Selleks, et lahkuminek vähem valus oleks, soovitab suhete ekspert Sara Davison sul järgida neid samme, et esimesest neljast vallalisena veedetud nädalast õnnelikumana välja tulla.

1-3 päev: alustamine

Kui sa oled juba otsustanud, et lased minevikust lahti, osta endale ka üks märkmik, et saaksid järgnevad kuu aega oma mõtted ja tunded kirja panna. Esimesena pane kirja kõik inimesed, kes on sind elu jooksul kujundanud. Mõtle oma sõpradele, perekonnaliikmetele, kolleegidele, naabritele ja kõigile teistele, kes on sind kuidagi mõjutanud.

Seejärel mõtle, kuidas sa käitud, kui sul kallimaga tüli tekib. Kas sa lased kõik emotsioonid pikemalt mõtlemata valla? Või astud korraks eemale, et rahuneda ja seejärel juba rahulikult teema üle arutleda?

Siis küsi endalt, kuidas sa kellelegi näitad, kui väga sa teda armastad? Armsad sõnad ja julgustused, väikesed kingitused, mis näitavad, et sa hoolid, ühiselt veedetud aeg või füüsiline puudutus?

Nendele küsimustele vastamine aitab sul mõista oma alateadlikke mustreid — ja seejärel juba edasi liikuda.

4-7 päev: mida oodata?

Sa läbid viis emotsionaalset taset, mida kutsutakse “kaotuse tsükliks”. Need on: eitamine (sa ei aktsepteeri olukorda), viha (siia jäädakse sageli pikaks ajaks kinni), segadus (teiste süüdistamise asemel võid nüüd hoopis iseennast süüdistama hakata), depressioon (sul on vähe energiat ja kõik paistab tumedates toonides), leppimine (energia naaseb ja valu kaob ning oled valmis edasi liikuma).

Aga pea meeles, et tsüklis ei liiguta ainult edasi, vaid mõnel juhul juhtub, et teed ka paar sammu tagasi. Iga inimese jaoks on see natukene erinev, aga mis loeb, on see, et tead, mida oodata ja tunneksid need hetked ära.

Pane kirja oma kogemus igal tasemel ja kirjelda, millega sul kõige raskem hakkama oli saada. Ja kus sa oled täna?

8-11 päev: kuidas minevikust lahti lasta?

Populaarsed viisid negatiivsete emotsioonidega toime tulemiseks on uputada end töösse, pudelisse, süüa üle või pidutseda. Need muidugi sulle kasuks ei ole, mistõttu peaksid eemaldama oma roosad prillid ja keskenduma nendele asjadele, mis su suhtes ideaalsed ei olnud. Ära räägi endale mingit ilustatud versiooni oma loost, sest see sunnib sind ainult neid negatiivseid emotsioone taas kogema.

Oma eksist rääkides kasuta pigem tema eesnime tähte, mitte tervet ta nime. Tee igaks päevaks mingi plaan, lahku kodust ja ole aktiivne. Ära kasuta sotsiaalmeediat enda vastu ja tea, et on täiesti okei, kui sa vahel nutad, sest see tuleb tervenemisele kasuks.

12-15 päev: eksiga kohtumine

Kui eksi nägemine on vältimatu, siis loo oma peas film, sest see võib sulle nüüd kasuks tulla. Vali välja mõni stsenaarium, mille pärast sa muretsed nagu näiteks temaga toidupoes kohtumine. Mängi oma peas see stsenaarium läbi nagu vaataksid filmi suurelt ekraanilt. Näe, kuidas sa käitud rahulikult ja enesekindlalt. Kujuta ette, mida sa talle ütleksid, kuidas end rahulikuna hoiaksid ja kuidas vastaksid sellele, mida ta sulle ütleb.

Anna oma peas ketravale filmile ka lõpp nagu näiteks: “Nii, aga ma pean nüüd päriselt ka oma ostud ära tegema. Oli tore sind näha.” Ja seejärel näe, kuidas sa eemale kõnnid ja tunned end suurepäraselt. Pane tähele, kui mõnus tunne tekib, kui sina said seda kohtumist kontrollida.

Eksiga kohtumine võib küll ebamugav olla, aga päris hea on teada, et sa saaksid sellega vabalt hakkama.

Kui teil on ühised lapsed, siis on teineteisega kohtumine vältimatu. Kõige raskem on tavaliselt just see aeg, kui lapsed on teise vanema juures. Seetõttu võta appi järgnevad nipid:

1. Tee endale plaan kohe selleks hetkeks, kui lapsed lahkuvad

2. Kasuta seda aega, et kujundada endale tore uus elu

3. Kui lapsed on eksi juures, keskendu endale ja mitte neile

16-19 päev: muuda mõttemaailma

Ära lase oma mõtetel end takistada, mistõttu pööra nendele senisest rohkem tähelepanu ja õpi neid ära tundma. Näiteks, kui mõtled, et miski ei saa enam korda, mõtle välja kolm näidet oma elust, kui mõtlesid sarnaselt, aga kõik loksus lõpuks ikka paika. Tee seda iga kord, kui arvad, et sa ei saa millegagi hakkama ja mõistad peagi, et need mõtted ei pea tegelikult paika.

20-23 päev: teeskle, kuni sellest saab reaalsus

Uuringud on tõestanud, et kõigest ühe naeratusega on võimalik oma tuju positiivsemaks muuta. Seega, kui sind kurnavad negatiivsed mõtted, teeskle lihtsalt, et kõik on hästi — naerata, aja selg sirgu ja seisa sirgelt. Tunned end kohe paremini.

24-27 päev: õpi uuesti armastama

Selleks, et kellegi uuega tutvuda, on sul vaja selgeks teha, mida sa üldse oma ellu otsid. Õiget ega valet vastust siin pole. On ainult see, mis on sinu jaoks õige ja ainult sina tead sellele küsimusele vastust.

28-30 päev: vaata tulevikku

Mõtle sellele, kui kaugele sa oled selle ühe kuuga jõudnud ja ole enda üle uhke. Kui vaja korralda kasvõi lahutuspidu või kutsu sõbrad külla ning räägi neile, mida viimane kuu sulle õpetanud on ja mida sa tulevikus saavutada soovid.

Ütle oma unistused ja lootused kõva häälega välja, sest nii on palju suurem tõenäosus, et need ka ellu viid.

Allikas: The Sun