Naistel, kes tahavad olla terves, vastastikuses, hoidvas, pikaajalises suhtes mehega, on hea teada, et enamasti soovivad mehed, et tema naises avalduksid kõik neli elutervet arhetüüpi.

Isegi kui nad seda sõnastada ei oska ning pole arhetüüpidest midagi kuulnud, tahab pea iga mees olla suhtes armsa, naerusuise, imetleva ja elurõõmsa Tütarlapsega, kellega koos on põnev. Kellele saab pakkuda turvatunnet, keda saab hoida ja kaitsta.

Mehed tahavad veeta öid kuuma Armastajaga, kes tunneb kirge ja ihkab nautida voodirõõme.

Milline mees ei soovi, et puhtas ja õdusas kodus toimetab Perenaine, kelle sisemaailmas annab tooni meelerahu? Ja oma geenide edasikandmiseks otsivad mehed lastele parimat Ema.
Iga küpse mehe unistus on omada enda kõrval võrdväärset, arukat partnerit, kellega saab rääkida meest inspireerivatel teemadel. Naist, kes Kuningannana oskab seada ühiseid sihte, kelle silmapaistvat mõistust ja taiplikkust austavad ka mehe sõbrad. Kellega ühise kuningriigi loomisesse pühendada oma aega, jõudu ja energiat. Naist, kelle üle saab mees uhkust tunda.

Muidugi, ma rõhutan siin sõna “küpse“. Variarhetüüpide all kannatav ebaküps mees tahab naistelt valdavalt vaid saada. Ta otsibki Armastajaid, kellelt saada armastust. Või Perenaist, kes ema aseainena teda toidaks ja kataks. Või Tütarlast, kelle jäägitu imetlus paitab ta ego. Eneseteadlikku Kuningannat ta pelgab, temast katsub ta kaugele eemale hoida.

Küps mees tahab saamise kõrvalt ka anda.
Tütarlapsele pakub mees kaitset ja turvatunnet, põnevaid ettevõtmisi, seiklusi ja armastab teda.
Armastajale annab mees oma truuduse ja ihaldab teda.
Kuningannale oma jäägitu austuse, partnerluse ja pühendumuse luua ühine kuningriik ja jumaldab teda.
Perenaisele materiaalse kindluse, ühise kodu, jagatud vastutuse majapidamise (ja laste) eest ja austab teda.

Iga naine tahab olla ju suhtes armastatud, ihaldatud, austatud, jumaldatud.
Andmise ja saamise vahekord mehe ja naise vahel peab olema tasakaalus, muidu tekib emmal-kummal varsti tunne, et “mina pean üksinda rabama“, aga vastu ma midagi ei saa.
Naistel kipub see tunne sagedaimini peale tulema, kui nad on liiga kaua rüganud Perenaise energias, aga tahaks vähemalt natuke Tütarlapsena muretult ja lõbusalt aega veeta. Väsinud Perenaisel (eriti aga väsinud väikelapse emal) ei ole mingit jaksu Armastajana hullata, ent ometigi on just see arhetüüp naise juures meestele oma stressi mahalaadimiseks ja emotsionaalseks ning füüsiliseks rahuloluks väga oluline.

Nii jõuavadki paljud paarid ummikusse. Julgen siinkohal väita, et mehed looksid oluliselt vähem kõrvalsuhteid, kui naisel kodus avalduksid kõik arhetüübid, mida mees vajab. Kõrvasuhtesse läheb mees otsima puuduvat arhetüüpi.

Tujutute Täitmatute Naiste, kontrollivaid lastele keskendunud Kanaemade või üliratsionaalsete ja kontrollivate Jääkuningannade juurest tahaks mees pageda Armastaja sooja rüppe või Tütarlapse vallatuse ja tänuliku imetluse juurde. Aga on ka juhtumeid, kus Tütarlapse muretus ajab mehe otsima Perenaise rahu, vastutusvõimet ja hoolt või kus Lumivalgukese infantiilsest naiivsusest väsinud mees tahab kogeda kuningannalikku tarkust.

