Emotsionaalsed afäärid kujutavad endast platoonilisi või sõbralikke tundeid teise inimese vastu (kellega ei olda monogaamses suhtes), mis muutuvad järk-järgult romantiliseks või isegi seksuaalseks. Lihtsamalt öeldes: see ületab sõpruse piirid ja liigub ühele püsisuhtes olevale inimesele sobimatus suunas.

Sellised afäärid on aina populaarsemad ja tuleb välja, et lausa 45% meestest ja 35% naistest tunnistavad, et neil on selline emotsionaalne side kellegagi olnud. Seda on 20% rohkem, kui neid inimesi, kes tunnistavad, et neil on olnud füüsiline afäär.

Miks see nii on?

Emotsionaalse petmise üheks suurimaks põhjuseks on see, et inimesed ei näe seda kui petmist. Inimestel võib olla lähedasi sõprussuhteid teiste inimestega, aga afäär on pisut teistsugune ja keegi ei oska täpselt öelda, kust läheb piir. Lisaks on emotsionaalset petmist kergem luua ja varjata, sest sageli toimuvad need läbi sotsiaalmeedia või tekstisõnumite.

Veel üks afääri tekkimise põhjus on ka see, et paaridel on pidevalt kiire ja teineteise jaoks aega leida keeruline. “Igapäevaste tegemiste kõrval jäetakse emotsionaalsed vajadused sageli tähelepanuta,” väidab kliiniline psühholoog Lynn Saladino. “Me ei näe oma partnereid enam kui emotsionaalsed inimesi, vaid hoopis kedagi, kes aitavad meil vajalikke tegevusi teha. Kui see juhtub, võib väga ahvatlevaks muutuda vaimse sideme otsimine mujalt.”

Millal muretseda?

Sellist emotsionaalset sidet on hirmutavalt lihtne saavutada ja võib ohustada suhet juba siis, kui su partner kaob pidevalt oma nutitelefoni ära. “Emotsionaalne tähelepanematus on täiuslik pind afääride tekkeks. Tänases maailmas on see väga lihtne,” teab suhete ekspert ja psühholoog Vijayeta Sinh. “Võime ühe sõbraga õhtust süüa ja teisega Facebookis suhelda. Paljud meist ärkavad hommikul üles ja vaatavad enne, mis telefonides toimub, kui enda kõrval olevat inimest tervitavad. Selline kaugenemine, kuigi ollakse tegelikult kellelegi lähedal, võimaldab hoida armsamate eest saladusi ja tahtlikult asju varjata. See on tegelikult täitsa ohtlik, sest tekitab tunde nagu oleksime kellegagi jätkuvalt lähedased, aga reaalsuses see nii pole.”

Mõtle nüüd, kas tunned, et saad oma kallimalt piisavalt palju tuge ja kui mitte, siis ehk oleks aeg koos maha istuda ja pisut rääkida?

Allikas: INSIDER