Kontrolli, kas see käib sinu kohta

  • Sa seletad endale oma saavutusi ja edusamme juhuslikkusega. Sellega, et sul on lihtsalt vedanud või sind on aidatud.
  • Sa võrdled end pidevalt teistega ja kindlasti mitte enda kasuks. Nemad on paremad, kiiremad, täpsemad, edukamad. Kuidas küll neil kõik laabub? Selge ju, neil on selline unikaalne mõistuse, ande, pürgimuste ja distsipliini kooslus. Mis siis siin ikka sinust rääkida!
  • Sa tead alati täpselt, et kõik sinu poolt tehtu oleks võinud olla paremini, kiiremini ja kvaliteetsemalt tehtud. Sa ei suutnud taas kõigega hakkama saada!
  • Kui sind kiidetakse, pomised endamisi: „Ah, see on tühiasi” või ütled, et see kukkus lihtsalt nii välja.
  • Ja kui sind kiidetaksegi hea töö eest, siis tehakse seda kindlasti vaid viisakusest.
  • Sa tunnistad haruharva oma isiklikke saavutusi. Selle eest märgid ära teiste omasid.
  • Oled veendunud, et kohe, kohe saadakse aru, et sa polegi nii hea. Ja sinusse usutakse veel üksnes kaastundest.
  • Arvad, et tegelikult tead ja oskad väga vähe ning oled aastate jooksul õppinud vaid head muljet jätma.
  • Võrreldes ennast kolleegidega näed, et töötad neist palju aeglasemalt ja halvemini.
  • Sul on raske tööga alustada. Tahad seda hästi teha, ent ometi kahtled endas. Ning seetõttu lükkad asju pidevalt edasi. Samas oled õnnetu, et vead teisi alt. Kinnine ring!
  • Sinu vead ja ebaõnnestumised — isegi kõige väiksemad — tõmbavad sinu tähelepanu rohkem endale kui õnnestumised.
  • Vahel jälgid teisi ja mõtled umbes nii: „Miks nad küll arvavad, et oskan seda?”
  • Tahaksid olla sama „õige” ja ideaalne, ilma puudusteta inimene nagu teised.
  • Hingepõhjas tead, et kõik, mida teed, polegi nii hea. Peaks parem olema, ent sa ei suuda.
  • Kardad, et sind nähakse läbi. See juhtub sinu arvates kindlasti varsti ja teised pöörduvad siis sinust ära. Sa näed teiste sõnades ja tegudes juba esimesi märke sellest.
  • Sul on raske toime tulla igasuguse kriitikaga.

See tunne on tuttav paljudele, kusjuures juba varasest lapseeast alates. Põhjusi on mitmeid. Näiteks nõudsid vanemad lapselt rohkem saavutusi, samas ei pööranud tähelepanu sellele, mida too tunneb. Nii kasvabki temast ebakindel inimene, kes kardab edu, sest sellele järgnevad kindlasti uued nõudmised. Kui ta pidi lapsepõlves vastutama oma nooremate õdede-vendade eest, ning kohtas seetõttu vanemate rahulolematust, siis on ta hiljem veendunud, et ei suuda midagi küllalt hästi teha. Kui täiskasvanud ootasid temalt „tõsiseid” ja „täiskasvanulikke” eesmärke ja tööd nende kallal, ent ei andnud talle üldse aega olla iseendaga ning olla lihtsalt laps, siis paljude aastate pärast on ta elu täis kõhklusi — ka ta on ikka kiituse ära teeninud?

Samas pole see kõik üldsegi mitte seotud reaalsusega — ei tööga, ei eduga, ei teadmiste hulga ega ka mitte diplomiga. Seda kõike võib olla küllaga, ent me kardame ikkagi, et meid paljastatakse. Fakte, mis kinnitavad, et kõik on korras, jätkub, ent arusaamist ja tunnistamist, et see kõik käib meie kohta, seda ei ole. Faktid eksisteerivad otsekui meist väljaspool. Harjume teesklema, et teistele meeldida, et endast head muljet luua. See aga võtab tohutult energiat, mida võiks kulutada kasulikumate asjade peale.

