Mida siis teha, kui ikkagi tahaks veel ühe võimaluse anda? Seksuoloog ja terapeut Kristie Overstreet ütleb Mens Healthile, et tavaliselt piisab lihtsalt väikese särtsu toomisest magamistuppa. Kohtinguõhtu asemel korraldage terve kohtingupäev. Võtke endale vaba nädalavahetus, sõitke kuhugi ära, võtke hotellituba… juba nende tegevuste plaanimine toob sära silmadesse ja tekitab erutust.

Kui sellest ei piisa, püüdke partneriga uusi koosolemise ja koostegemise võimalusi leida. Matkamine, jalutamine, koos õues olemine tekitab mitmel tasandil intiimsust: te suhtlete hoopis teistmoodi, räägite teistest asjadest, naudite koos olemist, sest teete midagi, mida mõlemad naudite ja enforfiinitehas läheb tööle, tekitades teis erilise heaolutunde.

Kõik see kokku aga garanteerib võimsama kogemuse ka magamistoas.

Kui olete oma päevarutiini korralikult ümber teinud, koos käinud, teinud, olnud ja näinud, aga ikka tundub, et maru igav on, vajab suhe pisut korralikumat raputust. Igavus võib tähendada ka seda, et tegelikult on kuskil peidus mingid teemad, millest te ei ole tahtnud või julgenud rääkida. Miks kõik suhte vürtsitamise nipid sind ei aita, vaid ikka selle vastiku rahuldamatuse tunde sisse jätavad?

Kas sa tegelikult armastad seda inimest? Kas sa tegelikult üldse tahad seda suhet parandada ja selle kallal vaeva näha?

Kui vastus on kindel jah, tuleb alustada iseendast. Ainus, kelle sõnu ja käitumist sa saad kontrollida ja parandada, oled sina ise. Küsi endalt, mis on muutunud ja miks sul tegelikult igav on. Tõenäoliselt on asi kinni sinu oma rahuldamata vajadustes, stressis ja teemades, millega sa ei ole tegelenud. Me süüdistame oma partnerit ja püüame leida temas vigu, kuigi tegelikult on meil vaja peeglisse vaadata ja iseendale keskenduda.

Teades, et sina suudad omalt poolt veel midagi juurde panna, parandada ja areneda ning need muutused võivad suhtele kasuks tulla, tasub igal juhul edasi pingutada ja mitte minema joosta.

Pea meeles, et igavus on täiesti normaalne ja tavaline emotsioon, mida me kõik aeg-ajalt kogeme

Ideaalset suhet ei ole olemas. Kõikides inimestevahelistes situatsioonides tuleb ette konflikte, pingeid, rõõmuhetki ja õnnemomente. Igavus on rutiini üks kaaslastest ning mõlemad käivad absoluutselt iga pikaajalise suhte juurde. Ja sul on täielik õigus neid emotsioone tunda, selles ei ole midagi valet ega halba.

Oluline on mõista, et kuigi ideaalmaailmas otsime me kõik “seda õiget”, siis see üks õige inimene ei saa olla sinu jaoks pidevalt, pika aja jooksul ja stabiilselt perfektne. Uskudes ja lootes, et partner täidab kõik su unistused sõnagi lausumata ja hetkega, vead sa teid mõlemaid alt, sest sa ise pettud oma ootustes ja partner ei tule sinu poolt peale pandud suure koormaga lihtsalt toime.

Mida teha, kui igavus peale tuleb?

Kõigepealt räägi oma partneriga. “Igavus” on negatiivse alatooniga sõna, parem kasuta väljendeid nagu rahutus või segadus. Võta paar päeva iseendale, mõtle hoolega läbi, mida sa elult ja sellelt suhtelt tahad, miks see suhe sinu jaoks üldse alguses nii tähtis oli ja kas seda tunnet saba veel taastada.

See on hetk, mil peaksid aru saama, kas sa tahad selle inimesega elu lõpuni koos olla või mitte. Kui jah, siis jätkake seni, kuni te mõlemad suudate iseendaks jääda. Kui mitte, siis vaata peeglisse ja mõtle läbi, mida sa saad enda juures parandada enne järgmisesse suhtesse astumist.

Millal siis juhe seinast välja tõmmata?

See hetk on käes siis, kui sa tunned, et sa oled omalt poolt teinud kõik mis võimalik, et suhet uuesti õigele rajale lükat aja su pingutused ei ole vilja kandnud. Kui siis tunned, et sa oled ikka veel rahulolematu ja õnnetu, on tõesti aeg lõpetada. Elu on liiga lühike, et raisata seda suhte peale, millega sa ei ole rahul. Usalda oma kõhutunnet: isegi siis, kui püüad igavusetunnet mõistusega minema peletada, jäävad rahutus, kahtlused ja ebamugavus alles — järelikult ei ole kõik ikkagi õige.

Usalda iseennast. Kui sulle tundub, et midagi on valesti, siis nii ongi. Igat suhet ei ole võimalik päästa, võta see teadmine vastu, lepi olukorraga ja astu see esimene samm uue ja parema tuleviku suunas.