Kirjanik Kaur Kender luges suure huviga seksuaalseid tabusid murdvat romaani ja ütles tabavalt: ” Mida ja kuidas naised mõtlevad on ju tavaliselt sõjasaladus. See raamat on teated otse vaenlase tagalast. Ja piinavalt on alati huvitav.”

Fakt, et ligi pooled raamatu ettetellijatest olid mehed, näitab raamatut eesti keeles välja andva kirjastuse Pilgrim juhi Tiina Ristimetsa sõnul seda, et teema huvitab tegelikult ka mehi. “Muidugi on meestele atraktiivsed eelkõige naise erootlised fantaasiad, aga teine tugev liin raamatus räägib kirglikust armusuhtest ja läheduse igatsusest, mis puudutab kõiki, soost hoolimata. Aktuaalne on teema aga peamiselt seetõttu, et kogu maailmas on nii palju üksikuid vallalisi inimesi, nii mehi kui naisi, kes igatsevad endale kaaslast. Ja psühholoogide sõnul näitab kasvutendentsi ka rahulolematus paarisuhetes. Inimesed otsivad lahendusi lähisuhetetandril.”

Kirjastaja mõistab teose suurejoonelist ülemaailmset menu: “Tänavusel Frankfurdi raamatumessil arutlesid väga paljud kirjastajad ja agendid E.L. Jamesi triloogia fenomeni üle. Samal ajal kui üldine raamatuturg on languses, tõid bestsellerist rääkivate ajalehtede esikaaned igapäev juurde uudiseid mõnest uuest “Viiekümne halli varjundi” poolt purustatud müügirekordist. Paljud kirjastajad esitasid endale küsimuse, et miks selline teema ja miks just nüüd?”

See, mis kõnetab kümneid miljoneid lugejaid üle kogu planeedi, on Ristimetsa sõnul just teema, mis puudutab pea kõiki — seksuaalsus — ja sellega seotud tabud, eelarvamused ning muidugi fantaasiad. “Teose fenomen seisneb selles, et see raamat on suutnud panna naised avastama oma seksuaalsust ning sel teemal mõtlema, arutlema, fantaseerima ja ka tegutsema. Ja minu arvates on see vägagi positiivne ja eluterve nähtus.” Välismeedia sõnul on menuromaan juba mõjutanud lääneriikide naiste seksuaalkäitumist, mis on muutunud vabamaks ja mängulisemaks.

Tiina Ristimetsa sõnul on tegemist sotsiaalse alatooniga meelelahutuskirjandusega, mis sobib suurepäraselt kerge erutava lugemisena meie pikkadeks ja pimedateks kaamoseöödeks. “Kindlasti ei saa seda triloogiat nimetada kirjanduslikuks fenomeniks. Raamat saab nii kiita kui laita ning selles pole midagi üllatavat — omades selliseid müügimõõtmeid, käibki teemaga lisaks positiivsele furoorile kaasas ka kriitika ja eriarvamuste laviin ning see on loomulik,” on ta teadlik kirjandusprofessionaalide suhtumisest ning võtab seda rahulikult.

Küll aga ei saa Ristimets nõustuda sellega, et tegemist on koduperenaiste lektüüriga: “Ma pole isiklikult veel kohanud koduperenaisi, kes seda lugenud oleks — loodetavasti see muutub nüüd, kui raamat on kättesaadav ka eesti keeles. Küll aga tean paljusid vallalisi, iseseisvaid, arukaid, hakkajaid naisi ja ka mehi, kes on kõik kolm osa juba ammu inglise keeles ammu läbi lugenud.”

“Muidugi leiab raamatust palju mahlakaid seksistseene, fantaasiaid, allasurutud tunge, igatsust, üksinduse hirmu, unistusi. Paljude jaoks on tegu tabude ja piiride purustamisega. Need klassikalised, inimlikud ja ka romantilised vajadused on autori poolt võimendatult ja haaravalt kirglikuks armastuslooks kirjutatud,” mõtiskleb Tiina Ristimets selle üle, mis lugejaid raamatu “Viiskümmend halli varjundit” puhul köidavad.

Autori E. L. Jamesiga Frankfurid raamatumessil jutustades sai ta aru, et raamatu edu üks — ja pole võimatu, et isegi peamine — võti peitub selles, et autor hakkas kirjutama millestki, mis teda ennast tõeliselt erutab. “Ja nii ongi selle raamatuga, nagu ka kõikide teistega: raamat on nagu peegel, millest iga inimene loeb välja selle, mis teda ennast kõige enam huvitab või puudutab. Kes otsib seksi, leiab seksi, kes otsib kirglikku sado-maso pinget, loeb sealt seda, kes fantaasiat ja romantikat, siis sellest seal tõesti puudu ei jää,” teab menuromaani maaletooja.


Alates neljapäevast, 22. novembrist kuni 5. detsembrini on menuromaan “Viiskümmend halli varjundit” saadaval Selveri ja Prisma kauplustes üle kogu Eesti vaid koos nädalalehega Eesti Ekspress. Raamatupoodidest saab teost alates neljapäevast, 6. detsembrist.

Paremalt: Läti kirjastaja
Tatjana Zoldniere, raamatute autor E. L. James, Leedu kirjastaja Ingrida Dubauskiene ja Tiina Ristimets