● Iga vahekorra ajaks tuleks võtta uus kondoom.

● Kondoom tuleb panna peenisele enne, kui peenis puudutab naise suguelundeid (kaitse seksuaalsel teel levivate infektsioonide eest) ja kohe peenise jäigastumisel, sest esimesed seemnerakud eralduvad juba erektsiooni tekkides (kaitse raseduse eest).

● Alati tuleb kontrollida kondoomi säilivusaega ja seda, et pakend oleks terve.

● Pakendi avamiseks ei tohi kasutada terariistu või hambaid, pakend tuleb avada selleks ettenähtud kohast rebides.

● Kondoom tuleb asetada peenisele ja teise käega lahti rullida lõpuni peenisele nii, et allarullitav äär jääb väljapoole, see aitab kondoomi õigetpidi peale panna.

● Kondoomi otsast pöidla ja nimetissõrmega kinni hoides tuleb kondoomist õhk välja - kondoomi sisse jääv õhk võib soodustada selle rebenemist.

● Kondoomi tuleb hoida peal kogu vahekorra ajal .Aeg-ajalt tuleb kontrollida, kas kondoom on ikka kindlalt paigal, kuna see võib maha libiseda või rulluda, eriti siis, kui peenis vahepeal lõdveneb.

● Pärast seemnepurset tuleb võtta peenis tupest välja enne, kui peenis lõtvuma hakkab, hoides samal ajal sõrmedega kondoomi äärest kinni, et see peeniselt maha ei libiseks ja spermat tuppe ei satuks.

● Kasutatud kondoomi võib pakkida salvrätikusse ja panna prüginõusse (WC-potti ei tasu kondoomi visata, kuna see võib põhjustada ummistusi).

Millele tuleb veel tähelepanu pöörata kondoomi õigel kasutamisel?

● Võib juhtuda, et kondoom rebeneb või libiseb maha. Riski aitab vähendada libeaine kasutamine. Kasutada tuleb spetsiaalset vesilahustuvat libestusainet, mitte suvalist käepärast geeli või õli, kuna need võivad kondoomi kahjustada.

● Kondoom ei ole korduvkasutuseks.

● Peale anaalseksi, mis jätkub tupekaudse seksiga, tuleb kondoomi vahetada, et vältida pärasooles olevate bakterite sattumist tuppe, kuna need võivad põhjustada põletikku.

● Kui kondoom kõigest hoolimata katki läheb või peeniselt maha libiseb, saab soovimatu raseduse vältimiseks kasutada SOS-pille. Need toimivad kuni 72 tundi pärast vahekorda, kuid mida varem neid kasutada, seda kindlam on rasestumisvastane toime. SOS-pille saab apteegist ilma retseptita ja kui kasutada kondoomi rasestumisvastase vahendina, siis võiks neid alati varuks olla. SOS-pillid ei kaitse seksuaalsel teel levivate infektsioonide eest! Kui kondoom „veab alt”, siis on põhjust lasta kontrollida end ka seksuaalsel teel levivate infektsioonide suhtes.

● Ehkki enamik kondoome on töödeldud libeainega, võib apteekides müügil olevat libestusainet kasutada lisaks, eriti on see soovitatav anaalseksi korral.

Allikas: www.amor.ee