TEMA SUGULASED

Tavaliselt on selles vallas probleeme oodata ämma poolt. Samas ei pruugigi ta olla kõige ohtlikum perekonna esindaja. Võtame näiteks mehe isa. Sina oled rõõmus, et mehel on oma isaga head suhted. Milleks see kõik aga hiljem kujuneb? Selleks, et kõikides küsimustes peab su mees nõu just oma isaga. Samas pole tolle nõuanded alati need õiged. Kahtlane, kas ta isa kinnitab, et kõigepealt on naisele tarvis osta kalleid ehteid, viia ta huvireisile ning alles seejärel võiks mõelda auto vahetamise peale. Ja veel armas vend, kes satub alatasa igasugustesse keerulistesse olukordadesse ja palub abi. „Ta on ju mu vend”, ütleb mees ning tormab appi olgu päeval või öösel. Ja veel on tädi… Siis veel vanaema, õde, nõod…

Tuleks kätte võtta ja asuda tasapisi reguleerima neid sugulussidemeid. See tähendab seda, et armsad sugulased peaksid elama kaugel, võiksid külla tulla haruharva, ega annaks nõu. Ja et mees käituks nendega suheldes vaoshoitult ja jahedalt.

Ainult mitte seda! Võimalik, et mees ise ka kritiseerib puhuti oma sugulasi ning räägib, kui raske tal nendega on. Niipea aga, kui sina sedasama ütled, asub ta neid kohemaid kaitsma. Selline käitumine on omane kõikidele inimestele — me peame end oma perekonna osakeseks ning negatiivne hinnang ükskõik millise pereliikme kohta on võrdväärne sellesama hinnanguga meie endi suhtes. Seega suhted sugulastega jäägu nii, nagu on. Kui need on sinu jaoks liiga keerulised, hoia veidike distantsi. Samas tee kõik selleks, et teie enda peres tunneks mees end palju paremini. Nii väheneb iseenesest ka sugulaste mõju.

TEMA SÕBRAD

Meeste sõprus on kindlasti vahva. Sõber kaitseb ning annab oma viimase särgi seljast. Aga miks siis just mehe sõprade tõttu tekivad peres lahkhelid? Ilmselt sellepärast, et tegelikult ei ole olemas mingit nendepoolset tuntavat kaitset. Üksnes kaotused, nii materiaalsed kui ka emotsionaalsed. Esiteks armastavad mehed igal võimalikul ja võimatul hetkel sellest sõprusest rääkida. Kaitsest ja särkidest ja sellest, et meie, naised, ei saa sellest mitte midagi aru. Teiseks, et suhelda sõpradega, peavad nad kindlasti kokku saama ja märjukest maitsma. Kolmandaks alluvad sõbrad väga kergesti üksteise mõjutustele. Sina ootad teda terve õhtu (sõbral juhtus midagi), tema aga tuleb mitte just kainena, kuid ülimalt rahulolevana ning sinu küsimusele, miks ta ei helistanud, jutustab sulle taas liigutava loo meeste sõprusest. Nii liigutava, et hetkeks tekib sul soov lausa nutma puhkeda, samas need kohtumised ära lõpetada.

Ainult mitte seda! See on võimalik, eriti suhete alguses, hiljem võib aga sinu vastu pöörduda. Meeste jaoks on sõprade olemasolu nende enesehinnangu oluline osa, kusjuures lapsepõlvest alates. Kui sinuga sõbrustatakse, tähendab sind tunnustatakse, sa oled midagi väärt, ning seega oled mees selle sõna tõelises tähenduses. Keelduda sõpruse reeglitest põhjusel, et naine on vastu, seda meeste sõpruskond ei aktsepteeri. Tagajärjed võivad olla üsnagi erinevad. Alates sellest, et sõpradega hakatakse salaja suhtlema ning lõpetades avalike tülide ja ööbimistega sõprade pool. Seega tunne rõõmu, et suhtleb.

Võid ju öelda: „Ah, kui kahju, tahtsin just kogu õhtu sinuga koos veeta” ning käituda nii, agu oleksid seda juhust aastaid oodanud. See distsiplineerib väheke mehi. Paneb mõtlema sinu peale kogu kohtumise aja, mis ta sõpradega veedab, helistama ja isegi ehk varem koju tulema. Ja jooma vähem.

