21.06.2016, 15:00
30 aastat kokaametit pidanud mees soovitab: nii toimides valmistad elu parima grill-liha
+ Retseptid!
FOTO:
30 aastat kokaametit pidanud Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grillliha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam. Solarise keskuses toimuva gurmeekuu raames annab Lido peakokk Aimur Ilves rea soovitusi, kuidas valmistada eestlaste lemmikut — mahlast ja maitsvat grillliha ning jagab kahte oma lemmikretsepti.
- Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
- Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
- Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
- Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
- Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
- Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
- Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua — jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.
Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:
Ajatu klassika: sealiha šašlõkk
500 grammi sealiha
1 keskmise sidruni mahl
3 sibulat
soola, pipart
peterselli
Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.
Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis
500 grammi kana kintsuliha
2 apelsini mahl
50 grammi mett
soola
viie pipra segu
hakitud värsket tüümiani
Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.