1. “Miks sa ei võiks olla rohkem nagu…?”

Oma abikaasa võrdlemine kellegi teisega, olgu siis oma venna/õde, vanema või isegi naabriga, võib mõjuda väga halvasti ja panna teda mõtlema, et äkki ta polegi su jaoks piisavalt hea. Ja see võib teda aja jooksul sinust ja teie suhtest eemale tõugata.

2. “Ma oleks pidanud abielluma…”

Endiste armsamate meenutamine on keelatud, väidab suhteekspert Lisa Helfend Meyer. Lisaks sellele, et see on totaalselt ebavajalik ja teemaväline, võib see parandamatult teie suhet kahjustada ka siis, kui tüli on juba ammu möödas. Su abikaasa võib hakata mõtlema, et äkki sa kahetsed temaga abiellumist ja eriti halvasti mõjub see just meestele. “Meestele ei meeldi üldse, kui neid kellegagi võrreldakse,” teab Meyer. “Nad ei taha, et neid võrreldaks finantsiliselt ja nad ei taha, et võrreldaks nende seksuaalseid võimeid. Sellised asjad viivad vaid probleemideni.”

3. “Sa oled end täiega käest lasknud.”

See on kõigest üks näide, aga Meyeri sõnul ei tohiks sa tüli ajal kritiseerida teise inimese puhul asju, mida ta muuta ei saa. Olgu tegemist siis aastatega tekkinud kõhuvoldikese või liiga suure ninaga — neid asju ei saa ta väga enda puhul kontrollida, mistõttu tüli ajal on nende kohta inetu kommentaari tegemine täiesti lubamatu.

4. “Miks sa seda ametikõrgendust ei saanud?”

Kui hakkad tüli ajal solvama oma kallima karjääri, käitud väga inetult, sest see justkui jätab mulje, et sa arvad ka koduseinte vahel, et ta on läbikukkunud ja haavab kogu tema karakterit. “See ründab tema väärtushinnanguid ja läheb talle kui inimesele sügavale südamesse,” kinnitab Meyer.

5. “Miks sa nii palju tööd teed?”

See võib mõjuda raskelt nii naistele kui ka meestele, sest toob esile selle, et inimene pole võimeline kodust elu kontrolli all hoidma ja pole ehk ka oma laste jaoks olemas. Kui ühe poole pidev eemalolek on probleemiks, soovitab Meyer seda teemat teisel viisil tõstatada, pakkudes välja näiteks mõne ühise tegevuse või soovitades tal veeta eriline päev lastega, et kaotatud aeg tasa teha.

6. “Ma pole unustanud…”

See on üks tüüpilisemaid asju, mida abielutülide ajal tehakse. Tüli võis algselt käia hambapasta ümber, aga järsku meenutatakse teineteisele tehtud vigu ja kogu vestlus läheb väga kiiresti kontrolli alt välja. Kui teil on erimeelsusi, jääge tüli ajal alati konkreetse teema juurde ja jätke minevikus tehtud asjad sinna kuhu nad kuuluvad — minevikku.

7. "Ma vihkan seda, kuidas sa riides käid."

See tundub küll süütu asi, aga tegelikult võib see teda väga solvata ja mõjuda ka enesehinnangule. Viis, kuidas inimene riides käib, võib olla seotud ka tema identiteediga ja sellega, millisena ta end näeb ja esitleda tahab. Selle solvamine võib aga tohutult ebakindlut tekitada, mistõttu, kui sulle tema garderoob ei meeldi, proovi öelda talle näiteks, et nägid poes lahedaid teksapükse, mis võiksid talle väga hästi sobida. "Kui ütled ainult negatiivseid asju, paned ta ennast halvasti tundma," teab Meyer. "Sa ei paku välja lahendust."

8. "Sa oled täpselt nagu su ema/isa."

See on kaart, mida kipuvad just mehed sageli lauale panema, aga ka naised kasutavad seda. Seda juhtub just siis, kui üks pool ei saa teise vanematega hästi läbi, aga kui sellist asja oma kallimale öelda, viid tüli garanteeritult hoopis teisele, ebatervislikule tasemele. "Sa võrdled kedagi kellegagi, kelle puhul ta teab, et ta sulle ei meeldi või keda sa ei austa," selgitab Meyer. "Need on asjad, mida sa ei saa tagasi võtta või öelda, et sa ei mõelnud seda tõsiselt, sest sa tead, et selles on ka killuke tõtt."

9. "Ma ei ole sind kunagi armastanud."

Kõigist asjadest, mida tüli ajal öelda, on see kõige hullem, sest seda ei ole võimalik tagasi võtta. Isegi, kui sa seda tõsiselt ei mõtle, kinnitab Meyer, et selle ütlemine tekitab teises inimeses igaveseks kahtluse, mis ei kao kuhugi. "See on väga karm," teab Meyer. "Sest just siis hakkavad inimesed suhte üle tõsiselt järele mõtlema. Nad mõtlevad, et kogu nende elu ja kogu see abielu on olnud võlts."

Allikas: Fatherly