Üheksa kuu pikkuses uuringus osales 376 paari, kes oma kolmekümnendaid aastaid käivad. Neilt küsiti teiste asjade hulgas näiteks seda, mis tundeid neis tekitab mõte oma kallimaga abielluda ning mida nad oma partneri iseloomust ja eelistustest arvavad. Inimesed väidavad tihti, et nad on valmis oma teise poolega end elu lõpuni siduma, kuid selline suhtumine võib aja jooksul muutuda ning seda see uuring kaardistada prooviski.

Nende kommentaarid nagu “me tülitseme tihti” või “meil on rohkem ühist, kui ma oleks oodata osanud” muudeti kõik numbrilisteks väärtusteks ning pandi graafikusse. Eelnevad samateemalised uuringud on keskendunud paaride ja inimeste keskmisele käitumisele, eeldades, et paaride käitumine on üldjoontes ühesugune. See uuring aga purustas selle müüdi ning tõi välja tõsiasja, et paarid saab jagada suures osas neljaks: dramaatiline, konfliktidest vaevatud, sotsiaalselt seotud ja partnerile keskendunud.

Dramaatiline grupp hõlmab endas partnereid, kelle arusaam truudusest ja partnerile pühendumisest kõikus aja jooksul üsna palju ning sageli oli see kõikumine just negatiivsete emotsioonidega seotud.

Konfliktidest vaevatud paarid tülitsesid tihti ja aja jooksul jahenes ka nendevaheline kirelõõm ning pühendumine — siiski jäi nende side tugevamaks kui dramaatilistel paaridel.

Sotsiaalsed paarid olid suuresti mõjutatud sellest, kui tihti nad sotsiaalses plaanis aktiivsed olid — seda nii pere- ja sõpraderingis kui ka veebikeskkondades. Kui sotsiaalne aktiivsus säilis, oli nende vahel kõik korras.

Partnerile keskendunud paaride õnnetunne sõltus aga sellest, kui tihti nad just kahekesi koos aega veetsid — mida rohkem, seda parem.

376st uuringus osalenust läksid kõige kiiremini lahku just dramaatilise gruppi kuulunud paarid (34 protsenti), mis ei ole ka suur üllatus. 12 protsenti, kes konfliktigruppi esindasid, ei lõpeta samuti just eriti suure tõenäosusega altari ees.

19 protsenti paaridest kuulusid sotsiaalsete gruppi, nende . Järelejäänud 30 protsenti — partnerile keskendunud paarid — abiellusid omavahel kõige suurema tõenäosusega. Ülejäänud 5 protsenti paaridest langes uuringust välja.

Tulemused ei ole tegelikult ilmselt mitte kellelegi üllatavad — mida rohkem te koos aega veedate, seda suurema tõenäosusega ka teie suhe püsima jääb. Siiski soovitavad teadlased võtta aega oma partneri tundmiseks enne, kui abielu sõlmida. Ja jutt käib ikka paarist aastast, mitte paarist kuust. Seega, olege koos ja ärge riielge — armastus on ilus!