"Ma leian naisena, et antud juhul tuleks naisel maha istuda ja mõelda, millest ta kõigest siis ilma jääb, kui ta mees enam tööd ei teeks. Kas tema oleks võimeline ja suuteline mehe asemel samasugust tööd tegema ja kui palju tal siis pere jaoks aega üle jääks. Kindlasti tahaks naine sellise ohvri puhul, et mees teda kätel kannaks ja oma vingumisega tema mõttetegevust ei segaks.

Keerame nüüd asja teistpidi ja ongi tegelikult asja lahendus käes. Naisel tuleks suhtuda ülima austuse ja lugupidamisega mehe töösse ning oma oleku ja hoiakuga mõjutada ka lapsi. Olla tänulik ja seda igati väljendada, et mees on ikkagi kodus, oma pere juures, nö silma all ja käega katsuda.

Kui isa teeb kodus tööd, on ta ikkagi pere jaoks olemas

Lapsed saavad õige suunamise juures suurepäraselt aru isa töö tähtsusest ning ei hakka isa sellepärast mitte luuseriks pidama, vaid on uhked selle üle, et nende isa on tähtis mees. Kui aga ema vingub ja tänitab isa kallal, siis on see pere üsna varsti sellest mehest ilma ka. Oluline on pere õnn ja rahu tervikuna. See rahu tuleb naisel luua ning seda nii pereharmoonia kui ka mehe enda tervise huvides. Kui see on fakt, et mees on 24/7 hõivatud tööga, siis tuleb talle tagada maksimaalselt parimad võmalused kodus töö tegemiseks. Mõelge, millised ruume pere kõige enam ühiselt kasutab — WC, vannituba, köök, esik, … Vaadake, millises ruumis pere kõige vähem ühiselt aega veedab, kus lapsed kõige vähem viibivad. Akki saate talle spetsiaalse töönurga magamistuppa sättida. Võib-olla on teie korteril rõdu või lodža, mille saaks kinni ehitada ja töötoaks muuta? Kui seda võimalust ei ole, äkki on samas majas võimalik keldrisse midagi ehitada. Tean arhitekti, kes rentis ja ehitas töötoaks lifti tehnilise ruumi, mis paiknes Lasnamäe maja katusel. Siiski perega samas korteris oleks asi parem, sest siis oleks isa ikkagi justkui kodus. Pisut eraldatuna jõuab mees ka oma tööasjadele paremini konsentreeruda ja töö saab lihtsalt varem valmis. See ajavõit ongi teie pere aeg.

Sissetuleku kaotamine oleks ju häving

Ma olen teinud kodus peaaegu 70% kogu oma tööst alates 1993. aastast ja minu poolt teenitud raha moodustab pere sissetulekust umbes 80%. Kokku on peres kaheksa isikut. On täiesti selge, et minu mees ei suudaks teha samasuguse koormusega tööd ega teenida perele vajalikku ülalpidamist. Kui mina peaksin haigestuma või enam mitte tööd tegema, siis lõppeks see meie perele täieliku katastroofiga. Ehkki ma ei saa öelda, et meil poleks olnud erimeelsusi minu hõivatusega seoses, sest sageli on korter koristamata, sageli peavad lapsed pesud ise nööri pealt alla võtma või mõne pisiasja ise poest tooma, kuid seda väärtuslikumad ja meeldejäävamad on need ühised ettevõtmised, mida me oleme suutnud kõigele vaatamata teha. Mäletan mitme aasta tagust reedest suveõhtut, kui mul oli tööl eriti kehvasti läinud. Kõik oli väga pahasti, kodu oli ka seapesa, süüa polnud keegi ostnud ega teinud. Mees tuli mulle tööle autoga järele ja põrutas, et tegelikult ei tahaks koju üldse minnagi — sitt vahib igast nurgast vastu. Istusime autos poe ukse ees ja võtsime 1 minuti jooksul vastu otsuse, et me ei lähegi koju sellises traditsioonilises mõttes.

Oluline on kvaliteetaeg

Helistasin koju ja käskisin poegadel kiiresti pakkida kaasa kõige hädavajalikum matkavarustus, telk, ujukad, käterätikud ja keerata igaühe voodipesu koos patjade ja tekkidega rulli ja tõmmata esimese kättejuhtuva vööga kinni. Ostsime poest joogid-söögid kaasa, võtsime lapsed ja koera ilma koduuksest sisenemata auto peale ja veel enne täieliku pimeduse saabumist panime autotulede valgel ühe Viitna järve kaldal öösel telgi üles. Pool ööd ujusime kuuvalgel järves. Päeval võtsime päikest, täiendasime kohalikus poes toidumoona, tagasi linna tulime pühapäeva lõunaks. Mina sukeldusin töösse, pere koristas täielikus üksmeeles kodu ja tassis auto tühjaks. Seda öist väljasõitu meenutavad pojad siiamaani. Eriti palju teeb nalja see, kui hämmingus meie pere koer oli, kui ta sai aru, et me ei kavatsegi ööseks koju voodisse magama minna. Pisiseiklus, kuid see ongi see meie pere kvaliteetaeg, mille nimel ma pingutan."