Romantika aitab …

… muutuda suhetes kindlamaks

Romantika — see on midagi tabamatut. Selle eest on aga neuroos suhetes täiesti konkreetne asi. Selle all kannatab kuni 50% noortest inimestest. Tekivad kahtlused, kas on ikka õige partner valitud. Arvamine, et pärast lahkumist tuleb uus kohtumine, annab küll vabaduse tunde, ent suurendab ärevust — äkki partner mõtleb samuti ja siis, mis mõte sellel kõigel on? Tekib pinge ja hirm. Üritades leida kindlust, kindlustame oma materiaalseid positsioone. Ent see lisab veelgi kahtlusi.

Vaid romantika parandab olukorda! Tuleb vaadata partnerit ja mõelda, et teid viis kokku saatus, sõltumata tutvuse asjaoludest. Isegi kui see oli naabrinaine, kes teid tutvustas, oli see ikkagi saatuse tahe. Kohtumise ettemääratuse adumine on tunnete harmoonia alus. Seetõttu hoia alles romantilisi mälestusi kallimaga tutvumisest ning „elusta“ neid aeg-ajalt.

… olla õnnelik

Õnn on tabamatu nagu romantikagi. Seetõttu kõnnivad nad alati kõrvuti. „Noh, kas vormistame siis oma suhted? Millal me vanematele teatame? Mis, ka sa polegi rõõmus?“ Enamus naisi peavad sellist abieluettepanekut kohutavaks. Mis on saanud siis ilusatest mälestustest ning millegi enneolematu tunnetamisest? Me kõik ju vajame neid, et olla õnnelik. Ning seda mitte üksnes suhete alguses, vaid kogu elu. Seetõttu kinkige teineteisele ootamatuid kingitusi, jätke armsaid teateid, käige käest kinni … Reageeri vaimustunult tema üllatustele, siis tahab ta neid ikka ja jälle teha. Romantika tõstab elukvaliteeti ning annab meile pideva rõõmuallika.

… klaarida arusaamatusi heaga

Kas partneri juures on midagi, mis närvidele käib? Ja tema ei taha seda kuidagi mõista ega end parandada? Siin on tsiviliseeritud konfliktid võimatud. Ärritus aina koguneb ja koguneb, siis aga hakkab üle ääre ajama ning uputab kõik ümberringi. Sellised tülid on ohtlikud — emotsioonide mõjul võib öelda palju sellist, mida hiljem peab kibedalt kahetsema. Kui aga muuta oma kõne romantiliseks, kasutades metafoore ja naljakaid võrdlusi, võib partner ilma solvumiseta mõista su soove. Ta hakkab olukorda uutmoodi nägema ning seda ümber mõtestama.

… jääda iseendaks

Oma hingepõhjas unistab iga mees printsessist — imeilusast, veidi kapriissest, väheke eemalolevast. Samas on iga mees rõõmus ka selle üle, kui tema printsess on terve mõtlemisega, praktiline ning mõistab, et hüpoteek ja briljandid ei sobi eriti kokku.

Selline vastuolulisus on pärit mehe lapsepõlvest ning seda on võimatu muuta. Seetõttu näib meestele sagedamini kui meile, et suhtes jääb millestki puudu. Tekib igavuse ja üksluisuse tunne. Naistel pole aga sugugi keeruline käituda romantiliselt — vaadata unelevalt kaugusesse, vastata ebakohaselt, sattuda segadusse partneri komplimentidest, suudelda teda ootamatult või öelda äkki: „Kui hea, et oleme koos“. Küllap ta satub kimbatusse. Ent see on ka hea, sest on romantiline.

… aidata kaasa mehe edule

Romantika aitab paljuski kaasa isiksuse arengule. Seda on näidanud juba keskaeg. Trubaduurid valisid välja üsna tavalise naise, nimetasid ta oma südamedaamiks ning asusid teda ülistama, ümbritsedes teda suure tähelepanuga. Ja oligi kõik! Nüüd peeti väljavalitut esimeseks kaunitariks ning kuuldused temast levisid kaugele kuningriigi piiride taha.

Selline võte sobib mõlemale poolele. Partnerile pole just kohustuslik luuletusi kirjutada. Võib lihtsalt tunda vaimustust tema tegude ja kavatsuste üle. Eriti vajavad seda kõike tagasihoidlikud ja veidi muremeelsed mehed, kellest saavad edukad professionaalid, kui leidub romantiline natuur, kes suudab neisse enesekindlust istutada.