Mis on seksuaalne ahistamine?

Seksuaalne ahistamine on oma olemuselt häiriv seksuaalne tähelepanu. See leiab aset, kui esineb mis tahes soovimatu sõnaline, mittesõnaline või füüsiline seksuaalse alatooniga käitumine, mille eesmärk või tegelik toime on isiku väärikuse alandamine. Seksuaalne ahistamine tekitab inimeses ebamugavust ning seab ohtu tema turvalisuse, luues häiriva, ähvardava, vaenuliku, halvustava, solvava või alandava õhkkonna.

Seksuaalne ahistamine ei ole seotud ahistatava välimuse või käitumisega, vaid see on ahistataja mõttemaailma vili. Samuti on vale arvata, et sellel on mingi seos komplimentide tegemise ja meelitamise või oma kiindumuse väljendamisega, kuna „komplimentide“ saaja jaoks ei ole see meeldiv.

Sageli on seksuaalne ahistamine ootamatu ja ehmatav, jättes ahistatavale vähe võimalusi reageerimiseks. Nii võib see ahistatavale põhjustada mitmeid psühholoogilisi või füsioloogilisi häireid, nagu depressioon, alaväärsustunne, madal enesehinnang, häbi, foobiad, seksuaalsed häired ja palju muud. Seejuures ei pruugi ahistaja alati oma käitumise negatiivset mõju mõista. Ent, olgu see tahtlik või tahtmatu, seksuaalne ahistamine on igal juhul taunitav ning seda ei tohi maha vaikida.

Kui levinud on seksuaalne ahistamine?

Euroopa Liidu Põhiõiguste Ameti (FRA) 2014. aasta alguses avaldatud aruande põhjal:

* Iga teine Euroopa Liidu naine (55%)on kogenud mingis vormis seksuaalset ahistamist. Neist 32% märkisid, et nende ahistajaks oli ülemus, kolleeg või klient.

* Iga kolmas naine (33%) on kogenud füüsilist ja/või seksuaalset vägivalda. Neist 22% on kogenud seda oma praeguse või endise partneri poolt.

* Igat viiendat naist (20%) on katsutud, kallstatud või suudeldud vastu nende tahtmist.

* 18% naistest on jälitatud.

* 5% naistest on vägistatud.

* 67% naistest ei teatanud isegi kõige raskemast rünnakust politseile ega mõnele muule organisatsioonile.

*Kuigi enamasti nähakse meest ahistaja rollis, ei pruugi see alati nii olla. Viimaste aastatega on Ameerika Ühendriikides tõusnud just meeste seksuaalse ahistamise süüdistuste osakaal, olles 2011. aastal 16.3%.

Inimeste saadetud lugusid saab lugeda aadressilt: http://ahistamine.tumblr.com/
, samal lehel saab anonüümselt jagada ka oma lugu.

Rohkem infot leiab  Facebookist: https://www.facebook.com/avameelseltahistamisest