TEMA TOIT

Kui dietoloogid räägivad, et inimesed on hakanud tervislikule toidule rohkem tähelepanu pöörama, siis peavad nad ilmselt silmas naisi. Meie võitleme rasvadega, suhkru ja soolaga, konservantidega. Valmistame rukola salatit oliiviõli ja väherasvase juustuga. „Jah, näeb tõesti ilus välja, oled tubli”, ütleb mees ja haarab endale kapist piraka vorstiviilu. Ta ei taha kohe kuidagi olla koos kogu inimkonnaga ning püüelda tervisliku toidu poole.

Ainult mitte seda! Loomulikult ei lookle tee mehe südame juurde mitte ainult kõhu kaudu. Kuid terake tõtt selles mõttes siiski on. Meeste organism kulutab energiat ebaökonoomselt, seetõttu ei sobi neile toitumisprintsiip, mis soovitab: vähe, kuid sageli. Toiduained, mis ei anna täiskõhu tunnet, on neile samuti vastunäidustatud. Kui arvestada ka sellega, et piiranguteks on neil stiimuleid palju vähem — välimus ja talje ümbermõõt ei häiri neid nii nagu meid — siis on arusaadav, miks neil on sellised nõudmised.

Kerge näljatunne parandab naiste meeleolu, lisab kerguse ja saleduse tunde. Mehed aga ei pruugi kerget näljatunnet mitte märgatagi, olles tegevuses millegi nende jaoks olulise ja huvitavaga. Kui aga nälg muutub tugevaks, läheb ka mees närviliseks ja agressiivseks.

TEMA VIIS PUHATA

Meestel on vaid üks puhkamisviis. Igal võib küll oma olla, kuid ikkagi vaid üks. Ja nad on tugevasti seotud sellega. Kui mees armastab puhata teleri ees, siis nii ta seda ka teeb, kui on väsinud. Seejuures on tal üsna ükskõik, mida seal näidatakse. Mõned klõpsutavad pidevalt kanaleid ega vaatagi midagi. Aga just nii nad puhkavad. See võib küll näida kummaline, võib tekitada arusaamatust või lihtsalt marru ajada. Puhata võib ju ometi teisiti. Näiteks, mängides lastega või jalutades mööda poode… Mehe jaoks on see aga ületamatult raske. Puhkus on ju see, kui sa mitte midagi ei tee. Ja keegi sind seejuures ei sega.

Ainult mitte seda! Osaliselt on seegi seotud organismi teatud iseärasustega. On vajadus vaheldada töö ja puhkus. Mehed on häälestatud suuremale aktiivsusele, kui töötavad, ja passiivsusele, kui puhkavad. Ära keela tal puhata ja ära teda avalikult kritiseeri. Kui see sind ärritab — aruta asja sõbrataridega. On kasulikum ja ka naljakam.

Oma puhkuse plaanidesse lülita ta siiski sisse ning anna talle juba varakult sellest teada. „Puhka täna, homme aga läheme koos näitusele, parki, kinno ja poodi”. Tulebki. Peab seda küll rängaks koormaks, aga tuleb ikka.


TEMA TÖÖRIISTAKAST

Aeg-ajalt, pärast remonti või suurpuhastust, kutsub mees pere kokku ja teatab pidulikult: „Selles on nüüd koht minu asjadele. Ja et mitte keegi, mitte midagi ei puutuks”. Räägib sellisel ilmel, nagu oleksid need asjad vähemalt strateegiline tagavara pere tarvis juhuks, kui tuleb maailma lõpp. Mis seal nimelt on, seda ta tavaliselt ei näita. Võttes aga arvesse, et seda kasti ta ei pruugi aastate viisi puutuda, siis ilmselt ei ole seal midagi tähtsat. Kui aga võtta „see” ja tõsta kusagile mujale, saab ta väga pahaseks.

Ainult mitte seda! Kodu on naise stiihia. Naine loob hubasuse. Mees tunneb end seal veidi võõrana, sest tema funktsiooniks on pere sidemed välisilmaga. Et kindlustada oma territooriumit, märgistab ta selle kas kastide või riiulitega. Talle on oluline, et teatud kohtades oleksid temale kuuluvad teatud asjad. Selliste alaliste kohtade olemasolu kodus kindlustab mehele hubasuse ja harmoonia tunde. Näed siis, et kastid on tõesti ülimalt hinnalised.