Ärevus ja hirm ebaõnne ees sunnivad tegema nägu, et kõik on hästi. Ometi pole see meie meelest kaugeltki nii.

Muide, see, kes on alati enesekindel ning ei kõhkle milleski, polegi ilmselt nii hea. Ta lihtsalt ei pane ehk tähelegi, et midagi võib valesti olla.

Sagedamini on kahtlejateks naised. Naised keelduvad keerulistest projektidest või isegi ametikõrgendusest, kuna arvavad, et neil pole küllaldaselt teadmisi ja kogemusi. Mehed aga nõustuvad palju lihtsamalt kõigega, eeldades, et lahendavad tekkinud probleemid käigu pealt.

Tänapäeval ergutab ühiskond mehi olema vaprad ja valmis riske võtma. Naisi aga kutsutakse püüdlema täiuslikkuse poole ja … kannatama selletõttu, et nad polegi nii täiuslikud kui modellid ajakirjade esikaantel. Pole siis ime, et paljud naised ei suuda ennast vääriliselt hinnata.

Mida siis ette võtta?

1. Tunnista endale, et kardad. Sul on õigus olla nõrk, väsinud, ebatäiuslik. See õigus on kõikidel inimestel maailmas.

2. Tee endale selgeks, et pole olemas inimesi, kes on 100% head, edukad ja professionaalsed. See pole lihtsalt võimalik.

3. Sa võid täiesti vabalt rääkida oma kahtlustest, nõrkustest ja hirmudest sellele, kes su ära kuulab ja sind toetab. Sa ei vaja nõuandeid või edu retsepte. Sa vajad, et keegi kallistaks sind ja oleks su kõrval.

4. Tee endale selgeks oma tugevad küljed, sul on neid kindlasti piisavalt. Jah, sa kahtled pidevalt, ent stressiolukorras oled võimeline end kiiresti kokku võtma. Sa leiad mängeldes ebatavalisi lahendusi ja ei karda ebatüüpilisi ülesandeid. Oled lahke ja hea diplomaat. Mida veel?

5. Suhtle nendega, kes on sinu poolel. Me loome endile ise tuttavate ja sõprade ringi. Seega olgu sul vähem „toksilisi” kaaslasi, kes liiga palju kritiseerivad. Rohkem olgu aga neid, kellega sul on hea olla.

6. Küsi, kui kahtled. Sageli osutub vastus hoopis teistsuguseks. Mitte selliseks, mida oled mõtteis mõelnud.

7. Mõtled alati negatiivsetest tagajärgedest. Ürita siis alustuseks välja mõelda positiivne versioon.

8. Koosta oma saavutuste nimekiri ja loetle lisaks veel kõik, mida oskad tõeliselt hästi teha. Või siis väheke teistest paremini.

9. Koosta veel üks nimekiri positiivsetest vastukajadest, headest sõnadest, kiitustest ja tänust, mis on sinu kohta öeldud. Iga kord, kui pead oma enesekindlust väheke tõstma, loe seda. Ning märgi iga päev ära, mida oled just täna saavutanud, mida hästi teinud.

10. Hea võimalus meenutada endale oma väärtusi, on hakata teistele mentoriks. Õpeta kellelegi seda, mida ise oskad, jaga oma kogemusi … Aidates teisi, imestad õige pea isegi, kui kindlalt hakkad ennast tundma.

11. Võrdle ausalt oma võite ja kaotusi. Nii märkad kindlasti neid juhtumeid, kus komistasid ja tundsid, et kõik on läbi, ning tee vastavad järeldused. Ilmselt on sul rohkem võite kui kaotusi.

12. Ära unusta kehakeelt. Seisa jalad veidi laiali, selg sirge, rind ette, lõug lõdvaks ja hinga sügavalt. See on võitja poos. Ja muide, just nüüd tõstsid oma testosterooni taset ja alandasid stressihormooni kortisooli taset. Vägagi kasulik!