel puudub enesekindlus, annab ta kogu aeg teiste nõudmistele järele. Enamasti pole need nõudmised isegi tegelikud, vaid kujutletud, ning paljud asjad tehakse ära kellelegi meeldimiseks, ilma et seda oleks palutud.

Mõtle põhjustele

Liigne headus seostub ebakindluse, süü- või häbitundega. Selline inimene mõtleb pidevalt, mida teised temast arvavad ja kas ta sobib teiste hulka. Enamasti on põhjused pärit lapsepõlvest, näiteks pidevad riiud lapsepõlvekodus, hirm hülgamise ees või nõudmised, mida laps pole suutnud täita. Täiskasvanueas on sellisel inimesel raske öelda ei oma nõudlikele vanematele.

Ülevoolav vastutulelikkus on rohkem naiste kui meeste probleem ja tuleneb meie patriarhaalsest kasvatusest ja kultuurist. Tüdrukute kasvatuses rõhutatakse, et peab olema hea ja vastutulelik teiste vastu. Juba väikesena pannakse tüdrukud vastutama selle eest, et ühiskond toimiks. Koolis pannakse paid ja korralikud tüdrukud istuma eriti ulakate poiste kõrvale, nagu rõhutades, et poiste käitumine on nende vastutusel.

Sellise malli järgi kasvatatud naised võtavad endale elus vähem ruumi kui mehed. Näiteks tegi üks psühholoogia õppejõud katse ja käis tänaval keset kõnniteed. Kõik naised tõmbusid tee serva ning andsid talle kenasti ja viisakalt teed, kuid mehed põrkasid temaga peaaegu kokku, sest polnud harjunud teistele ruumi tegema.

Enda kehtestamist ja piiride seadmist peab harjutama, sest liiga häid hakatakse kergesti ära kasutama.

Kuidas ennast kehtestada, loe edasi Kodutohtri oktoobrikuu numbrist või portaalist kodus.ee