VANIM LAPS

Kõik esmasündinud on reeglina võimukad ja organiseeritud. Uuringud näitavad, et nad on märksa kohusetundlikumad kui ainsa või järgmise lapsena sündinud. Nad tunnevad end vägagi ebamugavalt, kui keegi neid juhendama hakkab või nõu annab, eriti romantiliste suhete taustal. Kuidas mõjutavad aga esmasündinu suhteid järgmiste õdede vendade sugu?

Kui sa oled vanem õde vendadele, siis oled sa naiste silmis kuninganna, lastele liider ning meestele ingel. Sinu tugevad juhiomadused on arenenud suuresti tänu oma peresisesele liidripositsioonile nooremate vendade vanemaks õeks olles. Teistest naistest enam jääb silma sinu emalik pool, mida palju mehed peavad ahvatlevaks.

Seal, kus teised naised küünistavad ja karjuvad, sina toetad, kaitsed ja inspireerid. Sulle meeldib määrata kohtumispaiku, otsustada ning mängida kokkulepitud reeglite järgi. Sa suudad ootamatutes olukordades initsiatiivi enda kätte haarata ning paistad silma oma eesmärgiteadlikkuse ning järjepidevusega. Iga mees tunneb end sinu läheduses õnnelikuna, eriti kui ta suudab loomingulisust üles näidata.

Sinu parimaks paariliseks on vabameelne ja veidi ulakas õdede noorem vend. Hästi sobivad ka teised esmasündinud ning keskmises järjestuses sündinud mehed, kellel on nooremad õed. Siiski tuleb täheldada, et vanima õe suhe vanima vennaga toob kaasa enam konflikte juhtpositsiooni hõivamisel, mis on ometigi lahendatavad, kui te õpite mõlemad oma võimu ning vastutust jagama.

Pole kahtlustki, kes eelistab olla autoroolis, kui sa oled õdede hulgas vanim. Esmasündinuna pürgid sa enese jaoks püstitatud kõrgelennuliste eesmärkide suunas ning tõenäoliselt ei eksi keegi, kui nimetab sind perfektsionistiks, kes peaks õppima asju veidi vabamalt võtma ning elu nautima. Sõbrad kadestavad su energilisust ning kritiseerivad su omadust end ülesannetega kõrini kinni tõmmata.

Sinu ideaalseks kaaslaseks on üksiklaps, kelle isal oli vanemaid õdesid. Kui sa suudad tema egoga sammu pidada, on kõik korras, sest sinu ego on täpselt sama suur. Anna talle lihtsalt vabadust olla tema ise ning suhe on täiuslik. Üsna head on võimalused ka pesamuna ning pere keskmise lapsena kasvanud meestega, kellel on vanusevahe vanemate õdede-vendadega väike. Suhe pere vanima vennaga võib olla liidripositsiooni ja võimu jagamise keerises üsnagi pingeline, kuid õppides oma liidripositsiooni teisega jagama, võib seegi toimida.

Õdede-vendade kamba vanim õde armastab vastutust enda peale võtta. Sellisel positsioonil inimeste eeliseks on see, et nad suudavad väga hästi koos töötada nii meeste kui naistega. Sa oled juhi rollis parim nii sotsiaalselt kui tööalaselt. Sõbrad arvestavad sinu nõuannetega, mida sa meelsasti jagad. Nad võivad küll vahel arvata, et oled liiga kamandav, seega püüa anda neilegi võimalus endale ka nõu anda.

Armusfääris eelistad sa loomingulisi mehi, kes suudavad mõelda ka väljaspool laialdaselt aktsepteeritavaid raame. Sinu parimaks paariliseks on pesamuna, eriti kui tal on vanemad õed. Keskmised vennad, kellel on väikese vanusevahega vanemad õed-vennad on samuti toredad kaaslased, kuna neil on sõbralik ja lõbus iseloom, mis aitab tasakaalustada sinu üpriski konservatiivset, võimukat, otsekohest ja ranget temperamenti.

Esmasündinud meeskandidaatidega on sul suhet luua veidi raskem, kuna nemadki on orienteeritud liidripositsioonile ja kontrollile. Siiski võib selline suhe õnnestuda, kui tehakse koostööd olulistes küsimustes nagu kodu otsimine, puhkuse planeerimine või oma äri loomine.

