Lisaks sooviksin teada, kas päevade nihkumine on võimalik? Näiteks, et kui enne olid päevad kuu eelviimasel nädalal (näiteks 21.09-27.09) ja siis hiljem kuu teisel nädalal (näiteks 07.09-14.09)? Kas seda võib ka näiteks mõjutada abort?

Vastab Amori nõustaja:

Saan aru, et oled peaaegu aasta suhtes oma tüdrukuga, kuid vahekorras olles kasutate te siiani nn. katkestatud suguühte meetodit. Siiani ei ole sinu tüdruk veel rasestunud! Sooviksid vahekorras olles kasutada rasestumise vältimiseks rasestumisvastaseid vahendeid, kuid ei tea, kuidas sellest oma tüdrukuga rääkida! Saan aru, et suhe on teil kestnud juba päris kaua, seega ei ole midagi häbiväärset ega solvavat tüdruku jaoks, kui soovid vahekorras olla turvalisemalt. Tüdrukuga rääkimist võiksidki alustada sellest, et olete veel noored ja ei planeeri rasedust, seega turvalisema ja meeldivama vahekorra nimel oleks mõistlik kasutada vahekorras olles rasestumisvastaseid vahendeid. Selline avameelne rääkimine oma partneriga näitabki, et oled vastutav ja mehelik mees.
Teadmiseks veel, et sellised vahekorrad, kus peenis on tupes kasvõi korraks ilma kondoomita on kõik kaitsmata vahekorrad, isegi siis kui seemnepurset ei toimu. Selline nö. katkestatud suguühe või ka ejakulatsiooni mittetoimumine on ebakindel raseduse vältimise meetod, kuna meestel eritub juba peenise jäigastumisel vähesel määral eelspermat, mis sisaldab mõningal määral seemnerakke. Seetõttu võib jääda rasedaks ka juhul kui tegelikku seemnepurset ei toimu. Vahekorra ajal oleks hea kasutada kas kondoomi või mõnda muud rasestumisvastast meetodit (nt hormonaalseid pille, plaastreid või tuperõngast). Kondoom on noortel, kellel pole veel kindlat partnerit, parim vahend, kuna kaitseb ka sugulisel teel levivate haiguste eest. Täpsemat infot erinevate rasestumisvastaste meetodite kohta saad lugeda meie koduleheküljelt amor.ee. Tänapäeval on levinud ka topeltkaitse ehk hormonaalsetele rasestumisvastastele vahenditele lisaks kasutatakse ka kondoomi. See on soovitav eriti siis, kui puuduvad teadmised, kas partneril on varem olnud kaitsmata vahekordi. Kõiki hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid müüakse apteekides retsepti alusel. Retsepti saamiseks peaks tüdruk pöörduma lähimasse Noorte Nõustamiskeskusesse või Naistenõuandlasse naistearsti vastuvõtule.
Veel sooviksid sa teada, kas naistel menstruatsioonitsükkel võib nihkuda/muutuda! Menstruatsioonitsükkel on seotud hormoonaalsüsteemiga. Kui hormoonid on tasakaalus, on ka tsükkel regulaarne. Kui aga mingil põhjusel hormoonid tasakaalust välja lähevad, siis võivad tekkida ka tsüklihäired. Hormoonid võivad tasakaalust välja minna erinevatel põhjustel. Menstruatsioonitsüklile võivad mõjuda: kaalulangus, emotsionaalsed üleelamised (nt mure, kolimine), raske füüsiline pingutus või erinevad haigused. Menstruatsioon võib hilineda või ära jääda pingelise õppetöö, eksamite ja sellega seotud stressi puhul. Sama juhtub, kui on väga rasked sporditreeningud ja -võistlused. Nii et põhjuseid võib olla palju ja erinevaid ning igal üksikul juhul ei saagi teada, milles asi oli. Normaalselt on menstruaaltsükli keskmine pikkus 28 päeva, kuid ka 21- 35- päevane tsükkel on normaalne ja seda loetakse eelneva menstruatsiooni esimesest päevast järgmise menstruatsiooni esimese päevani. Seega on menstruatsioonitsükkel väga muutuv ja nagu juba mainisin väga paljudel põhjustel k.a. osadel juhtudel ka abort.