Kas oled teinud midagi, millest sa esialgu ei osanud lugu pidada, kuid hiljem vaimustusid? Või sokutas mõni sõber su teele kuti, kes polnud küll sinu tüüp, kuid nüüd oled temasse armunud? Ehk meelitas töökaaslane sinu, andunud söögikohtade külastaja kokanduskursusele ja see meeldis sulle nii väga, et oleksid nõus isegi restoranis töötama? Kummaline, mis kõik juhtub... Aga veelgi veidram on see, et keegi teine teadis, mis sulle sobida võiks.

"Oleme iseendaga nii tihedalt seotud, et vahel on raske aru saada, kes me tegelikult oleme," selgitab raamatu "Snoop: What Your Stuff Says About You" autor Sam Gosling. Teised suudavad meid lihtsama vaevaga kõrvalt vaadata. "Nad näevad üldist plaani, kuna lõpptulemusse ei ole nii palju panustatud, ja neid ei sega sisemised emotsioonid, mille küüsi sina võid langeda," ütleb Ohio Miami Ülikooli psühholoogiaprofessor Allen McConnell.

Kõik see tõenäoliselt elu muutev info on kusagil sinu sees olemas - varjatud tugevused ja nõrkused, vähe kasutatud anded, alateadlikult seatud standardid unistuste mehele. Järgnevad tehnikad aitavad paljastada seda, mida sind ümbritsevad inimesed rääkida võiksid. Kui sa ainult teaksid, kuidas küsida.

Vii oma elu tasakaalu

Sinu kaasa sündinud nõrkused ja tugevused on ilmselt kogu aeg olemas olnud. Kuidas neid aga avastada? Kõigepealt mine ajas tagasi ja meenuta, mida on öeldud sinu kohta minevikus. Mõtle hoolega järele, kuidas inimesed on sind iseloomustanud, mida hinnanud. Milliseid mälestusi neil sinust on? Milliseid iseloomuomadusi nad on kiitnud? Muide, ka vanade Facebooki-postituste ülevaatamisest on abi. Erilist tähelepanu pööra omadussõnadele, millega sind on kirjeldatud. Vaimukas, stiilne, metsik - kui nii, siis need on peamised omadused, mida sõbrad sinus näevad ja mis sinu juures kõige rohkem silma torkavad. See informatsioon on kulda väärt.

"Kasvades ei ole meil oma nõrkustest ja tugevustest sageli aimugi, sest me lihtsalt ei tea, et on võimalik olla ka teistsugune," selgitab Gosling. "Ütleme näiteks, et oled väga andekas kirjanik, aga kuna kirjutamine tuleb sinu jaoks iseenesest, ei pruugi sa arugi saada, et oled andekam kui teised. Eeldad, et kõik kirjutavad nii nagu sina."

Kasuta ära ka inimeste mälestusi. Proovi järgmist nippi. Palu mõnel lähimal sõbral või pereliikmel rääkida sinu kohta oma lemmiklugu. Võib juhtuda, et nad mainivad hetki, mida sa enam ei mäleta, või mäletavad detaile teisiti kui sina. Mõlemad annavad vihjeid selle kohta, mida just nemad peavad valdavalt sinulikuks, ütlevad Washingtoni ülikooli spetsialistid.

Kui näiteks su ema mäletab, kuidas sa väikesena nõudsid, et seod ilma teiste abita ise oma kingapaelad kinni, on see märk sellest, et olid iseseisev, tahtejõuline ja ambitsioonikas juba siis. Või tuletab su abikaasa meelde, kuidas sa teie esimesel ühisel õhtusöögil kelnerile detailselt selgitasid, millist kokteili soovid - su mehele meeldis, et tead täpselt, mida sa tahad.


Loe Cosmo aprillinumbrist:
• Kelly Osbourne’i ilus elu uues kehas.

• Kevade trendigiid.

• Ärata juuksed talveunest.

• Meigitrendid otse catwalk’ilt.

• Mida mõtleb vallaline mees?

• Kuidas käituda ohuolukorras.

• Pepu rannavormi.

Üllatusmomendid

Kui keegi ütleb sinu kohta midagi, mis tundub sinu jaoks ootamatu või ei klapi sellega, kuidas sa ise ennast näed, ei maksa vihastada - tunne hoopis huvi. "Meil kõigil on ettekujutus sellest, kes me oleme või tahaksime olla," ütleb Gosling. "See on eesmärkideni jõudmiseks ülioluline, kuid samas ei jäta  ruumi kõigele uuele, mis ei kattu su enda nägemusega." Selle täiesti loomulikult tekkiva n-ö ühesuunalise nägemise tõttu võid enda isiklikust ettekujutusest erinevatest vaadetest lihtsalt üle libiseda. Kui nii juhtub, võid mõne suurepärase võimaluse maha magada.

Nii et järgmisel korral, kui keegi sinu kohta midagi üllatavat ütleb, uuri tema tagamaid. Räägi talle näiteks, et sinu sõbra arvates sobiksid sa ideaalselt kokku ühe kunstniku-tüüpi kutiga, keda ta tunneb, kuigi tavaliselt eelistad sportlikke mehi. Küsi, miks sina ja see mees tema arvates kokku võiksite sobida. Tõenäoliselt tajub vestluskaaslane sinupoolseid signaale, mille saatmist sa ise tähele ei pane.

