Tervitamine ja tutvumine
Esimesena tervitab alati ruumi siseneja.

Ametialases suhtluses jälgitakse eelkõige positsiooni:
* esimesena tervitab positsioonilt madalam,
* käe ulatab esimesena positsioonilt kõrgem,
* võrdse positsiooni korral lähtutakse vanusest ja soost.

Isiklikus suhtluses lähtutakse vanusest ja soost:
* esimesena tervitab noorem inimene vanemat,
* mees tervitab naist,
* käe ulatab esimesena vanem inimene või naine

Tervitamine on esimene kontakt vestluskaaslasega. Esimene silmside ja kehaline kontakt kahe inimese kohtumisel võivad otseselt või kaudselt mõjutada edaspidist suhtumist teineteisesse. Tervitussõnad on tähtsaimad esimesest kümnest sõnast, mis kujundavad mulje.

Vastu- ja kaasatervitamine
Tervitusele tuleb alati vastata. Tervitamine ei tohi olla lärmakas ega häirida teisi inimesi. Ametiasutustes tervitatakse ainult tuttavaid. Kui keegi võõras tervitab teie kaaslast, siis on viisakas vastata. Kui kaaslane tervitab oma tuttavat, siis tuleks tervitada koos temaga. Kui tuttavat märgatakse liiga hilja ega jõua enam tervitada, siis on viisakas järgmisel kohtumisel vabandada. Kui ühe inimesega kohtutakse päeva jooksul mitu korda, siis on mõistlik lähtuda põhimõttest: pigem tervitada mitu korda kui üldse mitte! Sobilik on lihtsalt naeratada ja noogutada.

Kes tervitab esimesena?
Tervitades kehtib reegel, et noorem tervitab vanemat, mees naist, alluv ülemat. Saabuja, olenemata soost ja vanusest, tervitab kohalolijaid esimesena.

Mitteametlikul koosviibimisel või perepeol on kombeks, et:
* külalised tervitavad kõigepealt perenaist ja seejärel peremeest,
* külalisi, kes istuvad, võib tervitada (kätelda) istumise järjekorras, arvestamata nende sugu ja vanust,
* üle õla tervitada pole viisakas

Ametlikul koosviibimisel või vastuvõtul tervitatakse kõigepealt ürituse peakorraldajat, seejärel tema abikaasat. Esimesena tervitab (soost olenemata) see, kelle nimele oli adresseeritud kutse.

Tutvumine üritustel
Suurtel ja rahvarohketel üritustel on korraldajal võimatu kõiki tutvustada ning külalised tutvuvad omavahel ise. Väiksematel üritustel on kena komme külalisi tutvustada. Inimest esitleb alati kutsuja. Ametlikel üritustel mainitakse külalise akadeemilist ja ametialast positsiooni. Kaaslast tutvustatakse ees- ja perekonnanimega. Tutvustatavad võivad, kuid ei pruugi anda kätt. Kui käsi ulatatakse, siis teeb seda esimesena positsioonilt kõrgem või see, keda tutvustati esimesena. Tutvustatavad tõusevad alati püsti. Istuma võivad jääda vaid daamid ja eakad härrad.

Allikas: Tiina Tšatšua ja Mati Lukas „Etikett tööl ja kodus“ (Ajakirjade Kirjastus 2008)