KESKMINE LAPS

Keskmise lapsena kasvanutel on eriline oskus leida peaaegu kõikide inimestega hea klapp. Sind on õnnistatud suurema hulga romantiliste võimalustega, kuna suudad ühtviisi köita nii pere vanima, keskmise kui noorimana üles kasvanud vastasoo esindajaid.

Sinu sobivuspotentsiaal sõltub suuresti sind ümbritsevate vanemate ja nooremate laste soost ning vanusevahest, mis sinu ja õdede-vendade vahel on. Näiteks on naine, kellel on nii noorem kui ka vanem vend ülisuure suhtepotentsiaaliga, kuna ta sobib ühtviisi hästi iga mehega, kellel on õed.

Vähemalt ühe vanema vennaga keskmik paistab esile oma meeletu loomusega. Siiski oskad sa seda vajadusel osavalt varjata, kuna valdad kunsti mängida mitut erinevat rolli. Sinu lemmikroll on „pöörane väike õde“, millele vähesed mehed suudavad vastu panna. Samas suudad sa edukalt olla kamandav ja domineeriv, mis tuleb kasuks, kui töötad juhina. Püüa seda omadust sõprade ja meestega veidi vaos hoida!

Sinu parim paariline on vanem õde või vend või teine keskmik, kellel on vähemalt üks väikese vanusevahega noorem õde. Poisid, kellel on vanemad õed, on suurepärased peo- ja mängukaaslased, kuid nendega suheldes jääb puudu see romantiline vastutusevõtja dünaamika, mis on sinu õnnetunde jaoks ülimalt oluline.

Keskmikuna, kellel on vähemalt üks vanem ja üks noorem vend, tiirleb sinu elu ümber romantika ning su orbiidil eksleb palju mehi. Juba lapsest saati poistest ümbritsetuna oled sa omandanud kunsti, kuidas toime tulla nii kamandavate vanema venna taoliste kui pesakonna noorimate „paha poisi“-oreooliga tüüpidega. Sulle meeldib meestega koos töötada.

Kui sul on palju vanemaid vendi või sul on vanema vennaga väike vanusevahe, paistad sa silma tavaliselt pere vanemale lapsele külge jäänud loomingulisuse ning erinevate hobidega. Kui sul on aga enam nooremaid vendasid või on vanusevahe nendega väike, omandad sa rohkem pigem juhile ja liidrile omaseid tunnusjooni. Valides omale elukutset, eelista selliseid ameteid, mis tingivad rohket meeste osakaalu kollektiivis — nõnda oled sa õnnelikum ja edukam.

Sinu parimaks kaaslaseks on ükskõik milline meesoost isik, kellel on enamvähem samaealine õde. Naiste maailmas oled sina see, kes suudab mehi hästi mõista, nendega kaasa mõelda ning naudid koostööd artistlike, andekate ja loominguliste meestega.

Keskmikuna, kellel on vähemalt üks noorem vend, suudad sa meestega kahel toimival moel suhestuda: Sa haarad võimuohjad esmasündinute kombel enda kätte või suhtutud pesamunade eeskujul asjadesse muretult ja pingevabalt. Enamuse keskmike kombel paistad sa silma oma läbirääkimisoskuse ja sõbralikkusega. Sa ei karda autoriteeti.

Juhul, kui sul on mitu vanemat õde-venda või sinu vanem õde-vend on sinuga enamvähem samaealine, tegeled sa kindlasti paljude erinevate huvialadega. Kui sul on enam noormaid õdesid-vendi või on vanusevahe noorema(te)ga väiksem, sobib sulle õpetajaamet või muu liidripositsioon.

Sinu parim paariline on viimasena sündinud poiss, eriti kui tal on vanemad õed. Hea klapp võib olla ka õdede vanema vennaga, kuigi selline kooslus võib endas kätkeda palju vaidlusi liidripositsiooni ümber.

Keskmise lapsena õdede seas saavutad sa parima mõlemast maailmast — sa oled loominguline ja ettenägelik nagu need, kes kasvavad endast vanemate laste grupis ning samas on sinus esmasündinule omaseid juhiomadusi. Keskmise lapsena võid sa vahel olla oma perekonnasiseses staatuses ebakindel olla ning karjäärivalik tundub sulle samuti keeruline. Sinus on lihtsalt rohkem potentsiaali ja võimalusi, kui tavalistes naistes. Kui sa õpid keskenduma, on ka mehe valikut lihtsam teha.

