Mõned nädalad tagasi helistasin oma sõbrale Mattile, et teda ühte meeldivasse kiirtoidurestorani varajasele lõunale kutsuda. Ta keeldus, teatades, et seal söögikohas salateid ei pakuta, aga tema enam rasvast toitu ei söö. Ma olin pettunud, aga samas ka üllatunud. Kas Matt oli tõesti liitunud dieeti pidavate meeste kambaga, keda ma üha enam nii tööl kui ka mujal märkama olen hakanud?

Amy, 23aastane personaaltreener New Yorgist rääkis mulle ajast, mil deitis laheda kutiga, kellega sujus ideaalselt, kuni naine pakkus välja hilise õhtusöögi, mille peale mees teatas: “Ma ei söö pärast üheksat. Läheks hoopis jooksma? See on tervislikum.” Amy oleks nagu ämbritäie külma vett kaela saanud.

Jessica, 27aastane kunstnik Los Angelesest aga jutustas, kuidas üks tema sõber hakkas kamba sõpradega pidama paleo dieeti, millest kasvas välja tõeline kultus. “Ta ei söö enam süsivesikuid ja toitub ainult sellest, mida koopamehed oleksid tarbinud. Nad räägivad kuttidega pidevalt oma toidust — see on sõltuvus!”

Ka Shae’le, 24aastasele raamatupidajale Los Angelesest pole kalorivaene elustiil võõras: “Ma üllatasin meest maitsva pastaga, aga ta keeldus söömast, kuna oli otsustanud õhtuti süsivesikuid mitte tarbida.” Me oleme harjunud, et naised loobuvad kastmest või jätavad kukli prae kõrvale söömata, aga mehed peaksid ju õgima mitut hamburgerit korraga! Tundub, et ajad on muutumas ja hoopis meie peikad räägivad avalikult oma toitumisprobleemidest. Mis toimub?!

Loe ja vaata Cosmo veebruarinumbrist:

• Cosmo kaanestaar: Eesti tippmodell Sandra Ude

• Riivatud seksilelud

• Olukorrad, kus võid olla veidi ülbe

• Salakaval suhtepüünis

• Tutvu teemaailmaga

• Võrgutaja ABC

Segipaisatud meessugu

Mu sõbrannad pole ainsad, kes märkavad dieeditavate kuttide esilekerkimist. 550 naise seas läbiviidud Cosmo uuringust selgus, et 70 protsendi lugejate kaaslased on asunud tervislikumalt toituma. 70%! “Mehed on muutunud oma keha suhtes teadlikumaks,” kinnitab ka Gary Wenk, raamatu “Your Brain on Food” autor. “Sarnaselt naistele, hoolivad ka nemad oma kaalunumbrist ning pööravad üha enam tähelepanu toitumisele.” Ometi rõhutavad nii Wenk kui ka teised eksperdid, et eksisteerib kaks väga erinevat tüüpi toitumisest sõltuvuses olevaid mehi.

Esimesse kategooriasse kuulujad kannatavad diagnoositava toitumishäire all (anoreksia, buliimia või liigsöömine) või söövad lihtsalt ebatervislikult. Eksperdid ütlevad, et selliste meeste osakaal on vaieldamatult tõusuteel. “Mõnda aega tagasi oli toitumishäirete suhe nais- ja meessoo vahel üheksa ühele, aga uued andmed näitavad, et nüüdseks on see 2:1,” teatab Harvardi meditsiinikooli psühholoogiaprofessor ja raamatu “Almost Anorexic” autor Jennifer Thomas. 2010. aastal avaldatud uuring leidis, et suurel hulgal meestel on toitumisega probleeme. 31% küsitletutest ütles, et teevad parema kehakaalu nimel liiga palju trenni, 24% hoidub liigsest söömisest, 25%-l meestest on esinenud liigsöömist ja 3% oli end isegi pärast söömist oksele ajanud. “Tõepoolest, toitumishäired pole enam ainult naiste pärusmaa,” teatab Thomas.

Teist tüüpi mehi on raskem identifitseerida, kuna nende harjumused võivad pealtnäha tunduda tervislikud. Eksperdid viitavad ortoreksiale. “See on mitteametlik väljend toitumishäire kohta, mille käes vaevlev inimene on söömisest sõltuvuses,” selgitab North Carolina ülikooli meditsiinikooli professor Cynthia Bulik.

Mis siis õiges toitumises halba on? Fakt, et mõnede meeste jaoks võib see muutuda kinnisideeks. “Esmapilgul tundub tervislik toitumine hea asi, aga kui sa mõtled sellest pidevalt, pole see enam nii,” räägib raamatu “Almost Anorexic” kaasautor ja rahvusvahelise toitumishäirete ühingu NEDA esindaja Jenni Schaefer. Ta meenutab üht endist kaaslast, kes sõi ainult toortoitu ega tõstnud jalgagi restorani, mis seda ei pakkunud. “Pealtnäha tervislikud dieedid, nagu gluteenivaba toitumine, sobivad mõnedele inimestele, aga enamasti on tegemist varjatud toidusõltuvusega.” Kuigi ei ole olemas ametlikku statistikat, usuvad eksperdid, et suure osa dieeti pidavatest kuttidest moodustavad ortoreksikud.