Naine, kellel on kõik arhetüübid oma elutervetes avaldumisvormides olemas, on küpsele mehele reeglina niivõrd atraktiivne, et tema juurest pole mingit vajadust kõrvale hüpata. Erandeid muidugi juhtub — et naises on justkui kõik paigas, ent mees otsib ilma pealt ikkagi midagi või kedagi muud — nii igaks juhuks, naljapärast. Jahikirest. Enesetõestuseks.

Ka sellised juhud on seletatavad arhetüüpide kontekstis. Mees vajab ilmselt mingit naise arhetüüpi oma ellu, tal on selle järele kustumatu nälg. Tavaliselt on selleks ikkagi Armastaja arhetüüp — seal on uudsuse võlu, seksuaalne erutus, põnevus. Paraku iga uudsus kipub ammenduma. Ning siin peitubki üks hea pikaajalise suhte saladus — teineteisele pühendunud paarid süvenevad pinnapealse võlu ammendudes teineteise süvaolemusse. Kahjuks valivad paljud (oskamatusest või laiskusest) teise tee, kus teineteise ammendamatu süvamaailm jääb avastamata ning minnakse uuele avastusretkele.

Üks inimlik aspekt, miks tasakaal arhetüüpide vahel oluline on, peitub järgmises tõsiasjas — tihti juhtub nii, et domineeriv arhetüüp, mis suhte algul tundub nii ligitõmbav, muutub mingi aja pärast eemaletõukavaks, sest teda pole tasakaalustamas teisi arhetüüpe.
Nii võib naine, kes suhte alguses näis mõnusalt boheemlaslik kunstnikunatuur, kes ignoreeris vallatult paljusid reegleid, tõi mehe ellu säravaid emotsioone ja lõi pea peale kogu rutiini, tunduda suhte edenedes vastutustundetu plikana, kes teeb, mis tahab. Meest hakkab pikapeale vaevama, et tema on suhtes ainuke täiskasvanu.
Või tutvumisperioodil naise juures nii atraktiivsena näiv kuningannalik terav pilk, analüüsivõime ja saneerimisjulgus saab mehe poolt tajutud kui pidev kriitilisus ja rahulolematus.

Ja siis peaks veel arvestama inimloomuse selle poolega, et me kaldume pidama olemasolevat enesestmõistetavaks ning hakkame ihalema, mida parasjagu pole. Nähes seda, mida hing parasjagu salamisi ihaldab, kusagil silmapiiril, tundub see veel eriti ligitõmbav.

Näiteks võib mehele tunduda, et tema algselt nii rõõmsameelne ja lahe partner, kellega sai toredaid asju ette võtta, on muutunud pisipere lisandudes toimetavaks Emaks ja nõudlikuks Perenaiseks, kes kukub öö saabudes niidetult väsinuna sängi. Ei mingeid armurõõme, ei mingit kahekesi veedetud aega — vaid lapsed ja nende vajadused! Kodu on küll korras ja pere on mehele väga tähtis, ent igatsus Armastaja järele närib hinge ja vaevab keha.

Ent tänapäevane maailm pakub palju ahvatlusi. Nii reaalsel kujul kui virtuaalsel. Ei ole harvad korrad, kus mees leiab end arvuti taga kirjavahetuses virtuaalse Armastajaga, et hetkeks kogeda põnevust ja pageda rutiinse pereelu eest. Samamoodi võib see mees ennast unustada tööpostil intellektuaalselt stimuleerivasse vestlusesse targa Kuningannaga, endal kodus naine, kes samuti tahaks mehega vestelda, ootamas jahtuva õhtusöögiga. Tavapraktika näitab, et mõningatele meestele on üks või kaks arhetüüpi pisut olulisemad kui teised. Tark naine teab, mis tema meest inspireerib. Ja ega sellest piisa, et kord elus oled selle järele uurinud. Eelistused muutuvad seosed eluetappide, vanuse, kogemuse, väärtushinnangutega.

Autor: Katrin Saali Saul, perekonna psühhoterapeut, holistiline terapeut