Mida arvavad asjast Delfi lugejad? Vastukaja tekitanud artiklit loe siit!

No ei leia 200 eurot või? Samas suudab kolmandik elanikkonda maha suitsetada aastas 500 eurot, juua vähemalt sama palju eest alkot. Need pole isegi mitte rikkurid.

***

Minul on 4 last, 2 käivad koolis ja 2 lasteaias. Ma ei saa väita, et me väga rikkalt elame. Raha lugemine ja planeerimine käib iga päev ja ka siis võib juhtuda et kuu lõpus on näpud põhjas. Lastega on nii, et oleme suutnud võimaldada igale lapsele ühe trenni/huvialaringi. Suvi on aeg, kus plaanilisi trenne ei toimu, seega igakuine trenniraha läheb laagri rahaks + kokkuhoid on ka väiksemate laste toidurahalt, kui nad suvepuhkust peavad.

Seega saab küll, aga on jah raske ja keeruline. Tahaks ju suvel veel ka koos perega olla ja käia. Kui kuhugi lähme siis just sellistesse kohtadesse ja neile üritustele, kus piletit ei küsita ja oma toidukoti ühes võtta saab.

***

Raha ei ole, suitsu ei tee, alkoholiga kokkupuuteid tavaliselt aastas kaks korda. Mitme lapse jaoks sellist raha ikkagi ei ole. Huvialaringid võiksid olla lastele riiklikult tagatud. Kindlasti oleks hiljem vähem kuritegevust. Ega oma inimeste tegemised riiki ei huvita, oluline on olla solidaarne teistega, mitte omadega.

***

Olen nõukaaegne laps ja olen õnnelik, et ei pea praegu olema laps. Tugevate külgede arendamiseks olid sel ajal tohutud võimalused ja seda kõikidele. Tegelesin näitlemise, spordi, kunsti, muusikaga ning õppisin koolis väga hästi ja aega jätkus ka kodutöödeks. Mis elu on tänapäeva lapsel on? GTA arvutis?

***

Sõbranna pere näitel — keegi ei suitseta ega joo, aga 4-lapsega peres on iga sent arvel (mõlemad vanemad töötavad, palganumber jääb mõlemal 600 kanti miinus maksud + lasterahad. Aga kuna kaksikud said just 19, kooli lõpetamas ja elavad kodus, siis 2 algklassiealist pole nagu enam peretoetust väärt) Lapsed laagrisse? 7 päeva ja 190 eurot?

Esmalt makstakse kommunaalid: oma osa vee, elektri, interneti, telefoni ja TV eest (kodulaenu neil pole, sest elavad sõbranna vanemate juures eramajas), osa läheb autole, sest elavad linna lähedal maal, kus buss käib ebasobivatel aegadel. Siis veel laste ringi raha, toit. Riideid ostetakse second hand’ist ja tuttavad annavad. Kas sealt ka midagi üle jääb? Laagrist ju unistada võib, aga leppima peab koduõuega. Abirahasid ei saada, selleks nad ei kvalifitseerukski. Elavad ja ei vingu, aga kurb on küll, et riik oma inimestest tegelikult ei hooli.