Arvan seda just enda kogemuste tõttu. Mul endal on olnud selliseid sõpru, kellega lihtsalt suhelda ja vahel väljas käia, kuid pikkade aastate jooksul ei ole tundeid tekkinud. Samuti on naissoost sõpru olnud ka poiss-sõpradel. Nooremana pidasin seda küll pisut veidraks (just müütide tõttu, et mehed on kõigi naiste puhul, kellega suhtlevad, seksist huvitatud), kuid vanemaks saades mõistsin, et see on lausa hea. Näiteks avastasin, et kui elukaaslane mulle kingitust tahtis teha, kuid jäi valimisel jänni, siis läks ta abi küsima mõnelt enda sõbrannalt. Naiste maailm on meestele paras pähkel ja nii vajavad nad abi kasvõi näiteks kingituste, lillede jne valimisel. Mõistsin ka seda, et ilmselt on taoline suhtlemine vastastikune, naine palub minu mehelt jällegi abi enda mehele mõne asja tekitada. Lisaks, kui naine aitab mulle mõnda kinki valida, ju ta ikka armukeseks ei tiku.

Avalikud sõprussuhted on harva armusuhted

Nii tekkiski mul aastate jooksul usaldus enda meeste naissõbrannade osas, ja kui aus olla, siis ka põhjendatult. Nendega ei ole mind ka kunagi petetud. Üldse ka, kui tutvusringkonnas ringi vaadata, siis avalikud sõprussuhted on harva salamisi armusuhted. Mehed ikkagi üritavad kõiki naisi, kellest nad sisse võetud on, enda naise eest pigem varjata, mitte sõbrana presenteerida. Pealegi, kui naisel ka veel oma mees, siis pigem mitte paanitseda ja usaldada.

Samas avastasin aga selliste naiste hulgast eraldi kategooria — naised, kes sõbrustavad ainult meestega. Ilmselt on paljude tutvusringkonnas vähemalt üks selline naine, kellel on vaevalt 1 või 2 sõbrannat, kui sedagi. Tihti kurdavad nad ise seda, et nad nimelt ei oskavat naistega sõbrustada. Meestega olla palju lihtsam. Miks? Mehed ei dramatiseeri asju üle, meeste teemad on palju huvitavamad kui kleidid ja meik, mehed ei pläkuta hulgakesi jne jne. Kuna teatud mõttes võib ju nendega nõustuda. Jah, enamik meestest on konkreetsed, naljakad ja seiklushimulisemad (kuid mitte alati!), siis olin mõistev ka taoliste sõbrannade osas. Eelistan ma ju isegi vahel aega veeta meeste seltskonnas, mitte kiljuvale rasedusest kõnelevale tibide keskel.

Miks sõbranna teab meie suhte üksikasju?

Ent mõni aeg hiljem pidin tõdema, et päris ohutu taoline „mulle sobivad ainult meestest sõbrad” kontingent ei ole. Ise panin seda tähele siis, kui mõned aastad tagasi elukaaslasega lahku läksime. Äkitselt hakkasid keset tülisid tema jutu vahele tekkima väited: „Aga Katrin ütles, et tegelikult on hoopis nii…” Veidi häiriv oli teada, et Katrin, keda ei pidanud üldse naiste asjad huvitama, oli vägagi teadlik meie suhtest ning omas lausa arvamust minu käitumisest. Võin rahulikult väita, et selle naise olemasolu ja „arvamused” tegi kogu lahkumineku palju raskemaks.

Hetkel mehest lahutav sõbranna rääkis aga, et niipea kui mees majast välja kolis, oli tolle naissoost sõbranna platsis. Äkitselt käis mees sõbrannaga kinos, teatris ja klubides. Naisel on ka endal mees, aga too on tihti lähetustes. „Saad aru, meie ühised tuttavad räägivad, et nad istuvat kinos lausa üksteise kaisus ja pärast selgitavad, et on ju lihtsalt sõbrad,” kurtis sõbranna ebameeldivustunnet.

Mehele on taoline sõbrannandus mugav. Ega nad ei tahagi naist otseselt üle lüüa või endale suhet, pigem kasutavad hoopis sillana, et uude ellu edasi minna.

Tore on omada "päris oma" meest

Mis aga paneb naisi meestele lähedale pugema ning ennast paarisuhte vahele segama? Arvan, et võim meeste üle. Tegelikult ei ole asi selles, et nad ei oskaks naistega suhelda, vaid neile ei ole seda vaja. Alati leidub kusagil keegi üksik mees, kes neid tähele paneb ning kes on lisaks ta enda mehele „tema oma”. Viib aeg-ajalt kinno, kuulab naise muresid ning mis ka väga tähtis — RÄÄGIB enda asjadest ja otsib tuge. Lisaks kõigele saab mõnele teisele naisele näidata — mina olen talle palju olulisem kui sina.

Mida teha kui taoline naine suhtesse või selle lõpetamisse tuleb? Kui inimene oma tegutsemisega väga segab, võiks ju meest algatuseks paluda, et too oma sõbrannat paarisuhtesse ei tooks ning omavaheliste asjade puhul diskreetne oleks. Samas, kui tüli majas, siis toob mehe sõbrannade arvustamine kaasa ainult veel suuremaid probleeme. Ehk on siis kõige lihtsam leppida faktiga, et mees on leidnud uue lähedase ning usaldusisiku ning pigem taanduda.