Teadlased, kellel muudest tähtsatest toimetustest aega üle on jäänud, on kokku pannud terve nimekirja harjumustest, mis suhetes kõige sagedamini probleeme võivad põhjustada. Selgus, et kõige tüütumate harjumuste hulka kuuluvad näiteks rätiku vedelema jätmine, uue tualettrulli asetamine tühja rulli peale ning kahvli kasutamine selja kratsimiseks. Päevast-päeva korduva häiriva tegevuse tulemusel on nii mõnigi paar lahkumineku äärele viidud.

Uuringu läbiviijad Louisville’i ülikoolist Kentuckys jälgisid ka seoseid sotsiaalsete allergeenide ehk halbade harjumuste ning suhte arengu ja üldise rahulolu vahel. Muuseas tuli välja, et naistel kipub närvidele käivaid harjumusi rohkemgi olevat kui meestel — õigemini näitavad nad neid suuremal määral välja. Tüütu käitumise alla käivad ju ka näiteks liigne kritiseerimine ja autoritaarne käitumine olukorras, kus see õigustatud pole.

Valem ehk käitumismuster on tegelikult väga lihtne: esmalt põhjustab suhteliselt väike ebameeldiv omadus või harjumus pisikese negatiivse reaktsiooni, kuid edasi tundlikkus vaid suureneb. Esialgsest mittemeeldimisest võib välja areneda ülitundlikkus või isegi põlgus partneri teatud käitumise suhtes.

Millised sotsiaalsed ärritajad siis meie suhetesse sageli kiilu löövad? Allpool on vaid üks valik neist:

* märg rätik põrandal
* partneri kutsumine tobedate hüüdnimedega
* pidev küsimine: kuidas ma välja näen?
* negatiivsed kommentaarid kaaslase riietuse suhtes
* oma naljade üle naermine
* raadiojaamade kruttimine
* pidev telekanalite plõksimine
* voodis söömine
* röhatamine
* hammaste torkimine
* küünte närimine
* puudulik hügieen
* liigne shoppamine, kui partner ootama peab
* näägutamine
* vestluse ajal kõrvaliste asjadega tegelemine
* tualettpaberi rulli vahetamata jätmine
* ülesjäetud prill-laud
* tualetis lugemine
* nina nokkimine
* liigne arvuti taga istumine
* ülemuslik käitumine
* seksi kasutamine manipuleerimise eesmärgil
* partneri pidev kritiseerimine
* teistega flirtimine
* pidev trimpamine
* jalgade laua peale toppimine
jne.jne.

Kas leidsid siit loetelust midagi, mis sindki oma partneri juures hirmsasti ärritab? Mõtle siis järele, kas teie tegelik tülitsemise põhjus ainuüksi selles tobedas harjumuses peitub, mõnikord on lihtsam tülitseda pisipuuduste üle, jättes tegelikud ja sügavamad suhteprobleemid tahaplaanile. Omamoodi põgenemine selline…