Hea paarisuhe pole midagi iseenesestmõistetavat, vaid see tuleb üheskoos luua. Siiski sujub kooselu üliharva nii, nagu suhte alguses olete plaaninud ja teineteisele tõotanud. Kõige suurema mõra võib koosellu lüüa truudusetus.

Kuidas aga toimida, kui just sina oled see, kes on armsa inimese reetnud? Kui petmise ausalt üles tunnistad, võid oma kallimast ilma jääda; kui aga keele hammaste taga hoiad, võib see lõppeda pideva enesesüüdistamise ja teineteisest kaugenemisega. Mida teha?

Leia põhjus

Alusta sellest, et küsid endalt, miks sa oma kaaslast petsid. Mõtle enda jaoks selgeks, mida sinu truudusetus teie suhtele tähendab. Tavaliselt tähendab see seda, et sa ei ole enam oma kooseluga rahul, ja võib-olla lootsid, et uus kiindumus annab seda, mida tunned oma elus puuduvat.

Igaühel tekib aastate jooksul kriise, mil mõeldakse, mida elult soovitakse ja kas ikka on valitud õige suund. Kriisiolukord, kui ei olda rahul ei enda ega paarilisega, teeb kõrvalehüppealtiks. Sellel võib olla mitu põhjust.

Sul on igav

Armumise najal kestab paarisuhe vaid mõne aasta, elumuutused mõjutavad ka kooselu. Armunud olemisele järgneb aeg, mil hakatakse teineteisele närvidele käima. Igas suhtes on päevi, millega ei olda rahul, ja hakatakse ringi vaatama, et leida uus kaaslane. Kui oma paarilisega ei olda õnnelik, on uus suhe väga kerge tekkima.

Rutiin muudab küll elamise kergemaks, kuid kahjuks ka tüütult igavaks, samuti nüristab argihallus kooselu. Seetõttu tuleks rutiini tekkimist ennetada, näiteks vahetevahel kaaslast üllatada: tuua hommikusöök voodisse või pakkuda klaasike veini pärast ühist askeldamist.

Kui aga igavuse ja üksluisuse peletamiseks hakatakse tegema rohkem tööd, jäävad enda tõelised vajadused tihti rahuldamata ning teise omad unustatakse hoopis. Selline oravarattas tiirlemine võibki lõppeda kõrvalehüppega, kui selleks sobiv inimene satub ette õigel ajal ja õiges kohas: hetkel, mil tunned, et vajad puhkust ja naudingut. Inimesele on tarvis puhkust ja lõdvestumist iga päev — kiire nauding annab plusspunkte vaid korraks.

Vajad tähelepanu

Kui tunned, et sind on jäetud üksi, su partner eirab või alahindab sind, on väga kerge lasta end ahvatleda mõtlematute tegude rajale. Sellisel juhul peaks kõrvalehüpe olema tõsine meeldetuletus: midagi on väga viltu kas suhtes või selles, kuidas sa iseendasse suhtud.

Olete koos valedel põhjustel

Võib-olla aitab ta sind rahaliselt, meeldib su perekonnale või sõpradele või kardad hoopis üksijäämist? Kui oled endale kaaslase välja valinud puhtpraktilistel põhjustel, ei pruugi ta sinu jaoks tegelikult üldse õige ollagi. Seetõttu oledki endiselt võimalustele avatud: valmis petma, kui kohtad kedagi, kes sind tõeliselt võlub ning sinu lähedusvajadust rahuldab.

Oled rahulolematu

Truudusetu inimene pole rahulolematu ainult oma paarilise, vaid ka iseendaga. Enesega puntras inimene kaldub kergemini elukaaslasele sarvi tegema.

Igaühel on elus omad kriisid, kus ta juurdleb selle üle, kes ta siis õigupoolest on. Enesehinnangut tõstab just oma tugevate külgede esiletoomine. Kasuks tulevad ka harrastused — need annavad võimaluse kogeda midagi uut, pakuvad eduelamusi ning selle kõige kaudu ka suuremat rahulolu enesega.

Kas ausus on parim abimees ja kas kooselu on võimalik pärast petmist päästa, loe edasi Kodutohtri juulikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri juulikuu teemad
* Kas süüa margariini või võid?

* Diabeetik veresuhkru valvel

* Petmine: suhte häirekell

* 9 lihtsat õnnenippi

* Song: nagu lõhkenud rehv su kehas

* Muretsed? Õpi õigesti hingama!

* Kas tselluliidist saab lahti?

* Tasuta terviseabi suplemisest

* Lapsest sirge seljaga täiskasvanu

* 8 müüti ja tõde kuulmisest