Kuigi sa suudad end edukalt siduda ükskõik millise mehega, on parim valik keskmine laps. Juhul, kui tal on õdesid, on tõenäosus, et tema mõistab sind paremini, kui sina teda, suur. Seega on ideaalne paariline vendade seas keskmisena sündinud mees.

PESAMUNA

Pesamunad on sõbralikud, vabameelsed ja loomingulised. Uuringud näitavad, et pere noorimad võsud on oma õdedest-vendadest tähelepanelikumad ja mitmekülgsemad. Pesamunana oled sa liberaalsem, riskialtim ja armastad reisida. Sa lähed uute ideedega kergesti kaasa ning suhtud hetkeseisu väljakutsuvalt — sa tekitad segadust ja lähened probleemidele uuest küljest. Sinusugused inimesed ärgitavad otsima uusi lahendusi, edendavad teadust, poliitikat ja kunsti oma leidlikkusega.

Õdede karja noorimad esindajad on ambitsioonikad loomingulised generaatorid. Sellise taustaga naine on kõige flirtivam ja feminiinsem olevus üldse. Su flirtimisoskused on tipptasemel ning fantaasiarikkus, mida sa suhtesse tood, ületab parimaidki armastajaid. Sa üllatad vahel ennastki nende suurepäraste, ebaharilike ja loominguliste ideedega, mis su peas tekivad. Kui sa suudaksid kasvõi murdosa oma vaimuvälgatustest ellu viia, oleksid sa miljonär. Ning raha on sinule tähtsam, kui teistele naistele.

Sa peaksid leidma ameti, mis sind rahuldab ning elukaaslase, kes toetab sind unistuste elluviimisel. Kui sul on eesmärk, ei pidurda sind miski. Muude asjade tegemisel on sinu tähelepanu ülikerge hajutada — olgu selleks hajutajaks siis uus töö, mees või hobi. Tõsi on ka see, et sul on rohkem huvialasid, kui sa hallata jõuad.

Sinu parim paariline on õdede pesakonna vanem vend, kuigi ta võib avastada, et sa pole pooltki nii vapper tülinorija kui tema väiksed õed. Vennakarja vanim võiks olla samuti hea valik, ehkki ta ei pruugi sinu naiselikku poolt nii palju mõista, kui sa tahaks. Õdede noorem vend võib sind piisavalt palju lõbustada, kuid võib vahel tähelepanuvaeguses tüütuks muutuda ning teil võib kahepeale organiseerimisoskustest ellujäämiseks väheks jääda.

Pesamuna, kellel on vähemalt üks vanem vend on loominguline, eelarvamustevaba ning armastab seigelda. Suurte vendade pesamunast õde on tõeline meestemagnet. Neid tõmbab sinu poole, ükskõik, mida sa ka ette ei võtaks, selga paneks või ütleks. Teiste suguõdedega võrreldes tõmbad sa endale rohkem tähelepanu ning kõik see on seletatav vanema venna mõjuga lapsepõlves.

Läbi kogu oma lapsepõlve oled sa olnud suurema ja tugevama meesterahva mõjuväljas ning seetõttu oskad olla võluv, lõbus ja empaatiline. Mehed tajuvad, et nad võivad sinuga kõigest rääkida ning paljud armastavad sind salaja, julgemata iialgi oma tundeid väljendada. Selline naine on hea näitleja ning oskab ideaalne käsutäitja olla. Nad võivad avastada, et meeldivad meestele rohkem kui naistele.

Sinu parimaks kaaslaseks on õdede pesakonna vanem vend, kes oskab olla vastupandamatult romantiline. Samuti on heaks valikuks keskmised vennad, kellel on nooremad õed. Vendade seltskonna vanim võib olla veidi raskestiseeditav ning kuigi pesamunadega leiavad aset parimad peod on püsisuhted nendega nõuande ja juhtnööride puudumise tõttu üsna konarlikud.

