Tallinnas ilusalongis töötav Ene (42) hoiab oma edukal ja pilkupüüdval firmajuhist mehel käppa kõvasti peal. Ta peab hoolega silmas, et püsiks heas vormis (ei ühtki liigset kilo, värske soeng ja oma tegelikust vanusest noorem väljanägemine) ega lase iial meest üksi pidutsema. Sest ohtlikke konkurente luusib kõikjal.
Eesti Naises mais:
  • Helgi Sallo ja tema kallid
  • Kasuisa kaitse all
  • Moeseerias Eesti naisdünastiad
  • Keskkonnalisa “Parem keskkond, parem elu”
  • Eesti Naine nr.1 aastast 1924

    Telli ajakiri!

  • “Noored kasvatamatud neiukesed tulevad seltskonda ning lubavad endale absoluutselt kõike, tegemata väljagi, et mõned inimesed on sinna tulnud paariti. Baaris on need kõkutajad ehk veel ohutud, aga haritud ja kenad noored naised töö juures on ohtlikud — nad jahivad positsioonikaid mehi,“ teab Ene.

    Ta ei salga, et on näinud oma õlitatult toimiva pereelu heaks aega ja vaeva ega kavatse saavutatut kellelegi kinkida. “Et nüüd tuleks mingi tibu ja minu 20 aasta töö lendaks tuulde?” küsib ta nõudlikult. Küllap ta teab, millest räägib, sest tema jõukate neljakümneste tutvusringkonnas on palju paare lahku käinud just varandusejahtijaist noorte naiste pärast. “Mehed ei ütle iial seiklusest ära, nad on mängurid ja mängivad kaasa. Kuid ühel hetkel on neil lootusetult hilja ära öelda — mäng on liiga kaugele läinud,” filosofeerib naine. “Mina ei usalda ühtki meest! Absoluutselt igaüht neist on võimalik ära rääkida: tuleb vaid nõrk koht üles leida.” Ene tunnistab, et talle meeldib oma mees ka pärast 20 abieluaastat. Aga talle ei meeldi see, et tema mehele viskavad pilku võõrad naised. Ja viimaste eemalepeletamisega oma “meepoti” kallalt on tal pidevalt tegemist. „Pärnus Sunseti klubis tantsivad noored jultunud neiud paaride vahel ja hööritavad end vastu võõraid mehi. Ja neid tibisid on saal lausa tulvil,“ tähendab Ene.

    Kui ta hiljuti suusapuhkuselt naasis, pani teda nördima, kuidas noored naised laeval meestele lausa selga ronisid: “Mina istun oma mehega viisakalt laua taga, aga keegi tuleb ja paneb talle jalad üle õla!”

    Samas teab Ene hästi, mis relvaga nahaalsetele tipsidele vastu hakata — endal tuleb olla piisavalt atraktiivne, et konkurentsis püsida. Ei saa vedeleda 35aastaselt kodus tugitoolis ja mõelda, et elu on elatud: “Kogu aeg tuleb trennis käia, et vormis püsida. Kui sa oled kole, kardab mees sinuga välja minna. Ta ei võta sind kaasa, kui ujud nagu võitünn teiste keskel!”

    Ene teine elureegel kõlab: ei tohi kunagi öelda, et oled väsinud ega viitsi minna sinna ega tänna. “Ei saa olla niisugust asja, et mu pea valutab ja ma lähen peolt minema. Ma võtan kempsus ühe peavalutableti, aga istun edasi! Mina ei lähe kuhugi!“ tutvustab Ene oma meetodeid, salgamata tõsiasja, et läheb nii mõnigi kord mehega kaasa lihtsalt valvamise eesmärgil.

    Kontsaga pähe ja veeklaas näkku

    Abielu viimastel aastatel on Ene pöörased trikid jäänud harvemaks, kuid kooselu algul kasutas ta iga juhust, et näidata võimalikule konkurendile koht kätte. “Ükskord kõrtsis istus üks mehe kunagine kooliõde talle sülle. Mulle teda ei tutvustatud. Ja siis kutsus ta mehe baarist välja, ilus suveaeg oli. Mina läksin alla, suur trepp viis sinna ja vaatan, seal nad lähestikku räägivad. Võtsin kinga jalast ja tõmbasin sellele mutile otsaette!“

    Ene mees ütleb naljaga pooleks alati, et naine on hull. Ta teab naise olemust, ent pelgab tema reaktsioone ometi. Sest Ene on toime pannud kõiksugu asju: nii halvasti öelnud kui otsustavalt tegutsenud: näiteks visanud neiule, kes tema mehele liiga aktiivselt silma teinud, kohvikus vett näkku.

    „Mul on niisugune rõõmsa näoga mees ja see meeldib naistele, tulevad nagu kleeppaberi peale! Ja mind see häirib, et pean kogu aeg kaikaga neid eemale ajama. Ma olen pannud mehe hästi riidesse, tal on maailma parim soeng, ta on hästi lõhnastatud, triksis-traksis ja tal on raha ka veel — ta on turu jaoks valmis. Lase ta õue ja ta võetakse ära!“

    Kui Ene paneb mehe pesu masinasse, kontrollib ta üle püksitaskud ja spordiasjad (ikka võib ju juhtuda, et kogemata satub kellegi võõras asi sinu omade hulka). Aegajalt tuleb kontrollida teise tuju, aga nii, et teine ei saaks aru. Kui mees on töölt tulles pidevalt pahur — tuleks uurida, äkki ta on kuskilt tulnud ega viitsi sinuga tegelda. “Kui sulle ikka mingit seksuaalset tähelepanu ei pöörata, hakkad ju mõtlema, et midagi on viltu,” pakub Ene.

    Ene imestab alati, kui keegi teatab, et tal on ükskõik, mida kaasa teeb. Kuidas saab sellise tüübiga, kes sulle ükskõik on, koos elada? Kuidas saab ükskõik olla, kas su oma mees kuskil võõra naisega tantsib?

    Aeg ajalt võiks korraldada väikeseid kontrollreide, et süda oleks rahulik. Näiteks kutsuda mees ootamatult lõunale: kas ta saab tulla? Või sõidad autoga varem kohale, kui pead mehele kuhugi järele minema — nii võib mõndagi silma hakata.

    Ene perel on aja jooksul tekkinud ühine tutvusringkond, mis aitab samuti igati kaasa, et olukord oleks kontrolli all.

    “Sa pead alati heas mõttes valvel olema — see on minu elu moto! Ja ma mõtlen rahulolevalt, et olen üks vähestest, kes on siiamaani oma mehega koos. Aga need, kes lahkelt oma mehi igale poole lubasid, on lahku läinud — järelikult see variant ei toimi!” nendib Ene.