Kui marslased ja veenuslased esimest korda kokku said, põrkusid nad oma suhetes paljudele probleemidele, mis meil on olemas ka tänapäeval. Kuna nad aga teadsid, et on omavahel nii erinevad, siis olid nad võimelised neid probleeme lahendama. Nende edu üheks saladuseks oli hea kommunikatsioon.

Kõlab naljakalt, kuid nende hea kommunikatsiooni tagas see, et nad kõnelesid erinevaid keeli. Kui tuli ette probleeme, võisid nad minna tõlgi juurde abi saama. Kõik teadsid, et Marsi rahvas ja Veenuse rahvas räägivad erinevates keeltes, nii et kui tekkis arusaamatus, ei hakanud nad teineteise üle kohut mõistma või võitlema, vaid võtsid selle asemel välja oma fraseoloogilised sõnaraamatud. Kui ka nii toime ei tuldud, otsiti abi tõlgilt.

Marslaste ja veenuslaste keeltes olid samad sõnad, kuid see, kuidas nad neid kasutasid, andis neile sõnadele erineva tähenduse. Vaadake, marslased ja veenuslased kasutasid samu sõnu, kuid see, kuidas nad neid kasutasid, andis sõnadele hoopis teistsuguse tähenduse. Nende väljendused olid lihtsad, kuid neil olid erinevad tähendusvarjundid ja emotsionaalsed rõhud. Üksteist oli väga lihtne valesti tõlgendada. Kui tekkisid kommunikatsioonihäired, võtsid nad omaks, et tegemist on ootuspärase arusaamatusega ning tänu kõrvalisele abile suudavad nad siiski teineteist mõista. Nad usaldasid ja aktsepteerisid üksteist, mida tänapäeval näeme nii harva.

TUNNETE VÄLJENDAMINE CONTRA TEABE EDASTAMINE

Me vajame ka tänapäeval ikka veel tõlke. Mehed ja naised mõtlevad
harva samu asju, kuigi tarvitavad samu sõnu. Näiteks kui naine ütleb: „Mulle tundub, et sa ei kuula IIALGI,” ei arva ta, et sõna „iialgi” võetakse täht-tähelt. Sõna „iialgi” kasutamine väljendab frustratsiooni, mida naine sel hetkel tunneb. Seda ei tule võtta kui sisulist teavet. Et paremini väljendada oma tundeid, kasutavad naised poeetilist liialdust erinevate superlatiivide, metafooride ja üldistuste näol. Et täiuslikult väljendada oma tundeid, kasutavad naised liialdusi ülivõrrete, kujundite ja üldistuste näol. Mehed eksivad, kui võtavad neid väljendusi täht-tähelt. Seepärast reageerivad nad neile talumatult.

Järgnevalt tuuakse ära kümme väljendust, mida enamasti tõlgendatakse valesti.

Naised lausuvad nii: „Me ei käi kunagi väljas.”
Mehed vastavad nii: „Pole tõsi. Me käisime möödunud nädalal.”

Naised: „Kõik ignoreerivad mind.”
Mehed: „Ma olen kindel, et paljud panevad sind tähele.”

Naised: „Ma olen nii väsinud. Ma ei suuda midagi teha.”
Mehed: „Naeruväärne. Sa pole nii abitu.”

Naised: „Tahaksin kõik unustada.”
Mehed: „Kui sulle ei meeldi su töö, siis jäta see sinnapaika.”

Naised: „Kodu on alati segamini.”
Mehed: „Pole ta sugugi alati segamini.”

Naised: „Keegi mind enam ei kuula.”
Mehed: „Aga ma kuulan sind ka praegu.”

Naised: „Kõik asjad on korrast ära.”
Mehed: „Kas tahad öelda, et see on minu süü?”

Naised; „Sa ei armasta mind enam.”
Mehed: „Muidugi armastan. Kas ma muidu oleksin siin.”

Naised: „Meil on alati kiire.”
Mehed: „Ei ole alati. Reedel puhkasime.”

Naised: „Ma soovin rohkem romantikat."
Mehed: „Kas tahad öelda, et ma ei ole romantiline?”

Näete, kuidas naise jutu sõna-sõnaline tõlge võib mehe hõlpsasti eksiteele viia, kui ta on harjunud kasutama kõnet nii, nagu sisaldaks see vaid fakte ja teavet. Ja samas võime veenduda, et mehe seesugused vastused võivad viia vaidluseni. Ebaselge ja ebasõbralik kommunikatsioon ongi suhetes suurim probleem.

Naise sagedaimaks kaebuseks suhetes on: „Mind ei kuulata!” Isegi sellest kaebusest ei saada aru ning seda tõlgendatakse valesti.
Mehe sõna-sõnaline tõlge „Mind ei kuulata” puhul viib teda selleni, et ta eirab naise tundeid ning vaidleb neile vastu. Ta arvab, et kui ta suudab korrata seda, mida naine oli öelnud, siis ta ju kuulas. Naise ütluse „Mind ei kuulata” tõlge – nagu mees võiks sellest õieti aru saada – on järgmine: „Mul on tunne, et sa pole päriselt aru saanud, mida ma tahtsin ütelda. Ja sa ei hooli sellest, mida ma tegelikult Kas sa suudaksid näidata, et sa oled üldse huvitatud sellest, mida mul on öelda?”
Kui mees mõistaks naise kurtmist õigesti, siis ta vaidleks vähem vastu ning oleks võimeline vastama positiivsemalt. Kui mehed ja naised on riiu piiril, siis nad enamasti ei mõista teineteist. Sellisel hetkel oleks oluline mõelda öeldu üle ja täpsemini tõlkida kuuldut. Sest paljud mehed ei mõista, et naiste tundeavaldused erinevad nende eneste omast. Nad asuvad sobimatult kohut mõistma ning kuulutavad naise tunded tühiseks. Nad viivad asja vaidluseni.

Telli endale see hädavajalik suhteõpik kirjastuse Hea Lugu kodulehelt!