Liia Saava viis soovitust oma tervise hoidmiseks:

Iga haigus ei vaja ravimeid

Näiteks ei ole mõistlik iga väiksema külmetuse tõttu paratsetamooli võtta. Paratsetamool on omal kohal alates 38kraadisest palavikust, seni peab organism ise põletikutekitaja hävitamise nimel tööd tegema ning enesetunnet parandavad ka looduslikud raviteed.

Nohu korral ära kasuta pidevalt nohutilku

Nohu puhul ei ole soovitatav pidevalt nohutilku tarvitada. Nohutilgad tekitavad sõltuvust ning loovad kuivanud nina limaskestal soodsa pinnase mikroobide kinnitumiseks. Seega võiks nohutilku kasutada nohu korral või kui on tunda, et nohu hakkab tekkima.

Tee läbi kahekuuline vitamiinikuur

Vitamiinidega on hea organismi vastupanuvõimet tugevdada, kuid seda vaid lühikestel perioodidel. Saava ütleb, et inimorganism peab olema võimeline ka ise ennast kaitsma ning vitamiine ei tasu võtta aastaringselt.

Peamised preparaadid, mida võiks kasutada on vitamiinid, piimhappebakterid, greibiseemne ekstrakt ja punase päevakübara preparaadid.

Toitu kindlatel kellaaegadel

Kindlasti peaks sööma vähemalt kolm korda päevas ning nagu me kõik teame, on hommikusöök neist kõige olulisem. Alati on hea süüa hommikuks näiteks purtu või muna — nii jätkub jõudu ja energiat kuni lõunani. „Tasub meeles pidada, et hea on süüa kindlatel kellaaegadel, sest inimese keha vajab stabiilsust,” lisab Saava. Samuti on soovituslik süüa pigem omavalmistatud toitu. „Toituge regulaarselt, sööge palju värsket ja võimalikult vähe valmistoitu. Valmistoidus on palju rohkem rasvu ja säilitusaineid, mida me ei vaja.”

Järgi 8x8x8 reeglit

Üks kõige hõlpsamalt teostatavaid nippe tervise hoidmiseks on puhkamine. Piisav puhkamine annab jõudu ja energiat edasisteks tegevusteks. Kui puhkamine aga unarusse jätta, võivad hakata mitmed terviseprobleemid esile kerkima, tuju halveneb ning langeb ka võime tööl oma ülesannetega hästi toime tulla.

Saava sõnul on hea, kui inimesel oleks normaalne päevatsükkel. „Kasulik on meeles pidada ja võimalusel kinni hoida 8x8x8 reeglist. See tähendab, et umbes 8 tundi on meil päevas aktiivset tööperioodi, 8 tundi võiks pühendada iseendale ning ülejäänud 8 tundi on väga soovituslik end korralikult välja magada. Selline regulaarne tsükkel aitab keha ja vaimu erksamana hoida ning sa tead täpselt, mida ja kui palju jõuad päevas korda saata,” selgitab Saava.

Kui oled kimpus stressiga ja uni ei taha kuidagi tulla õigel ajal, siis on mõistlik otsida abi apteekidest ning proovida näiteks looduslikke preparaate, mis hõlbustavad magamajäämist. „Unerohtudega aga ei tohiks liialdada, sest nagu ka immuunsussüsteemi puhul, peab keha tegelikult ise suutma stressiga toime tulla ning kui teda liialt rahustitega abistada, siis ei pruugi organism enam õigesti toimida,” hoiatab Saava.