Kodutohtri juulikuu teemad
* Naine, sa vajad rauda!

* Sõber annab tuge, rõõmu ja tervist

* Vesised kõrvavaevad

* Peleta suvised peavalud

* Vali õige magustaja

* Suvesekeldused kõhuga

* Päikeseallergia eest pakku

* Miniapteek rännukotis

* Diabeetikule mõnusat suveastumist

* Salakaval tsöliaakia

Sõprusele on pühendatud oode ja sellest on tehtud laule, kirjutatud raamatuid ja vändatud filme. Sõbrad teevad meid õnnelikuks ja ka murelikuks, aitavad vabaneda stressist ja samas tekitavad seda, söödavad meid paksuks ja teevad peenikeseks, on abiks nõu ja jõuga, aitavad meil isiksustena areneda ja kasvada — nad isegi ennustavad, kui kaua me elame.

Teevad sind õnnelikuks

Kui su lähedane sõber on õnnelik, oled ka sina vähemalt 15% võrra õnnelikum. Kui su sõbra sõber on õnnelik, suureneb su õnnetunne 10%. Nii kinnitab Harvardi ülikoolis tehtud uuring. Üks põhjus, miks sõprade seltsis õnnetunne kasvab, on asjaolu, et nad panevad meid ennast tähtsana tundma. Sõpradega suheldes vabanevad hea tuju hormoonid endorfiinid. Meid teeb õnnelikuks, et keegi meid kuulab; et on keegi, kellega meil on kerge end samastada; kes meid toetab ja hoiab.

See kõik kehtib aga vaid inimeste puhul, kes juhinduvad mõtlemisest, et klaas on pigem pooltäis, mitte pooltühi. Kui pead pidevalt negatiivsete inimestega lävima, võib nende suhtumine, et klaas on pooltühi, sinusse üle kanduda.

Aitavad kauem elada

Sõbrad pikendavad eluiga, väidetakse mitmes uurimuses. Näiteks Austraalias kümme aastat väldanud uurimuse järgi oli sõpradest ümbritsetud eakatel 22% väiksem risk uuringu ajal surra kui neil, kellel sõpru polnud või oli neid väga vähe.

Uuringu autorid arvavad, et head sõbrad kehutavad meid loobuma halbadest harjumustest, nagu suitsetamine või alkoholi liigtarbimine. Samal ajal pakuvad nad toetust, parandavad enesehinnangut ja peletavad masendust. Lisaks selgus, et vananedes hakkavad inimesed sõpru valima — nii veedavad nad oma päevi kaaslastega, kes neile päriselt meeldivad.
Ameerika Ühendriikides asuva Brigham Youngi ülikooli teadurid leidsid aga, et sõpradeta elu on sama ohtlik kui päevas 15 sigareti suitsetamine või alkoholism ning kaks korda kahjulikum kui ülekaal. Sõpradega suhtlemine paneb meid vastutama teise inimese eest, annab meie elule tähenduse ja eesmärgi — nii hakkame ka enda eest rohkem hoolt kandma ja riske vältima.

Kuidas sõbrad mõjutavad meie kehakaalu, leevendavad ja tekitavad stressi ning isegi teavad, kaua sa elad, seda loe edasi juba Kodutohtri juulikuu numbrist.