Ebakindlus keha suhtes

Professionaalid nõustuvad, et uue trendi põhjuseks on sotsioloogilised muutused, näiteks soorollides. “Naised on järjest iseseisvamad ja omavad kõrgeid ametikohti, mis tähendab, et meeste võim ühiskonnas on langemas,” seletab söömishäiretele spetsialiseerunud psühholoog Susan Klebanoff. See tekitab meestes hirmu. “Kui inimesed on ebakindlad, avaldub see tavaliselt murena oma välimuse üle,” ütleb Klebanoff. Teisisõnu: meeste vähenenud domineerimine ühiskonnas võib avalduda toitumisharjumustes, mida nad saavad kontrollida.

Veel üks põhjus, miks mehed on hakanud rohkem kaloreid lugema, on inimeste aina kasvav kinnisidee ideaalsest kehast. “See on kõikjal!” teadustab Bulik. “Kehade pidev võrdlemine on kasvav trend ja kui enne oli see rohkem naiste asi, siis nüüd räägitakse üha enam ka meestest, kes selle kütkes vaevlevad.” Ühest 2013. aasta märtsis avaldatud uuringust selgus, et aina suurem arv mehi kannatab nähtuse all nimega bigorexia (vajadus olla musklis). Schaefer usub, et see on seotud n-ö G.I. Joe efektiga. “G.I. Joe on 1960ndatest pärit mänguasi, mille proportsioonid olid võrreldavad tolleaegsete meeste kehadega. Aga tänapäeval on selle nuku lihasmass kasvanud nii palju, et kui tegemist oleks päris mehega, oleks tal suuremad biitsepsid kui noorel Arnold Schwarzeneggeril.” See tähendab, et mehed kuulevad pidevalt jutte musklis kuttidest, kelle moodi nad olla võiksid/tahaksid. 27aastane Gabby, kelle peika on tutvumissaatest “The Bachelor” pärit Seani käsivartest sõltuvuses, räägib: “Viimasel hooajal teatas Sean, et ta sööb vormis püsimiseks 18 munavalget päevas ning mu kallim otsustas sama proovida. See on hullumeelne!” Suhtes dieedipidajaga

Mida teha, kui ka sinu kutt on dieedil? Esimene samm on välja uurida, kas ta tegutseb tervislikult. Hea viis testimiseks: iga nelja korra kohta, mil koos väljas käite, peaks ta vähemalt korra oma isudele järele andma, õpetab suhteekspert ja raamatu “Men to Run From: So You Can Find the One to Run To” autor Catherine Cardinal. Kui ta keeldub või läheb närvi ja tõmbub kaitsepositsioonile, võib olla midagi valesti. Sel juhul ütle talle, et armastad teda ja oled ta tervise pärast mures. Paku välja, et läheksite koos toitumisspetsialisti või terapeudi juurde.

Isegi kui su kallima toitumisharjumused on enamasti tervislikud, võib see siiski mõjutada teie suhet. Alustame parimast võimalikust stsenaariumist: tema tervislik toitumine võib ka sulle inspiratsiooni anda. “Mu peika hakkas paar kuud tagasi ülitervislikult sööma. See oli alguses tüütu, sest ta ei tahtnud enam meie lemmiksnäkke,” räägib Stacy. “Aga siis hakkasin ka ise tervislikke vahepalasid valima ning mu enesetunne paranes. Lisaks asus ta rohkem küpsetama, mis andis mulle lisaaega.” See on ideaalne juhtum, aga alati ei lähe asjad nii libedalt. “Mu abikaasa lõpetas süsivesikute söömise ega ole enam nõus meie armastatud Itaalia restorani minema,” räägib 29aastane toimetaja Erika. “Olen valmis teda toetama, aga ma ise soovin süüa seda, mida tahan, ehk ma ei tea, mida teha.” Sellises olukorras tuleks leida kompromiss. Ütle: “Ma tean, et sa ei taha Itaalia toitu, aga ma jumaldan seda restorani. Telli näiteks kala või kana?” Kui ta ei suuda ikka kiusatusele vastu panna, valige restorane kordamööda. “Nii aktsepteerid ja toetad ta vajadusi, olemata isekas.”

Halvem variant on see, kui tema harjumused mõjuvad halvasti sinu enesekindlusele. Cosmo uuringust selgus, et 31% naistest, kes veetsid aega dieeditava kutiga, hakkasid end paksuna tundma. See on täiesti arusaadav, aga on ülioluline, et suudaksid need mõtted summutada. “Harmoonilise suhte jaoks pead esmalt ennast armastama ehk püüa hoiduda tema toitumisprobleemidest,” õpetab Klebanoff. Kui miski muu ei aita, pead temast lahti laskma, enne kui ka ise halbade harjumuste küüsi langed. Selline mees ei suuda sind prioriteediks seada, aga sa väärid kutti, kes seda teeks.