Iga loodud maal on isiklik ja annab olulist informatsiooni maalija kohta. Me kõik näeme maailma ja iseennast erinevalt, vastavalt oma ellusuhtumisele, piirangutele, soovidele. Kui panna mitu inimest maalima täpselt sama modelli, või sama objekti, siis tulemuseks on täiesti erinevad tööd. Erinevus tuleneb sellest, millele me keskendume, kui objekti või modelli vaatleme. Sarnane tõmbab sarnast, seega märkame esmalt endale iseloomulikke jooni ja probleeme. Need võivad meeldida või hoopis ärritada, olenevalt sellest, kas oleme endaga rahu teinud, suudame ennast aktsepteerida niisugusena nagu oleme või mitte.

Maalimine on hea moodus ennast paremini tundma õppida. Tihti on nii, et meie enesetunnetus erineb oluliselt sellest, mismoodi näevad meid teised. Seepärast oleks hea näidata oma maali analüüsimiseks ka mõnele kõrvalisele, neutraalsele inimesele, kes märkab tõenäoliselt hoopis muid asju, sealhulgas neid, mis endal kahe silma vahele kipuvad jäävad.

Autoportree maalimine

Pane kõigepealt valmis töövahendid, et sul oleks võimalik kohe peale meditatsiooni tõrgeteta maalima asuda. Pane mängima meditatiivne muusika. Süüta küünal ja leia endale mugav asend, et saaksid mõnikümmend minutit rahulikult ja sirge seljaga istuda.

Sule korraks silmad ja hinga mõned korrad rahulikult sisse ja välja. Sissehingates kujutle, et õhk, mis su sõõrmetesse tungib, on valgus. Hinga seda valgust endasse ja saada keha mööda laiali. Tunne, kuidas see sind lõdvestab ja rahustab. Kujutle, et selles valguses lahustuvad kõik su argiprobleemid, segavad mõtted, häirivad tunded, probleemid, kahtlused, ootused, piirangud. Tunne, kuidas su olemine muutub üha kergemaks ja sa ise täitud üleni valgusega, hakates seda välja kiirgama. Keskendu oma südamele, hinga valgust otse sinna ning kujutle, kuidas su süda avaneb, hakkab kiirgama valgust ja armastust. Valguse ja armastuse lained täidavad terve su keha ja aura ning levivad siis sind ümbritsevasse ruumi, sul on tunne nagu istuksid valgusmulli sees, turvaliselt, rahulikult, segajateta.

Nüüd keskendu Maa energiale, saada Maale oma armastus, tänu ja toetus. Tunneta, kuidas Maa saadab sulle maaenergiat, täida ennast sellega. Seejärel saada oma armastus, toetus ja tänu Loojale ning kutsu ülalt endasse Allika valgust. Kujutle seda sisenemas läbi kroontšakra, lase sellel oma kehas levida ning täita sind pilgeni Allika energiaga. Tunneta, kuidas su südames kohtuvad mõlemad energiad — maa ja taeva omad. Sellest tekkib imeline valgusmäng.

Nüüd kujutle, et viibidki iseenda südames, seal asub sinu sisemine pühamu. Tunne ennast seal viibimas, vaata mida sa näed. Võid leida end seismas keset väga kaunist ja avarat valgusküllast ruumi. See ruum on sinu jumaliku olemuse asupaik ning siin on sul võimalik kohtuda ka iseenda erinevate osadega. Vaata ringi enda ümber ja märka, millised värvid seal esinevad, milliseid detaile paned tähele. Ühel seinal ripub suur kulla ja kristallidega ääristatud peegel. Sellesse peeglisse vaadates on sul võimalik näha iseennast sellena, kes sa tegelikult oled. Kui oled valmis, siis mine peegli juurde ja vaata. Mida sa näed? Usalda esimest muljet, mis tekib. Võib-olla näed end nii, nagu oled ikka harjunud ennast nägema, aga võid näha ka hoopis mõnd lindu, looma, kedagi võõrast, värvi või energiat. Pane tähele kõiki detaile, peegelpildi meeleolu, suurust. Ava oma
meeled ja võta vastu selle kujutise energiat.

Kui tunned, et oled valmis, siis ava oma silmad, lase end juhtida kõrgematel jõududel ning püüa jäädvustada maalile need tunded, kujutluspildid ja info, mille mediteerides said.

Enesetervendamine valminud maali abil

1. Vt meditatsiooni Maa-elemendi peatüki juures. Siis ava silmad ja vaatle enda tehtud või siinolevat näidismaali süvenenult 10-20 minutit. Vaata tervikut, aga ka detaile, mida seal märkad. Ava kõik oma meeled ja lase pinnale kerkida kõigil tunnetel, aistingutel ja tähelepanekutel, mis tekkivad. Kui oled valmis, siis tule rahulikult meditatsioonist välja. Kui soovid, siis võid oma meditatsioonikogemused kirja panna. Pane maal kuhugi, kus saad teda aeg-ajalt näha ja vaata, kas märkad aja jooksul midagi uut, kas sinu tunded-mõtted muutuvad.

2. Näita oma maali mõnele tuttavale ja vaata, milliseid mõtteid-tundeid see temas tekitab.

3. Analüüsi oma maali raamatu lõpus olevate juhtnööride abil ja kui tunned, et on vaja, siis maali mõned tasakaalust väljas kohad üle. Võid teha nädala pärast ka hoopis uue maali ja vaadata, mis on nüüd teistmoodi.