Pere väiksem tüdruk, kellel on nii õed kui vennad, on ühtviisi populaarne meeste ja naiste hulgas. Üldiselt naudivad inimesed sinu seltskonda. Vaatamata aeg-ajalt esile kerkivatele enesekindluse probleemidele, armastavad ja austavad sind nii perekond, sõbrad kui töökaaslased. Sa oled keskmisest loomingulisem ja auahnem. Vahel haarab sind soov oma rohkete hobide hulgast vaid ühel ohjadest haarata ning selle seljas karjääri teha.

Sinu parim paariline on pere vanem vend, parem veel, kui tal on õed. Sulle meeldib, kuidas ta romantilistel hetkedel kontrolli endale haarab ning naudid tema õrritamist ja temaga suhtlemist. Pere keskmisena kasvanud mehed on samuti sobiv valik, eriti, kui neil on nooremad õed. Pesamunadega juhtub palju põnevat ja saab nalja, kuid eeskuju ja juhatust, mida sa suhtest ootad, nad ei paku.

AINUKE LAPS

Perekonna ainsa lapse staatuses naised soovivad leida kaitsjat, kes neid läbi elu aitab. Vastupidiselt pere ainsa lapsena kasvanud meestele, kes on väga karjäärikesksed, on armastus sulle olulisem. Kuna sa kasvasid üles ilma õdede-vendade mõjuta, on sind palju mõjutanud domineerivamas rollis täiskasvanud — vanemad, õpetajad, juhendajad.

Sa tunned end hästi, kui saad töötada mõjukate inimeste — ministrite, suurfirmade juhtide, koolidirektorite jms — juures. Sind lummavad traditsioonid, Sa armastad lugeda elulugusid ning kõrgseltskonna kõlakaid. Vaatamata levinud arvamusele pole sa sugugi rohkem ära hellitatud kui pere esimesed või noorimad lapsed. Nagu keskmikutelgi on sinus olemas ideaalne kombinatsioon esmasündinute tahtejõust ja pisemate loomingulisusest.

Sinu ideaalne paariline on mees, kellel on nooremaid õdesid. Kuid kui sinu ema on oma õdede seas vanim, sobid sa paremini pesamunast mehega. See on nii, kuna pere ainsad lapsed kipuvad omandama emale mõjunud sünnijärjekorra aurat. Seega — kui su ema oli pere vanim laps, on sinuski enam juhiomadusi ning domineerimisvajadust.

KAKSIK

Kaksikute vastastikune mõjutamine algab juba emaüsas. Mõnikord ei pruugi seda sidet teadlikult mäletada, kuid oma jälje jätab see siiski. Inimesed, kelle kaksikvend või -õde on varakult surnud, väidavad, et tunnevad täiskasvanunagi nagu midagi oleks kadunud. Mõned psühholoogid kirjutavad Elvis Aaron Presley erakordse sideme oma auditooriumiga ning hilisema probleemse käitumise samuti tema varalahkunud kaksiku igatsemise mõju arvele.

Olenemata sellest, kas sa oled erimunaraku- või identne kaksik, meeldivad sulle lähedased suhted tööl, kodus ja puhkehetkel. Sind peetakse väga taktitundeliseks ja abivalmiks. Siiski tunned sa puudust sellest erilisest aurast, mis kaksikutega kaasas käib — tähelepanu ja imestus.

Suhetes vajad sa rohkem lähedust ja intiimsust kui teised inimesed. Vahel on seda võimalik leida vaid teise omasuguse, see tähendab kaksikuga koos elades. Kuid kui kaksikutel on teisi õdesid-vendi, eriti vastassoost õdesid-vendi, võib seegi mõjutada nende ideaalse paarilise leidmist — kaksikõed, kellel on vanem vend, sobivad hästi tütardega pere vanema vennaga.

Sünnijärjekord ja lapsendamine

Adopteeritud lastel on kaks mõjurit — bioloogiline ja tegelikult toimiv sünnijärjekord. Esimene on sünnipärane ja teine, mis toimib adopteeritud perekonnas. Tavaliselt on tugevam mõju viimasel, kuid see oleneb suuresti vanusest, mil uue pere liikmeks saadi. Väikesena lapsendatud lastel mõjutab isiksust enam tegelikult kasvatav perekond kui bioloogiliselt lähedased, kuid faktiliselt võõrad sugulased.

Allikas: Naisteka arhiiv