Pööra tähelepanu ka sellele, kui sinu ja mõne teise inimese arvamus sinu elus toimuvast kokku ei klapi. Kui räägid sõbrale, et oled elevil, sest plaanid pealinna kolida, aga tema näost ja häälest on aimata kahtlusi või isegi muret, on see märk sellest, et tema arvab teisiti, teatab McConnell.

Kuigi ta ei pruugi teada, mis on sinu jaoks kõige parem (tähtis on esmajärjekorras oma sisetunnet järgida!), annab tema reaktsioon sulle märku, et äkki oleks sul kasulik hoolikalt järele mõelda, kas see on ikka õige otsus.

Korralda salaküsitlus

Aga miks on teiste arvamusest sinu kohta keeruline aru saada? Inimesed on sageli otsekohese tagasiside andmiseks liiga viisakad. Kui küsida otse, millised on nende arvates sinu parimad ja halvimad omadused või kas sinu valitud karjäär on õige, siis tõenäoliselt ei räägi nad sulle tõtt. Öeldakse seda, mida sa nende arvates kuulda tahad. Ausa arvamuse saamiseks pead olema kaval.

Trikk seisneb selles, et sõpradelt ja perekonnalt tuleb ebaharilikke küsimusi küsida täiesti juhuslikult. Nii et nad ei tunneks, nagu lahkaksid sinu isiksust. Mõned näited: "Kes võiks filmis mind mängida?", "Millist kuulsust kujutad ette minu peikana?", "Milline laul tuletab sulle mind meelde?" Esita küsimus muretult, justkui oleks see mõni naljakas asi, mis sulle just pähe turgatas.

Teine võimalus on sööta sõpradele  ette idee mõnest oma elumuudatusest ja jälgida siis nende reaktsiooni. "Mõtlesin, et võiksin oma praeguse eriala välja vahetada/ühineda harrastusteatriga/mesinädalateks safarile sõita. Mis sa arvad?" See on neutraalne küsimus, nii et vastus peaks tulema aus.

Või küsi sõpradelt, kas nad suudavad sind midagi tegemas ette kujutada. Näiteks: "Kas kujutad ette, et ma käin jalgpalluriga?" või "Kas kujutad ette mind moemaailmas töötamas?" Teiste reaktsioonist õpid palju. Kui nad kõhklevad või tunduvad jahmunud, on see vihjeks, et nad ei suuda neid omadusi sinuga seostada. Kui nad aga su uue potentsiaalse elumuutuse peale elevile lähevad, oled ilmselt millelegi pihta saanud.

Selge see, et inimesed ei ole eksimatud ja nende nõuandeid ei maksaks enda tundeid eirates pimesi järgida, rõhutab McConnell. Nii et leia nende kahe vahel tasakaal - mida tead endast ise ja mida võivad tajuda teised. Iga otsuse või elumuudatuse tegemine vajab aega, seega võta seda endale. Ja kui tunned, et oled endas kindel, küsi sõprade, töökaaslaste või perekonna arvamust ja mõtle olukord uuesti läbi.

Ühenda punktid

Selleks, et head tagasisidet saada, pole alati vaja lagedale tulla suurte ideedega. Häälesta end näiliselt ebaolulistele vihjetele, mida mõni võib suvalisel hetkel välja laduda. Kui keegi kasutab sinust rääkides rõhutatud kõnet, viitab see tugevale omadusele, mida ta sinus näeb.

Lisaks jälgi ka mustreid, kuidas inimesed sind kirjeldavad. Kui su poiss-sõber pärast õe pulmas peetud kõnet mainib, et suudad suurepäraselt avalikult esineda, on seda muidugi tore kuulda. Aga kui su kallim, tädi ja tuttav, kellega äsja kohtusid, ütlevad kõik täpselt sama, peaksid pisut tähelepanelikumalt kuulama. 

Abi võib olla ka sellest, kui mõtled, millist rolli sa teiste elus mängid. Kas oled inimene, kellele hädas olevad sõbrad helistavad, või see, kes draamast alles tagantjärele kuuleb? Kas ülemus palub sul mõnikord mõnd kiiret projekti juhtida või on ohjad enamasti kolleegi käes? Tee endale selgeks, miks ja millal sõbrad sinu poole pöörduvad ja millest nad sind ilma jätavad. See ütleb üht-teist sinu annete kohta (näiteks oled hea kuulaja või jääd kriisiolukorras rahulikuks) ja ka seda, mille kallal peaksid rohkem vaeva nägema (ehk võiksid olla empaatilisem, arendama oskust mitme asjaga korraga tegeleda).

Ole alati uuele avatud ja ära ehmu, kui avastad midagi negatiivset. Kui sul on enda headest ja halbadest omadustest tervikpilt, on sul ka roheline tuli täiusliku töö, parima poiss-sõbra ja kõige vingema elu suunas liikumiseks.